Iskorenjena

Volite li bajke i da li im se vraćate? To su one priče koje su bile naš uvod u magične svetove obogaćene vilama, zmajevima, divovima i drugim bićima. Mnogi su odrastajući zaboravili na njih i posvetili se svojoj karijeri, porodicama i stvarima u kojima pronalaze zadovoljstvo. Doduše, ima i nas koji se često vraćamo bajkama i legendama koje su bile odskočna daska ka Narniji, Srednjoj Zemlji, Zemljomorju, Vesterosu, Malazanu i ostalim magičnim svetovima nastalim iz pera najvećih majstora epske fantastike.

Zašto sam ovako počeo tekst? Zato što je većina bajki i mitova poslužila kao inspiracija mnogim piscima da stvore svoja najpoznatija dela. Uzmite za primer grčku, egipatsku i nordijsku mitologiju. Mitovi imaju dosta elemenata koje su pisci „pozajmljivali“ i nadograđivali ih u svojim delima. Toga nije ostala imuna ni slovenska mitologija koja je i dalje u senci uprkos brojnim delima domaćih i stranih pisaca koji su iz nje uzimali elemente. Knjiga koja je pred nama je izašla prošle godine za beogradski sajam knjiga i predstavlja prvu knjigu u novopokrenutoj ediciji jednog kvalitetnog i poštovanog izdavača. Ali, polako.

Svedoci smo da su i žene pisci plodni stvaraoci koje mogu da stanu rame uz rame sa svojim muškim kolegama po kvalitetu. Neretko su pobrale broje nagrade i iznele kvalitetan opus na kome bi im pozavidele i brojne muške kolege. Setimo se samo Ursule Legvin, En Mekarfi, Robin Hob, Džuli V. Džouns, Džoan Vindž, Meri Kej Rasel, Oktavije Batler…. Spisak je predugačak i nema potrebe da nabrajam.

Među gore pomenutim damama može sa ponosom da stoji i ime Naomi Novik (Naomi Novik), koja je pobrala brojne nagrade i čiji opus je naširoko poštovan od strane čitalaca. Najpoznatija je po svom Temerarskom serijalu, mešavini fantastike i alternativne istorije koja se dešava u doba Napoleonovih ratova sa zmajevima kao dodatkom celoj priči. Serijal trenutno broji devet knjiga od kojih su samo tri prevedene kod nas zahvaljujući proceni izdavača da se ne isplati nastavak objavljivanja (u ovom slučaju u pitanju je Vulkan). Ali, da nije sve tako crno, pobrinuo se Orfelin koji je pokrenuo novu ediciju Belladonna koju je otvorila Iskorenjena (Uprooted) od pomenute autorke koja je svetlost dana ugledala 2015. godine.

Za razliku od Napoleonovih ratova, ova knjiga nas vodi u  bajkoviti svet kraljevstva Poljna, sličnom svetu iz slovenskih bajki. U centru naše priče je naša junakinja Agnješka koja živi u Dverniku, selu koje se nalazi u blizini Uklete Šume koju nastanjuju grozomorna čudovišta. Njeno selo je posebno po tome što se u blizini nalazi kula u kojoj živi Zmaj, čarobnjak koji ga štiti od uticaja Šume uz nadoknadu putem rituala pri kom dolazi u selo i uzima po jednu devojku koju u svojoj kuli drži deset godina nakon čega je vraća kući promenjenu. Naša priča počinje kada Agnješka sasvim nenadano bude odabrana od strane Zmaja. Kako vreme prolazi vremenom postaje bliska sa njim i počinje da uči zanat čarobnjaštva pritom otkrivajući istinu o Šumi, kao i veliku opasnost koja preti njenom kraljevstu i rodnom selu.

Ovo je knjiga koja će vas u svoj magični svet uvući već prvim pasusom jer ima jedan od najlepših početaka u fantastičnoj književnosti. Neću da navodim nikakve citate, sami uzmite knjigu i uverite se u to. Što se tiče magičnog sveta naizgled deluje kao svet srednjevekovnog kraljevstva iz mnogih bajki koje ste čitali kao mali, ali opet je Novikova stvorila svoj originalni svet vešto kombinujući elemente iz slovenskih legendi, u ovom slučaju poljskih.

Drugo po čemu je ova knjiga odlično prihvaćena je stil pisanja. Krajnje bajkovit i izmaštan, bez suvišnih opisa, sasvim jasne rečenice tako da čitaocu nije teško da zatvori oči i u mislima hoda zajedno sa Agnješkom i ostalim junacima predelima Poljne i jezivom Šumom u kojoj vrebaju originalna čudovišta iz noćnih mora tako da će u ovoj knjizi uživati i ljubitelji horor literature.

Takođe bih pohvalio i odličnu karakterizaciju likova, naročito Agnješke i Šargana, odnosno Zmaja. Sasvim je odlično odrađena njihova katarza kroz knjigu, kako naših junaka, tako i sporednih likova. Ne želim mnogo da otkrivam zato što ne želim da potencijalnim čitaocima pokvarim uživanje u čitanju jedne od najlepše napisanih epskofantastičnih knjiga.

Dodatni plus, u mom slučaju, je što je knjiga standalone. Drago mi je što Novikova nije bespotrebno razvukla priču, što nije retkost među današnjim piscima, već knjiga ima svoj početak i kraj. Kao što sam već rekao, početak je jedan od najlepših u epskoj fantastici, dok završetak predstavlja odličnu završnicu gde je sve objašnjeno bez rupa.

Zahvalnost da čitamo ovu knjigu dugujemo izdavačkoj kući Orfelin, specijalizovanoj za knjige iz horor književnosti. Ovo im je odlična odskočna daska jer je dizajn korica odličan kao i prevod Save Kuzmanovića koji je ujedno i urednik Orfelinove nove edicije.

Koliko je Iskorenjena odlična knjiga idu u prilog i nagrade  koje je osvojila: Nebula nagrada za najbolji roman 2015. godine, Lokus nagrada za najbolji roman 2016. godine, nagrada Mitopoetičkog društva 2016. godine za najbolju adult roman i nagrada Britanskog udruženja fantastike za najbolji roman 2016. godine. Takođe se može pohvaliti i nominacijom za Hugo nagradu za najbolji roman 2016. godine i nominacijom za svetsku fantazi nagradu za najbolji roman 2016. godine. Dodajmo i pohvale brojnih njenih kolega, poput Ursule Legvin, Patrika Rotfusa, Kasandre Kler i Leva Grosmana koji su se divili njenom stilu i sposobnosti pripovedanja.

Veliko mi je zadovoljstvo što ovo nije jedina Naomina knjiga koju će Orfelin objaviti. Uskoro nam stiže i njeno Srebrno tkanje kome se unapred radujem i koje je visoko cenjeno. Do tada, ako niste čitali Novikovu, počnite od ove knjige. Ako jeste, podsetite se Iskorenjene i njene moći da gradi fantastične svetove dok nam ne stigne Srebrno tkanje..