Izbor iz ovogodišnjeg Beokona – dan drugi

Vođen filozofijom da su dve glave pametnije od jedne, a i činjenicom da tako možemo da pokrijemo više tribina – u savezništvo sam pozvao prošlogodišnjeg vicešampiona Beokon Kviza, mog dobrog prijatelja Uroša Zlatkovića. Pa da vidimo kakve je rezultate dao ovaj binokularni pristup.

 

Vizita: Nagradni kviz

Ovogodišnje izdanje nagradnog kviza se uveliko razlikovalo od prošlogodišnjeg. Za početak, proces kvalifikacija je trajao znatno duže, a manje sigurni takmičari su pratili odlučnije prilikom svrstavanja. Za naše manje upućene čitaoce, proces kvalifikacija se vrši svrstavanjem na levu ili desnu stranu koje predstavljaju odgovore da i ne, pa osobe koje pogrešno odgovore otpadaju. Celokupna prošlogodišnja pobednička garnitura je otpala, a na scenu su stupile mlade nade kviza. Onda je usledio niz pitanja koja su se u većini slučajeva završavala odgovorom „ne znam“. Pitanja su ove godine bila znatno teža, ali udela su imali mladost i neiskustvo takmičara. Za objašnjenje kako je pobednik osoba sa najmanje tačnih odgovora – biće nam potrebna naučna fantastika ili žiri koji ozbiljnije dodeljuje poene. Voditelj kviza se istakao svojom nenadmašnom duhovitošću i šarmom.

Kvaliteti: opuštena atmosfera, izuzetan voditelj, gomila zanimljive trivije

Nedostaci: suviše arbitraran pristup bodovanju, teška pitanja

Ocena za trud: 4

 

Vizita: In Memoriam Ursula Legvin

Predavačice su se ukratko osvrnule na politički kontekst stvaralaštva Ursule Legvin, pronalazeći razne feminističke i anarhističke asocijacije na njen kontekst rada. Ipak, mimo nabrojanih političkih implikacija – ostaje utisak da je Ursula Legvin predstavljena isključivo kao žrtva patrijarhata i kapitalizma, i da je njen doprinos mimo te žrtve – beznačajan. Predavanje se završilo u neprimerenoj prepirci publike i predavača oko zaostavštine Ursule Legvin, što bi verovatno najviše rastužilo samu pokojnicu usled njenog doživotnog zalaganja za miroljubivost i poštovanje drugačijeg mišljenja od sopstvenog. Srećna okolnost je što veličina Ursule Legvin ne zavisi od načina na koji o njoj biramo da mislimo ili razgovaramo.

Kvaliteti: odlična prezentacija, osvetljavanje značajnih političkih aspekata

Nedostaci: nedovoljna teorijska širina, nesnalažljivost u razmeni mišljenja

Ocena za trud: 3

 

Vizita: Arhetipovi u fantastici

Gostujući predavač Pavle Horvat energično je započeo svoje predavanje o arhetipovima u fantastici i držao pažnju publike do samog kraja. Samo predavanje je bilo prilično koncizno, s pregršti primera prikazanih pomoću prateće prezentacije. Navedeno je šest osnovnih arhetipova koji se javljaju u fantastici (kralj, siroče, putnik, ratnik, sanjar i čarobnjak), a predavač se zadržao na svakom pojedinačnom i donekle nam osvetlio njihovu ulogu i poentu u priči. Takođe, osvrnuo se i na suprotnosti arhetipova, takozvane sene, pa je tako za kralja to tiranin ili kralj slabić, za čarobnjaka šarlatan, itd.

Kvaliteti: zanimljiva tema i način prezentovanja, pregršt primera, informativnost

Nedostaci: apsolutno nikakvi

Ocena za trud: 5

 

Vizita: Predstavljanje književnih dela dr Zorana Žovkovića

Uz tradicionalni šarm i duhovitost, profesor Živković nas je prošetao kroz svoj književni opus, koristeći se kultnim doskočicama i anegdotama iz svojeg bogatog iskustva kao književnika, sa posebnim osvrtom na tragikomedije oko objavljivanja dela u Americi. Istovremeno, gostovanje je bilo i prilika da se obeleži jedinstvena situacija u istoriji jugoslovenske književnosti – da autoru sabrana dela istovremeno izlaze i na engleskom i na srpskom jeziku, kao artefakt nesklonosti domaće književne scene da blagovremeno opazi vrednost domaće inteligencije.

Kvaliteti: istorijski susret odistinskog superheroja domaće inteligencije sa svojom publikom, postojanje prezentacija

Nedostaci: dijalog se pretvorio u monolog

Ocena za trud: 4

 

Vizita: Čista hemija: deset godina serije Breaking bad

Voditelji su se opredelili za neformalan način prezentovanja propraćen nizom zanimljivosti vezanih za produkciju serije, kasting, izvore inspiracije za nastanak, kao i nasleđe ovog televizijskog fenomena. Pored ovih pozitivnih utisaka, primetno je da je postojala repetitivnost u vidu beskonačnog naglašavanja pada kvaliteta serije u petoj sezoni, kao i prateća prezentacija koja nije zablistala količinom materijala za prezentovanje.

Kvaliteti: zabavan i neformalan način diskutovanja, informisanost i pregršt manje poznatih informacija o seriji

Nedostaci: repetitivnost, siromašna power point prezentacija, nepotrebno sočan jezik

Ocena: 4

 

Zaključak:

Drugi dan je tradicionalno doneo mnogo aktuelnije teme, veći kvalitet sadržaja, kao i načina na koji je predstavljen. Ukoliko zanemarimo hronične probleme sa facilitatacijom, možemo reći da je bio značajno kvalitetniji od jučerašnjeg. Posebnim ga čini istorijski značajna poseta dr Zorana Živkovića, kao i dragocen dokumentarni film o životu Ursule Legvin. Takođe, nije zanemarljiv ni treš film kojim je okončano veče, a koji uprkos duhovito lošoj produkciji ipak osvežava svojim natprosečno afirmativnim raspletom u duhu postmoderne. Uroš i ja željno iščekujemo treći dan konvencije.

About Author