Izbor iz ovogodišnjeg Beokona – dan prvi

Još jedan Beokon, dragi moji autostoperi!

Posetio sam nekoliko tribina i predavanja u nameri da iznova oplemenim dušu morem informacija i pokojom duhovitom interakcijom sa gostima i publikom. Pa da vidimo koliko sam u tome uspeo.

 

Vizita: 50 godina od filma „Odiseja u svemiru”

Predstavljanje značaja Odiseje u svemiru proteklo je u duhovitoj atmosferi. Uz pomoć interesantne trivije, dvojica sagovornika su nas upoznali sa manje poznatim detaljima produkcije Odiseje. O apstraktnim dometima dela nismo mogli previše da čujemo, a nivo retorike je oscilirao od veoma inovativnih komentara, pa do nepromišljenih doskočica. Za jedno predstavljanje najznačajnijeg pojedinačnog dela SF-a, kao i otvaranje ovako velikog festivala – utisak je da facilitatori nisu adekvatno usmerili pažnju.

Kvaliteti: zanimljivosti iz domena produkcije i odlična informisanost predavača, postojanje prezentacije

Nedostaci: neorganizovanost, nepotpuna analiza značaja, neprimerena spontanost i dominacija trivije

Ocena za trud: 3

 

Vizita: 80 godina Supermena

Trojica sagovornika su osamdesetogodišnjicu Supermena začinili veoma dinamičnom diskusijom. Iako je delimični sadržaj izlaganja bio puko iznošenje ličnog ukusa i afiniteta za jednu, drugu ili osamdesetu verziju superheroja – sladostrasnost dijaloga kojem smo prisustvovali i buljuk informacija koji smo dobili je natprosečan.

Kvaliteti: veoma visoka informisanost sagovornika i fascinantno snalaženje u moru informacija, postojanje dinamičnih slajdova koji su doprinosili atmosferi

Nedostaci: neprostupačnost teme za manje upućene pratioce, nedostatak sistematizovane hronološke prezentacije evolucije Supermena, neuređenost informacija

Ocena za trud: 4

 

Vizita: Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata

Sagovornik je pripremio jedno od najzanimljivijih predavanja o naučnoj fantastici u istoriji domaće scene. Istraživački poduhvat koji je preduzeo je vredan svake pohvale, a informacije koje je uspeo da sakupi i organizuje u jedinstvenu celinu – zavređuje video belešku. Svako ko nije prisustvovao ovom predavanju, svoju uskraćenost će moći da nadomesti isključivo nabavljanjem istoimene knjige ili apelovanjem da se ono ponovi.

Kvaliteti: istorijski značajan i izuzetan istraživački poduhvat, veoma profesionalan nivo prezentacije

Nedostaci: slabije facilitatorske veštine

Ocena za trud: 5

 

Vizita: Džordž Romero, otac zombija

Predavanje je bilo izuzetno sistematizovano, a predavač veoma vešt u povezivanju trivije sa nadređenim implikacijama Romerovih ostvarenja. Nesumnjivom kompetencijom za temu – pripremio je veoma upečatljiv uvod u filmsku projekciju – veoma neupečatljivog filma.

Kvaliteti: odlično poznavanje teme, sjajna sistematizacija materije

Nedostaci: odsustvo prezentacije i neumerenost u dinamici iznošenja informacija

Ocena za trud: 4

 

Zaključak

Prvi dan je po običaju najslabiji sa aktuelnostima, cilj mu je da nas uvede u program, i najviše je orijentisan na „davno prošlo vreme”. Da se ne pretvori u „noć zivih mrtvaca” najveću zaslugu je ponelo predavanje o srpskoj naučnoj fantastici – koje je u potpunosti rehabilitovalo motivaciju da se ona konzumira. Posećenost tribina i predavanja prvog dana je dramatično mala i ove godine (pet do dvadeset ljudi po tribini), čemu mozda doprinosi nedostatak adekvatnog marketinga ka ciljnoj populaciji, ili možda osrednji kvalitet domaćih tribina. Sve u svemu, deo Beokona koji je usmeren na novije sadržaje je bio preplavljen populacijom posetilaca, no generacijski jaz između te dve kategorije posetilaca je dramatičniji od samih razlika u sadržaju. Očigledno je da mlađi obožavaoci fantastike na drugačiji način pristupaju sadržajima, što zahteva posebnu analizu. Ovaj izveštaj i analitički osvrt bio više usmereni na tribinske sadržaje koji se prevashodno bave tokovima i istorijatom fantastičkog žanra.

About Author