Izveštaj 3. somborskog festivala stripa i fantastike

Mesec maj je poprilično ispunjen dešavanjima u mom malom gradu. U organizaciji „Centra za prevenciju, edukaciju i bezbednost“ i Kluba ljubitelja stripova Sombor – uz finansijsku podršku grada Sombora – između ostalog – održan je i trodnevni festival stripa i fantastike od 18. do 20. maja u prostorijama Mađarske kazine. Bila sam prijatno iznenađena modernim dizajnom, prigušenim osvetljenjem koje je pojačavalo svečanu atmosferu za promociju Geze Šeteta, gospodina u poznijim godinama, strip ilustratora i pisca iz Tavankuta. Kroz priču sa njim nešto kasnije, shvatila sam da je elokventan i jednostavan čovek koji voli ono što radi.

Gosti su nailazili u talasima. Geza Šetet je održao prezentaciju o svom radu, rado odgovarao na pitanja publike. Ozvučenje je bilo solidno. Kasnije su gosti prilazili i razgledali njegove radove kojih je bilo sijaset. Slikala sam se sa dva tri crteža koja su meni zapala za oko, mada se ne razumem preterano u crtanje. Ali linije su sigurne, čvrste; boje su lepo usklađene i prijatne su za gledanje. Divim se skromnosti ovog čoveka koji tvrdi da sebe još smatra početnikom. Na Jutjubu se mogu naći njegovi radovi koji se vrte i po nekoliko sati.

Otvaranje festivala se završilo osveženjem i ukusnim keteringom za goste festivala.

Zbog poslovno privatnih obaveza nisam stigla da idem i sutradan, ali pretpostavljam da su kasnijim jutarnjim satima pristizali izlagači iz raznih izdavačkih kuća da popune svoje štandove: System comics, Epicentar comics, Darkwood, Veseli četvrtak, Komiko, Phoenix press, Forma b, Boban iz Ratkova, Figurice Sombor (Z. Merli), Portalibris i Solaris.

Okupljali su se učesnici za MTG turnir gde su stariji igrači upoznavali mlađe sa pravilima igre kako bi sutradan mogli da igraju.

U nedelju, 20. maja, došla sam da popričam sa piscima – Borisom Mišićem iz Novog Sada i Ivanom Brankovićem koji živi u Beogradu o njihovim budućim planovima. Odgovore na naša pitanja ćete imati priliku da čitate u AVKF-ovoj čajanci. Gledala sam MTG turnir i družila se sa gostima. Spomenuću Miodraga Ivanovića, talentovanog crtača, nasmejanu Stanislavu Matanović iz izdavačke strip kuće „Veseli četvrtak“ i šarmantnu Natašu Ilić, meni poznatiju kao Rokselana.

Ambijent je bio prijatan, ljudi su bili veseli, pristupačni i rado su odgovarali na moja pitanja. Pričali smo o crtanju, o stripovima i aktuelnim somborskim dešavanjima.

Ovo su početni koraci mog grada da omogući građanima da uživaju u bogatstvu mašte koju fantastika može da ponudi. Priželjkujem da se festival održi ponovo i da broj gostiju iz godine u godinu raste, a program bude sadržajniji.

Više fotografija možete pronaći na našoj FB stranici.

Izveštaj napisala:

Elizabeta Zec

Saradnik

About Author