Morgan Lost, br. 15 Pesme mrtvih

ŽANR: fantazija/triler/horor

ORIGINALNI NAZIV: I canti del morti

SCENARISTA: Klaudio Kjaveroti

CRTAČ: Kristijano Spadavekija

ZEMLJA: Italija

GODINA IZDAVANJA: 2016.

OCENA: 7

 

 

Znam, opet kasnim, izašla su još tri broja, ne brinite pokrićemo i njih, ali  jedino ako znate način da se ljudi kloniraju ili paralelni univerzum iz kojeg mogu dovesti dvojnika i voljni ste to da mi otkrijete, biću u mogućnosti sve da postižem na vreme i čim izađe. Ovako, ostaje da se i vi i ja zadovoljimo onim, šta mogu da postignem u datom mi vremenu.

Lutkica na naslovnici je baš upečatljiva i daje nam priliku da pišemo o lutkama. Služe u mnoge svrhe od medicinskih, onih za izloge butika, tu su i test lutke za sudare, te seks lutke, ali naravno da su najpoznatije one koje su igračke, većinom nalik na ljude. Pravljene su od drveta, gline, porcelana, krpe, postoje od najdrevnijih vremena, a najstarija pronađena je iz Egipta. Danas su lutke većinom plastične i napredovale su do te mere da govore, neke su deo popularnih franšiza i imaju dodatke u vidu oružja, vozila i svega onoga šta privlači kolekcionare. Ipak to ne bi bilo moguće bez najprodavanije igračke svih vremena, govorim, naravno, o Barbiki. Kada ju je 1959. godine Rut Hendler dizajnirala po uzoru na lutku Bild Lili, bila je to revolucija u industriji igračaka koja eto traje sve do danas. Jer ma koliko se opirali toj misli, svako od nas u podsvesti želi da kraj sebe ima živu Barbi (šovinista, to ste pomislili, priznajte!) ili Kena.

Klaudio Kjaveroti – autor je Brendona, te nekih kultnih epizoda Dilana Doga. Ovaj serijal je vrhunac njegove karijere.

Kristiano Spadavekia – crtač koji se proslavio radom na serijalima Brendon i Magični Vetar. Sa kojim sam imao intervju u ovom broju.

Porodičnom večerom počinje priča, ali nešto u toj idili je posve krivo. Pratimo devojku kako iz diskoteke vozi kući, odjednom pred njom iskrsavaju lebdeće fotelje popunjene najužasnijim licima sa poternica. Devojka sluša pripovesti tih zlotvora, priče je uvlače u mračan svet serijskih ubica. A sve imaju jednu poveznicu – Morgana Losta. Jedini problem je što devojka nema pojma ko je on i otkud ona tu pred licima i pričama ovih čudovišta. Preostaje joj samo da potraži glavnog aktera priča, ali možda joj se odgovori ne svide ili odgovori nisu odgovori, već samo nova pitanja. Ko smo mi, na kraju krajeva, da tumačimo tuđe snove? Pa makar i stizali iz pakla.

Vrlo neobičan pristup za strip, ne samo da je u pitanju svojevrstan omnibus, nego je i glavni junak skrajnut, takoreći prekomandovan, na mesto sporednog lika. Kjaveroti ne samo da nam je ovim dao uvid u neke stvari koje se nisu pojavljivale u serijalu, već je uspeo i da nas iznenadi krajem bez kraja. Spadavekija je enormno napredovao u odnosu na prošlu epizodu koju je crtao. Ako vam do sada nije jasno – epizoda je odlična, upravo stigla iz pakla.

About Author