IZVEŠTAJ SA PROMOCIJE AVKF

Vest da će AVKF predstaviti svoja izdanja pred niškom publikom dočekao sam sa velikom radošću. Jasno je da je epidemija poremetila mnoge planove i aktivnosti i da su nam ovakva druženja itekako potrebna. No, da krenemo redom.

Promocija je zakazana za 11. septembar (neobične li simbolike). Glavni program u klubu Labeerinth, poznatom i po održavanju književnih večeri (kojima sam redovno prisustvovao pre epidemije) počinjao je u 18.00 časova. Ali, za mene je druženje sa kolegama fantastičarima Dejanom Sklizovićem, Biljanom Golić i Nemanjom Pavlovićem započelo nekoliko sati ranije u Nišlijskoj mehani, gde nam je Bilja predstavila plan i program promocije. Vreme je proteklo u ćaskanju o aktuelnim temama vezanim za fantastiku, stripove i za druga interesovanja. Šone Jevtić nam se pridružio nešto kasnije i zajedno smo otišli do odredišta. Tamo nas je čekala Mira Satarić kojoj su u pomoć priskočili suprug Vlade Satarić i koleginica Jela Konstantinović u svojstvu fotografa. Iskoristiću priliku da im se u ime celog udruženja zahvalim na izdvojenom vremenu i sjajnim fotografijama. Ubrzo su nam se pridružili i naši stari znanci Sneža Bookwitch i Aleksandar Stojanović, kolega po peru.

Milica Vučković, voditeljka programa i saradnica, otvorila je književno veče kratkim predstavljanjem istorije udruženja i njegovih ciljeva. Reč je dala Biljani Golić koja je predstavila prvi broj časopisa raznovrsne tematike. Časopis “Tanka linija fantastičnog” poslužio je kao opšti uvod u fantastiku, jer su u njemu tekstovi vezani za sve oblasti fantastike. Drugi broj, vezan za epsku fantastiku, i treći, sa tematikom spejs opere, možemo uskoro da očekujemo.

Zatim je na red došlo predstavljanje dva romana iz edicije Zov Heroja, “Ukradeni Bog” Nemanje D. Pavlovića i “Mesečev ratnik” Stefana Mijatovića. Bilja je pričala o “Ukradenom bogu”, za koji je istakla da je pravi primer visoke fantastike u duhu zapadnoevropske književne baštine, kao i o radu sa Nemanjom. Otkrila nam je da je drugi deo u procesu uređivanja i da ga možemo očekivati relativno skoro. Pošto ih oboje znamo kao dobre zezatore, što se može videti na live streamovima, ni ovde nije prošlo bez Nemanjinih upadica koje su izazvale salve smeha. Mira je preuzela priču o “Mesečevom ratniku” i napomenula da je ovaj roman, iako objavljen u ediciji Zov Heroja, zapravo pseudoistorijski roman sa elementima vojne fantastike, date kroz prizmu unutrašnje borbe glavnog lika. Ovaj roman, pun mudrosti i maštovito opisanih scena borbe, osvojio je srca čitalaca. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da Stef trenutno piše drugi deo, “Senku Opsenara”, u kome ćemo saznati više o ovom mističnom redu.

Posle epske, na red je došla naučna fantastika i edicija Posle milion godina. Nemanja Pavlović nam je govorio o sajberpank romanu “Pukovniče, stoj!” Mire Satarić. Upoznao nas je sa činjenicom da je Mira verno dočarala svet u koji srljamo, a u kome preovlađuju multinacionalne korporacije i bioinženjering. Potom je na red došao “Dronstad” Nenada Jevtića. Čast da ga predstavi pripala je mojoj malenkosti. Tokom razgovora sa autorom otkrili smo da je ovaj roman unikatan zato što je, na neki način, predvideo apokaliptičnu 2020. godinu i epidemiju sličnu ovoj koju preživljavamo. Pored toga, u njemu je prikazan neki novi model ratovanja, što ga čini prvim objavljenim romanom sf military žanra kod nas. Pohvalio bih Šoneta, jer sam, spremajući se za ovaj prikaz, uvideo da je dosta izučavao vojne taktike i tipove oružja. Prema njegovim rečima, proučavanju je posvetio dve godine pre nego što je počeo da piše roman. Da ovo vreme nije bilo uzaludno potrošeno, uveriće se svi koji ga budu čitali.

O za sada jedinoj objavljenoj knjizi iz edicije Leptirica, „Knjizi odraza“, govorio je Dejan Sklizović. Opisao je Milošev stvaralački stil i priče o sukobu sa entitetima iz koga čovek ne može da izađe kao pobednik, već mora da im se prepusti. Milošu bi sigurno bila čast da zna da ga je Sklizović uporedio sa Tomasom Ligotijem, jednim od najvećih pisaca horora današnjice.

Na kraju je bilo reči i o novim izdanjima. Pre svega o drugoj knjizi iz edicije Leptirica “Smrtovnica mojih majki” Maje Mitić, kao i o dvema knjigama iz nove edicije Fantastika za džep, “Gospodar vrana” Mire Satarić i “Lica od Magle” Zlatibora Stankovića, koje možemo uskoro da očekujemo i kojima se unapred radujem.

Posle promocije smo nastavili druženje u kafiću, gde smo u prijateljskoj atmosferi vodili razgovore o raznoraznim temama iz domena fantastike i domaćeg stvaralaštva.

Zadovoljan sam što smo posle dugo vremena počeli sa promocijom našeg rada i raduje me što su Stoperi najavili još jednu promociju u Nišu (o datumu ćemo biti blagovremeno obavešteni).

Izdanje AVKF-a možete kupiti putem sajta ili u najbližoj knjižari. Dobra vest za potencijalne kupce iz Niša je to što kod sebe imam par primeraka od svake knjige, što može smanjiti vreme čekanja na isporuku. Za one koji bi da prelistaju knjige pre nego što se odluče da ih kupe, ostavili smo po jedan primerak u kafeu Labeerint da u njih zavirite uz jutarnju kaficu ili popodnevno pivo.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author