Kako se kalilo gvožđe

 

ŽANR: naučna fantastika/superheroji

ORIGINALNI NAZIV: Immortal Iron Fist

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTI: Ed Brubejker i Met Frekšn

CRTAČI: David Aha, Tonči Zonjić, Kano i Travel Forman

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2006-2009.

 

Mi u AVKF-u izuzetno držimo do raznolikosti i cenimo istu, kako ljudsku, tako i sadržajnu. Za ljude ćemo se sami pobrinuti, a za sadržaj smo pronašli partnera u zločinu. Naime, Čarobna knjiga nam pomaže da vam predstavimo vrlo šarolika dela. Samo zadnjih nedelja su to bili Bonelijeva svemirska opera, zatim delo najviše stripske umetnosti iz nove biblioteke Svet u oblačiću, i evo nas sada na superherojskom Marvelovom stripu.

Ovaj heroj je specifičan jer  nije besmrtan, ime se nasleđuje – nešto slično Fantomu. Što je neobično ako uzmete u obzir da se Marvelove priče uglavnom baziraju na bajama i opasnicama, besmrtnim i moćnim do besmisla. Stoga je neko ko može da umre, pomalo nalik uljezu koji ruši fino izgrađene stereotipe. Sa njim se možemo poistovetiti jer nije na pijedestalu nedodirljiv, već tako ljudski grešan i slab, ali baš zato je više heroj od svojih kolega. A sad da vidimo kako se to kalilo gvožđe…

Ed Brubejker – višestruki dobitnik Ajzner nagrade, scenarista poznat po radu na Ženi mački, Mutantima, Kapetanu Americi, Kriminalu i Derdevilu.

Met Frekšn – takođe dobitnik Ajzner nagrade, radio je još na Mutantima, Seks kriminalu i Kazanovi.

David Aha – još jedan dobitnik Ajznera, crtač koji je radio na Osvetnicima, Kapetanu Americi, Zelenoj streli, Zvezdanim ratovima i Opako + božansko.

Tonči Zonjić – crtač Derdevila, Q stripa, Jastog Džonsona i drugih manje znanih.

Kano – poznat po crtežima Čudovišta iz močvare, Smolvila, Gotam central serijala, Čudesne žene, Ajron-mena i mnogobrojnih drugih koje neću navesti.

Travel Forman – crtač koji je radio na Supermenu, Zvezdanim ratovima, Crnoj udovici, Čudovištu iz močvare, Samoubilačkom odredu, Ligi pravde i mnogim drugim.

U središtu ove priče je kung-fu turnir koji odlučuje koja od sedam nebeskih prestonica će biti najbliža zemlji na određeni period. Mi se delom upoznajemo sa jednom od sedam, K’un-Lun grad koji na turniru predstavlja Gvozdena Pesnica iliti Danijel Rand. Ovo je priča o tome kako je došlo do toga da Deni postane besmrtno oružje, ali i o ljudima pre njega koji su uzeli moćni či Neumirućeg. Da stvari ne budu lake pobrinuće se zakon o superherojima, sujete i naravno Hidra koja u svemu ima prste. Pored tih spoljnih faktora, tu su i unutrašnje borbe, te revolucija koja se sprema već dugo vremena, jer tiranin je tiranin, pa bio i nebeski. Može li Deni ujediniti stare neprijatelje protiv novih i dobiti naizgled izgubljenu bitku… pa sami ćete morati u Koun-Lun da to saznate, jer kakva bi to priča bila da vam je celu ispripovedam? Turnir samo što nije počeo, a svi vi ste učesnici, zato čitajte.

Ovaj strip je nesvakidašnji za Marvelov univerzum baš kao i sam junak, koji je daleko od nepobedivog i oslanja se isključivo na moć čija i borilačke veštine, a sam strip je prepun skokova u prošlost, sadašnjost, budućnost, ali i paralelnih tokova. I to nelinearno izlaganje je najbolja stvar u ovoj priči. Ali istovremeno i najgora, jer za iole setnije čitaoce će biti jako teško da prate priču. Lično, nisam imao problem sa tim delom, ali jesam sa  polucenzurom, kakve jebene zvezdice kad junaci psuju? U redu, znam, deca čitaju, ali da li su psovke štetnije od rasečenih glava, reka krvi i polunagih lepotica? Valjda svet ima neke nove vrednosti koje nisu baš superherojske na moju veliku žalost. No, strip zapravo zavređuje i više od jednog čitanja i vrlo sam zadovoljan i crtežom koji zbog više autora jeste malo neujednačen, ali je vrhunski.

Mislim, najbolji Marvelov strip koji sam čitao, što bi vam trebalo značiti. Moje preporuke su ono šta ja mislim, može se desiti da zvuče kao reklama, ali to je delom zato što mi i dobijamo ono najbolje, birano. Hvala našim izdavačima što ne čitamo gomilu treša, i hvala vama što me čitate, do narednog puta.

Zvezdomerač kaže: 9

 


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa