Promocija „Fantastičnog vodiča 1” – Pogled iz publike

Ovog oktobra je u beogradskom „Božidarcu’’ ljubiteljima fantastike poslužena jedna naočita, dugo pripremana i bogata rođendanska torta.

„Autostoperski vodič kroz fantastiku” je proslavio drugi rođendan udruženja i petu godišnjicu istoimenog sajta tako što je, po dobrom starom običaju Hobita koji veli da slavljenik goste daruje, pred brojnu i šaroliku publiku izneo svoj prvi štampani časopis sa temom „Tanka linija fantastičnog’’.

Reč je o časopisu spekulativne fikcije, koji, po rečima glavnog urednika Kristijana Šarca, u ovom broju obuhvata „sve što je makar u naznakama fantastika’’, veoma široko područje, što je omogućilo združivanje saradnika različitog senzibiliteta i spisateljskog iskustva, povezanih entuzijazmom i željom da dokažu postojanje života u jednoj zanemarenoj niši davno zanemarene domaće literature.

Prvo čedo od, nadam se, mnogih, koje će ovo udruženje podići i pustiti u svet obuhvata priloge četrdesetak autora, afirmisanih kao i pravih početnika. Podeljeno je na dva dela, dve strane sa dve slične, ali tako različite naslovnice. Iza jedne od njih su neobjavljivane kratke priče sedamnaest domaćih pisaca i priča Kristine Ong Muslim ’’Day of Builders’’ u prevodu Irene Gonde, prvi put objavljena u zbirci ’’Age of Blight’’ 2016. godine. Drugi deo časopisa je posvećen teoriji i obuhvata dvadeset i tri teksta, koji se na stručan ili popularni način bave fantastikom u najširem, „od mitova do animea’’ smislu reči.

Promociju „Tanke linije fantastičnog’’  je otvorila Dobrila Đokić čitanjem uvodne reči glavnog urednika, a vodila ju je spretna moderatorka Ana Ubavić. Govorila je o časopisu, odgovarala na pitanja i razgovarala sa urednicima i ostalim saradnicima, blago usmeravajući nastup tima koji se, makar meni, jednom od pisaca, učinio kao iskusan i prilično uigran.

Slušali smo o nastajanju prvog časopisa, ali i načelno o radu i ostalim projektima Autostoperskog vodiča. Urednici Mira Satarić i Srđan Todorić, zatim lektorka Marija Nenezić i saradnica Biljana Golić izneli su svoje utiske i iskustva vezana za rad sa mladim piscima koji uključuju čitanje, sugestije, lektorsku i uredničku pomoć, te napokon i  objavljivanje domaćih knjiga u meri u kojoj će sredstva Udruženja to dopustiti u budućnosti.

Predstavljene su knjige „Niz paukovu nit’’ Mirnesa Alispahića, ’’Mesečev ratnik’’ Stefana Mijatovića, „Ukradeni bog” Nemanje D. Pavlovića i „Dronstad – Karantin’’ Nenada Jevtića, a pisac Miloš Mihajlović je intervjuisao samog Nemanju D. Pavlovića.

Najavljen je konkurs za novi broj časopisa kome je tema „Zov heroja’’ i od budućih saradnika se, kako smo iz prve ruke saznali, očekuju priče, poezija ili tekstovi koji se ovoga puta neće kretati tankom linijom fantastičnog. Preporučuje se (mada ne obavezuje) da se tema obradi u duhu epske ili „najfantastičnije fantastike’’, kako je primetio Miloš Mihajlović.

Po završetku zvaničnog dela promocije, gosti su mogli da iskuse (i okuse) da rođendanska torta sa početka mog izveštaja nije samo stilska figura. Što je daleko važnije, bila je to prilika za mene, a verujem i za mnoge prisutne, da neformalno proćaskamo i upoznamo autostopere koji se ne mogu u Beogradu često videti. Ujedno i prilika da se iznova uverimo u mladalačku energiju i beskrajni entuzijazam celog društva koje je, kako mi se učinilo, u realnosti još fantastičnije.

About Author