Kapetan Amerika – Marvelov No. 1

Započinjemo konačno i Marvelov opus superheroja sa nezvaničnim vođom Osvetnika, Kapetanom Amerika. Na svoj način, on je pandan Supermenu, ukoliko se uzme u obzir odnos Marvela i DC-a. Svakako da imaju nekoliko dodirnih tačaka, ali i dovoljno različitosti kako bi svaki od njih ispričao svoju zasebnu priču.

Kapetan Amerika nastao je u vreme kada je narodu bio potreban neko sa kime mogu da se poistovete i ugledaju u teškim vremenima, kada je rat bio na vratima. I to ne bilo kakav, rat koji je već decenijama inspiracija mnogim stvaraocima, ali koji je iza sebe ostavio pustoš i izmučene nacije – II svetski rat. Kreiran je pred sam ulazak SAD u II svetski rat, kako bi podigao volju i duh vojnika koji su učestvovali u ratu, ali i onih koji su ostali kod kuće da bodre svoje najdraže u nadi da će se iz rata vratiti nepovređeni. Za razliku od Supermena, Kapetan je rođen na planeti Zemlji i stvoren je sa namerom da povede američku vojsku u konačni obračun protiv nacista i narodu pruži nadu za bolje sutra.

Svakako, kao i Supermen, ima veoma „sladunjavo“ ime koje ga na jednom delu planete drži na pijedestalu uspeha, dok je na većini drugih omraženo. Obučen u plavu, crvenu i belu boju mogao bi da predstavlja veliki broj nacija, samo da ne nosi ime koje nosi. Zamislite da je takav junak rođen na našim prostorima? Teško je i pomisliti šta bi tek onda bilo… Ipak, mora se uzeti u obzir i da je Kapetan jedan od najpopularnijih junaka svih vremena. Naročito u Americi (naravno) i istočnom delu Azije, koji i predstavljaju najprofitabilnija područja za superheroje. Komercijalni uspeh koji je doneo Marvelu je velik: kako putem stripova, tako i putem filmova koji su objektivno jedni od boljih koje je Marvelov studio napravio.

A sada malo i o samom Kapetanu. Kako mu i ime govori, Kapetan Amerika predstavlja patriotizam u najširem smislu te reči. Samo njegovo postojanje povezano je sa početkom II svetskog rata. Time je popularnost superheroja bila zagarantovana. Vreme kada se Kapetan Amerika pojavio, takođe je bilo „zlatno doba“ superheroja i takvom kombinacijom, uspeh je bio zagarantovan. Stiven Rodžers odrastao je za vreme Velike ekonomske krize u SAD-u. Otac mu je bio alkoholičar i umro je još dok je bio mali, dok mu je majka preminula od posledica upale pluća nedugo potom. Sve to je uticalo na Stiva da uradi nešto sa svojim životom i krene putem pravde.

Stiven Rodžers nije rođen sa supermoćima. Čak je za prosečnog muškarca bio omalen i žgoljav. Odbačen je od strane američke vojske kao dobrovoljac, jer nije ispunjavao fizičke standarde za vojnika koji bi se u ratu borio za njihovu zemlju. Njegov najbolji prijatelj, Baki Barns, ušao je u armiju i kasnije je veoma bitna karika u stripovima Kapetana Amerike, ali o tome kada dođe vreme. Fizički je bio preslab i bolešljiv, ali su njegove mentalne karakteristike bile na mnogo većem nivou od ostalih vojnika koji su bili kandidati za armiju. Tako je odabran za eksperimentalni proces koji bi od običnih vojnika napravili „super vojnike“ i tako pomogli naciji u borbi u ratu. Naravno, kako to uvek i biva, nakon što je dobio dozu koja mu je uvećala mišićnu masu, uticala na snagu i brzinu, dolazi do havarije, negativci upadaju u laboratoriju sa željom da tu specifičnu formulu uzmu sebi i unište svu opremu dobrih momaka, ali sa smrću tvorca formule, Stiv Rodžers, tj. Kapetan Amerika, postaje i ostaje jedini supervojnik. Njegovi refleksi i snaga su se mnogostruko uvećali, čineći ga tako skoro nadljudskim. Jedno od njegovih najprepoznatljivijih obeležja jeste i štit koji nosi. Načinjen je od posebnog metala – vibranijuma, koji je veoma čvrst i neprobojan na metke. Stiv Rodžers je, takođe, odličan u borilačkim veštinama, boksu i džudou i sa svojim uvećanim sposobnostima to ga čini veoma jakim u borbi.

U svojim avanturama on se borio protiv Johana Šmita (Crvene lobanje), kao što je predstavljeno u prvoj modernoj ekranizovanoj verziji Kapetana, a možda su neki od bitnijih i Baron Zemo, Baron Volfgang, Madam Hidra, a nikako ne treba zaboraviti ni jednog i jedinog – Adolfa Hitlera. Priča je tako napravljena da bi se svaki čitalac mogao pronaći u ulozi Stiva Rodžersa, jer je predstavljao prosečnu osobu koja je spletom okolnosti postala superheroj. Pošto je bio jedinstven, vlada ga je angažovala da se bori protiv nacista. Sa ratom koji je bio u jeku i velikim brojem vojnika na frontovima, uspeh Kapetana Amerike bio je zagarantovan.

Ono šta se desilo posle rata bio je problem za celu franšizu. Nakon rata, Kapetan Amerika kao da je izgubio svoju svrhu, a time i popularnost. Kolotečina u koju je upao predstavljala je problem za nastavak stripa tako da je 1953. godine strip ukinut.

Što se tiče nastavka franšize, osveženje su bili upravo Osvetnici, gde je Kapetan ponovo predstavljen na sasvim drugi, moderniji način i uklopljen je u Marvelov univerzum kako bi se ponovo steklo veliko interesovanje za njega. I uspeli su u tome. Iako ima mana i ponekad je lik koga je teško voleti (ali zbog površnih stvari), Stiv Rodžers predstavlja sinonim za odanost, pravdu i patriotizam. Ko je voljeniji, Kapetan Amerika ili Supermen? Ko je bolji, Marvel ili DC? Svako ima svoje mišljenje, ali objektivno, najbitnije je da živimo u dobu i jednih i drugih.