Knights of the Old Republic I

Odlučio sam se da napišem recenziju za Knights Of The Old Republic zbog toga što je to igra koja je ostavila ogroman utisak na mene.

KOTOR je prvi ozbiljan RPG koji mi je dopao šaka i koji sam sa 14 godina igrao na svojoj kućnoj mašini. Sad to zvuči smešno ali 2003 nismo svi imali pristup kućnom računaru i moja mašina sa 512mb rama radeon 9800 grafičkom i čak 1.4Ghz procesorom je bila najača u kraju.  Snimljene pozicije u igri su se nosile u igraonicu na flopi disketama od 1.44mb.
U tom periodu moja ekipica i ja smo tek počinjali sa D20 avanturama u stonoj varijanti (zli Davor stariji brat jednog našeg drugara je smišljao zanimljive načine kako da nas pobije)  a onda se pojavio KOTOR koji nam je omogućio da igramo isto to na kompu i jos u SW univerzumu. Sećam se neprospavanih noci jer sam prosto morao da pređem sledeći quest maltretiranja ukućana da mi prevode engleski kad zapnem jer tad nije bilo walktrua i youtube-a. KOTOR je postao i ostao igra koja je merilo kvaliteta za sve nove igre RPG žanra. I manje ili više za mene zacementirao pravilo da svaki Bioware naslov mora da se proba ma kakav bio…

Sada već davne 2003 godine kanadski studio Bioware doneo nam je Knights Of The Old Republic (KOTOR) prvu Star Wars igru u RPG žanru. Bioware koji je već ustanovio svoje ime u kategoriji RPG igara serijalima Baldurs Gate i Neverwinter Nights se udružuje sa Lucas Arts-om da ispriča priču koja se odigrava mnogo pre one koju svi znamo iz filmova.

Knights Of The Old Republic nam donosi priču koja se odigrava 4.000 godina pre vremena u kome se odigravaju filmovi. Priču o bivšem Džedaju Darth Malak-u koji sa Sith armadom vrši invaziju na Republiku. Igra počinje u sred Malak-ovog napada na republički brod Endar Spire na kome se nalazi naš karakter. Knight Of The Old Republic je prva Star Wars igra koja se usudila da ispriča priču sa novim originalnim likovima ne oslanjajući se ni na šta sto je vec poznato iz SW univerzuma.

Uzimajući u obzir sve standardne aspekte Star Wars univerzuma na koje smo navikli, Jedi vs Sith, birokratija i politika su jako prisutni u celoj igri kako u priči tako i samom gejmpleju. Igru počinjete kao  vojnik  koji je osetljiv na silu. Kroz samu igru kako razvijate veštine i moći svog lika kao Džedaja svaka vaša odluka neće samo uticati na to da li naginjete ka light ili dark side-u već i na to kako se sama vaša priča odvija. Zbog ovoga KOTOR i dan danas važi za jednu od najboljih story driven igara.

Bioware-ov KOTOR je jedna od prvih igara koja je uvela mogućnost da odluke igrača direktno oblikuju doživljaj igre. Iako je to nešto što je postalo standard u današnjim igrama i što svi uzimamo zdravo za gotovo u vreme kada se KOTOR pojavio to je bila ogromna inovacija u žanru. Pored toga cela igra je urađena u popularnom D20 sistemu koji je jako poznat svim ljubiteljima Pen and Paper RPG igara.

U toku same igre igrač ima priliku da kroz priču stiče i upoznaje svoje saveznike, čije će poštovanje moći da zadobije ili izgubi u odnosu na same odluke koje donese u toku igre.

Raznovrsni saveznici koje igrač može da upozna i vodi sa sobom su:

Carth Onasi republički vojnik i pilot veteran iz Mandalorskih ratova.
T3-M4 droid jer svaki Džedaj koji drži do sebe mora da poseduje droida.
Mission Vao Twilek siroče sa Tarisa koje se prikljucuje igraču.
Zaalbar proterani Wookie koji je nateran da napusti Kashyyyk.
Bastila Shan Džedaj Master koji je izlečio našeg lika na samom početku.
Canderous Ordo lovac na glave sa Mandalora.
Juhani Džedaj vitez koji je se priključuje grupi.
HK-47 Assasin Droid napravljen od strane Darth Revana.
Jolee Bindo Džedaj poznat po tome što se protivio učenjima Džedaja.

Iako u poredjenju sa današnjim RPG igrama KOTOR-u nedostaje fluidnost i gejmplej na koji smo navikli, može se primetiti da KOTOR ima sve elemente današnjih AAA RPG naslova samo u nekim prostijim oblicima. Borbe umeju da budu frustrirajući nasumične ili prelake u odnosu na to kako izgradite lika ili koje saveznike povedete sa sobom. Cela igra je urađena iz trećeg lica za razliku od RPG igara svog vremena gde je kamera bila smeštena u ptičiju perspektivu. KOTOR takođe poseduje izrazito dobru glasovnu podršku koja može da parira današnim naslovima.

Interesantno je da evo 13 godina kasnije igra i dalje može da se nosi i grafički i igrivošću sa modernim  RPG igrama.

Zahvaljujući velikoj fan bazi sama igra ima mnoštvo modova koji menjaju i proširuju samu igru.

Modove možete naci na:
http://www.nexusmods.com/kotor/?

Indi grupa programera pod imenom Poem Studios je počela rad na kompletnoj preradi KOTOR-a nazvanom Aperion koja bi trebalo da bude završena do kraja 2016-e.
Aperion će da nam donese originalni KOTOR koji znamo i volimo prerađen za Unreal Engine 4 i time ga uvesti u svet modernih RPG-ova. Ceo Aperion će zahtevati samo posedovanje originalne igre i biće kompletno besplatan pa će svi fanovi moći da se vrate i ponovo iskuse najbolji RPG smešten u univerzum Star Wars-a.

Možete pratiti razvoj projekta Aperion na sledećem linku.
http://www.apeirongame.com/


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *