Konan – Kralj treša

ŽANR: epska fantastika/mračna fantastika/mač i magija

ORIGINALNI NAZIV: Savage Sword of Conan

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTI: Geri Dagan, Roj Tomas, Alan Dejvis, Frenk Tijeri, Džim Zab & Meredit Finč

CRTAČI: Ron Garni, Luk Ros, Andrea Divito & Patrik Zerčer

PREVODILAC: Goran Skrobonja

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2019.

OCENA:

Iako smo ovog junaka imali i ranije u izdanju Čarobne knjige ovo je početni tom nove edicije koja je posvećena legendarnom junaku žanra mača i magije i nosi njegovo ime: Konan. Obuhvata priče iz svih Konanovih edicija: Divlji mač Simerije, Konan varvarin i Kralj Konan. Jedan od najpoznatijih likova popularne kulture svakako to zaslužuje. Uživaćete u epskim avanturama i podvizima u varvarskom dobu krvi i magije.

Treš i palp magazini su mnogo doprineli književnosti, posebno fantastici, svojim rasprostranjivanjem pisane reči. Ali kada su drugi žanrovi pokušavali da pređu na viši književni nivo gde je vrednost ideje ništavna i vrednuje se samo izvedba, kao što su ljubići, istorijski romani i krimići, fandom u fantastici je odbio evolucionu promenu i zatvorio se u izolovanu kasabu dobijajući deformisanu incestuoznu decu poput teorije zavere. Pa je i književnost našla način da ih dodatno izoluje označavajući treš, cinično, upravo kao što mu i ime kaže, manje vrednim delima. Umesto da uvide da životarenje nije rešenje, još čvršće su se utvrdili i ukopali. Razlog što nisu i zakopani su upravo kraljevi treša, oni retko talentovani koji su svojim prozno-arhaičnim, poetičnim i lirskim izrazom prevazišli kako stilska tako i ograničenja počestog nedostatka logike i uverljivosti. Kraljevi treša i dan danas žive, apsurdistički momenat, kroz brojne poklonike koji se vode njihovim narativom. Nažalost, to možda nije baš dobar put, jer vreme se promenilo, pa i jezik i pisanje. Naravno da velikane treba uvažavati, ali se mora prilagoditi nadolazećem vremenu. Recimo da nemamo apsolutno nikakve šanse da budemo Robert E. Hauard, čak ni nalik njemu i ostalim kraljevima treša, prošla je epoha jeftinih knjiga i olake zabave koja nam diže adrenalin da bismo se uzgred, putem čitanja, opismenili, nikad niko neće krunisati svog heroja za kralja treša kao on Konana.

Geri Dagan – scenarista, reditelj i fotograf. Scenarista i producent televizijskog programa Attack of the Show! Najpoznatiji po radu na Dedpulu, ali i na Osvetnicima i Doktoru Strejndžu.

Ron Garni – scenarista i crtač. Najpoznatiji po radu na Spajdermenu, Srebrnom letaču, Hulku, Derdevilu i Kapetanu Americi. Radio je na filmovima Ja sam legenda i Čarobnjakov šegrt.

Raznovrsne pustolovine u kojima se junak obreo prikazuje istovremeno šarenolik i sumoran svet. Prva Konanova nevolja su trgovci robljem, njegov silnički duh ne trpi okove, pa ih ostavlja vatri. Kreće u potragu za blagom, ali nailazi na omražene mu ljude-zmije i njihovog predvodnika čarobnjaka Koge Tuna, koji žarko želi to blago. Sledi jurnjava, krv i izdaja. Sve uzalud, ispostaviće se. Varvarin je često zaposlen kao telohranitelj, na jednom rutinskom poslu moraće da kocka za život, a karta je kurva… Posebno dirigovana od strane veštica. U ostalim pričama će se suočiti sa banditskim hetmanom, tamnim kristalom i njegovim čuvarima, osvetom, gladijatorskom arenom, ženidbom, demonom i lovcima na taj ološ što je ispilio iz utrobe zatrovane zemlje. No, Simerijanac seče i pogledom i mačem, okrutan je poput njegovog boga Kroma.

Najuverljivije su scenaristički prve dve pripovesti u tomu. Posebno naslovna priča, koja tačno oslikava sve što vanvremenski junak u suštini jeste. U priči sa kockanjem, imamo najpoetičniji izraz i najmaštovitiju predstavu. Preostale priče su kratke i upotpunjuju sliku junaka, ali nisu mnogo uverljive, iako su verovatno neophodne zarad upoznavanja karaktera i onog šta ga pokreće. Crtež je baš kao i priče: varira, što nije toliko za čuđenje, pošto niko sem Garnija nema neko enormno iskustvo. Crtači su nove generacije i njihovo vreme tek dolazi.

Kada bio ste nas pitali vredi li dati novac za ovaj tom, odgovorili bismo sa apsolutno da. Poenta treša nije u kvalitetu, iako ga poseduje u onolikoj meri koliko je autor talentovan, već u neizmernoj zabavi koja obitava u tim rečima i između korica. Konan možda i nije rečit, ali Hauard jeste i kruniše ga kraljem treša!

About Author