GamesCon i intervju s Petrom Lazićem, pobednikom u cosplay takmičenju

Vreme je novembarsko-decembarsko depresije, gargantuanskih računa za grejanje, visokih cena svega od goriva do paštete i užeta za vešanje.

Paradoksalno je i period praznika koj nas, uz kvazi-radosne melodije i konzumerističku sreću, teraju da ostavimo mesečnu platu na sranja i ugojimo se makar deset kilograma (slave, gregorijanska Nova godina, Božić, julijanska Nova godina, rođendani).

Stoga je bolje da se usredsredimo na izveštaj s ovogodišnjeg Games.con-a u organizaciji „Valinora“ i intervjuu s Petrom Lazićem, ovogodišnjim pobednikom u jednoj od kategorija na cosplay takmičenju.

Možda ovaj lenji mozak konačno onda odradi svoje, makar što se serotonina tiče.

G.S. – Gospa Smrt, P.L. – Petar Lazić, kosplejer, glumac, scenarista, režiser

G.S.: Šta ti prolazi kroz glavu dok stvaraš kostim? Koji je proces od dobivanja ideje do krajnjeg rezultata?

P. L.: Držim fokus na tome da što verodostojnije uradim kostim lika kog tumačim. Trudim se da obratim pažnju i na najsitnije detalje.

Uvek obavim istraživanje, ponovo pogledam film, seriju, naoružam se referentnim fotografijama i napravim listu potrepština za izabrani kostim. Pinterest jako često skraćuje potragu za referentnim fotografijama, kao i u ovom slučaju. Nakon što su sve potrepštine obezbeđene, bacam se na rad, ne stajem dok ne završim kostim.

G.S.: Zašto baš Vinifred Sanderson?

P. L.: Kao neko ko voli halloween filmove, i „Hocus Pocus“ zauzima posebno mesto u mom srcu, stoga je Winifred odavno bila na listi likova koje želim da uradim, s obzirom na to da je izašao nastavak, pomislio sam kako bi bio dobar omaž filmu i neizostavnom delu mog detinjstva.

G.S.: Kako je, po tebi, bilo na ovogodišnjem Games.con-u?

P. L.: Bilo je čarobno. Bilo je tako lepo ponovo videti Games.con na sajmu, s obzirom na nedaće koje ni nas nisu zaobišle. Ponovo videti toliko atrakcija i kosplejera, novih lica, vraća mi nadu da će uskoro sve biti kao nekada, a siguran sam da će sa godinama biti sve bolje i bolje.

G.S. : Kako se osećaš povodom osvajanja nagrade?

P. L.: I dalje se osećam kao da sanjam, pretpostavljam da ću se navići s vremenom. Velika mi je čast što sam i ja ostavio trag na kosplej sceni kao dobitnik grand prix nagrade i ovom prilikom bih još jednom voleo da se zahvalim svima koji su verovali u mene.

G.S. : Da li su postojale neke poteškoće tokom preobražavnja u Vinifred?

Foto: Danijela Zmajević

P. L.: Nije postojalo puno poteškoća, osim prikrivanja obrva. Sve ostalo, bilo je lako, s obzirom na to da sam mnogo puta gledao film, nije bilo teško glumački ući u lik.

G.S.: Da li bi mi opisao kako je izgledao dan dan tvog nastupa na ovogodišnjem Games.con-u?

P. L.: Kada sam došao na konvenciju, odmah sam počeo da se presvlačim, uz pomoć moje asistentkinje Nine Ristić, vrlo brzo sam šetao po sajmu kao Vinifred u njenom čuvenom stilu Hag Tracks“. Bilo je zabavno, a onda je počelo takmičenje. Uprkos tome što se kosplejem bavim godinama, i dalje pred takmičenje osećam tremu kao da mi je to prvi put. Nakon što su me prozvali, sva trema je u jednom trenutku nestala i vrlo sam zadovoljan kako sam nastupio kao Vinifred, uz pomoć mojih sestara“ koje sam takođe radio zbog videa koji se puštao u pozadini bine, mislim da sam uspeo da oživim“ scenu iz filma. Usuđujem se da kažem da je ovo bio jedan od najlepših dana u mom životu.

G.S.: Da li bi promenio nešto u postupku kreiranja ili nastupu za sledeće takmičenje?

P. L.: Kosplej kostim uvek treba unapređivati ukoliko za tim postoji potreba i verujem da ću primeniti savete svojih kolega kosplejera da svoj kostim još više unapredim.

Srećno ti bilo, Petre! Nek’ ti živi slava, nek’ ti živi ime. Do sledeće prilike, pozdravlja vas sve vaša Gospa Smrt.

Fotografije preuzete s Telegraf portala.

Fotograf: Nina Ristić

About Author