Kosplej specijal – Intervju s kosplejerom Tom(islavom) Badgerlockom

Zašli smo u početak oktobra, umotavamo se u kišne kapute i nabijamo hipsterske kape preko nosa, taman da vas ozarim nastavljanjem specijalne edicije pisanija o kospleju u Srbiji. Srknite čaj (vodka se cepa poslepodne ) i uronite u Tominu umetnost.

AVKF: Koliko dugo se bavite kosplejem? Da li ste sami pronašli kosplej ili Vas je neko uveo u ovaj hobi?

TB: Kosplejem se bavim oko 10 godina. Nekako sam zajedno sa društvom počeo da odlazim na maskenbale, onda smo organizovali „radne akcije“ pravljenja kostima i rešili da sve podignemo na viši nivo.

AVKF: Otkud Vi u Japanu?

TB: U Japan sam otišao na ’’Tokijski salon igara’’ (Tokyo Game Show) zahvaljujući prvoj nagradi na Valinorovom kosplej takmičenju u okviru konvencije „Games.com” u Beogradu.

AVKF: U retrospektivi, da li bi s nama podelili utiske o festivalu na kome ste učestvovali tokom boravka u Japanu?

TB: ’’Tokijski festival’’ traje četiri dana, od kojih su dva rezervisana za firme i poslovne prilike u svetu video-igara, a poslednja dva otvorena za publiku. Na festivalu fanovi imaju priliku da vide ekskluzivne delove novih igara, najave za igre, kao i da sami odigraju demo od nekoliko minuta. Kosplej je bitna tačka festivala, a u skladu sa prirodom istog, najviše kospleja je iz video-igara, pogotovo japanskih.

Kosplejeri dolaze sa svih strana sveta, ali najviše ih ima, što je logično, iz istočne Azije. Festival otvara svlačionice kosplejerima od ranog jutra, ukoliko žele da izbegnu gužvu i budu veći deo dana u kostimu. Postoji poseban deo dvorišta ispred jedne od festivalskih hala namenjen kosplejerima i fotografima, kao i fanovima koji žele zajedničke fotografije. Nema takmičenja, ali postoje različite kosplej revije na koje se prijavljuje mesecima unapred, ali kosplejere za reviju moraju da biraju žrebom, kako ih ima previše. Prvog dana sam nosio kostim Kratosa iz igre ’’Bog rata’’ (’’God Of War’’), a drugog dana Tora iz Marvelovog filma ’’Osvetnici: Rat beskraja’’ (’’Avengers: Infinity War’’).

Proputuj još naširoko i nadugačko, Kratose i sprži nam zemlju pod nogama, Tore.