Kralj Kul, tom 01 iliti Pre Konana, beše Kul Osvajač!

Svi znate za danas rasprostranjeni i popularni podžanr ’mača i magije’, ali da li znate ko je rodonačelnik i pokretač istog? Izvesni gospodin koji nije doživeo slavu, a svi smo mu zahvalni što je stvorio M&M, a bio je poznat pod imenom Robert E. Hauard. No on se nije zarobio ni medijom ni žanrom, naime bio je književnik koji se nije držao žanra i pisao je sve preko fantastike, alternativne istorije, horora, vesterna, trilera, pa do poezije. Kako to obično biva za života, koji je sam sebi oduzeo u tridesetoj godini, nije se okoristio od toga. A nama je u amanet ostavio preko trista priča i sedamsto pesama, kao i neke nam dobro znane likove danas, Konana Simerijanca, Solomona Kejna, Kralja Pikta, Kralja Kula i mnoge druge. Pored toga što su kasnije mnogi autori upotrebili podžanr koji je on izumeo, mnogi su postali njegovi posthumni saradnici u svetu stripa i zato mi danas imamo priliku da čitamo ovaj tom Kralja Kula. Pre no što počnemo, da napomenem tom je sastavljen od više priča o Kulu, pa ću pre svake predstaviti i autore iste.

Roj Tomas je jedan od prvih koji su adaptirali njegove priče u stripovski scenario. Veliki Marvelov scenarista zaslužan za neke epizode Osvetnika, Gvozdene Pesnice, Sablasnog Jahaća, Zaštitnika i mnogih drugih.

Berni Rajtson, crtač kog teško da ne  znate, njegovih ruku su dela kao što su Čudovište iz močvare, Frankeštajn, Kuća misterija, majstor je horor žanra u kom je dobio sve nagrade vredne spomena, kao najbitniju bih izdvojio Lavkraft nagradu.

Lobanja tišine! – Svi kraljevi su  pomalo nadobudni i hiroviti, pa ni Kul nije izuzetak, pa ćemo videti kako te dve osobine dovode do toga da se on i njegovi ljudi suoče sa grozomornom TIŠINOM!!!

Atlantiđanin u Akviloniji – Tekst Glena Lorda, literalnog agenta Hauardove zaostavštine. Jako interesantna priča zašto i kako se Kul i Konan preklapaju i zadiru jedan drugom u priče. Posebno zanimljiv članak za ljude koji pišu o stripu, moram reći da sam uživao u pojedinim saznanjima.

Stiv Inglhart, scenarista poznat po radu na Osvetnicima, Doktoru Strejndžu, Kapetanu Americi, Zelenom Fenjerašu.

Hauard Čejkin, je crtao i za DC i za Marvel, Betmena, Tarzana, Ženu Sokola, Betdevojku, Blejda, Osvetnike, Hulka, Čeličnog Čoveka, Kapetana Ameriku, Konana, Zvezdane Ratove i Mutante.

Krasti Bankers, crtač koji je radio na nekim od najvećih serijala, kao što su Doktor Strejndž, Čelični Čovek i Konan Varvarin.

Zver iz Ponora – Kul je u poseti jednom od svojih gradova i uživa u pogledu i običajima tog grada, te tako uljuljkan ne sluša svoj instinkt, da tu nešto nije kako bi trebalo da bude. No pošto uvidi stvari, Kul će se suočiti sa zveri, ali ni zveri nisu sve iste.

Prvi Varvarin –   Još jedan tekst za nas koji volimo mnoštvo činjenica i podataka. Ovog puta veliki Lin Karter pokušava da pretpostavi kako je Hauard došao na ideju o stvaranju novog žanra iliti Kralja Kula.

Beri Vindzor-Smit crtač kog su proslavili, Konan, Crvena Sonja, Čovek Mašina i Oružje X.

Kul od Atlantide – Ovo je samo odlomak nikad objavljene priče koju je Smit radio sa Tomasom, a koja bi govorila o… Vremenu dok Kul ne beše kralj, već običan varvarin, o milosti koju učinje i besu koji izazvaše.

Džon Severin je crtač kod nas manje poznat, ali koji se proslavio radeći na Prva linija fronta i Kid Dva pištolja.

Kralj dolazi jašući – U ovoj priči ćemo videti, kako Kul postaše kraljem Valuzije. Kroz oči sadašnjih i prošlih zavera i događaja koji ga dovedoše na tron. Interesantno je da je jedan od događaja i stvar prikazana u prethodnoj priči, ovaj put u nešto izmenjenoj verziji.

Mari Severin je autorka Doktora Strejndža i Hulka, kao i nekih heroja neznanih nama u Srbiji.

Kraljevstva senki – Jedna od najlegendarnijih priča o Kulu. U kojoj mu neprijatelj postaje jedini saveznik u borbi protiv opsene i demonske rase. Takođe, kroz celu priču se provlači odnos dvojice ratnika.

Kralj Kul – Kratki tekst Freda Blosera o svemu onom što već doznasmo na ovim stranicama, ali jako lepo napisan.

Zabranjena močvara – Ovde ćemo videti Kulov pohod i Kulovu osvetu. I konačni slom i uništenje demonskog kulta. Ipak, kralj se vraća kući sa gostom sumnjivih nakana.

Ples smrti Tulse Duma! – Nakon velikog trijumfa nad demonskim kultom, vreme slavlja je, ali Kul i Brul budno motre na sumnjivog gosta. Sumnja im ne beše isprazna, jer Tulsa Dum snovaše zaveru da se  domogne beskrajne moći zmijskog dragulja. Moći što na sreću sveta prevelika bi i za njega. A Kul je se odreće, tako da niko, nikada više ne bude u prilici domoći je se.

Džeri Konvej scenarista Egzekutora, Američke lige pravde, Spajdermena i Buktinje.

Džes Džodloman crtač koji je najviše provodio za tablama Konana, Vampirele, Jezovitih priča (Creepy), Kuće misterija, Tajne uklete kuće, Čudnih misterioznih pripovesti (Weird Mystery Tales) i Neočekivane. Dakle, jedna hororom obojena karijera.

Zubi zmaja  – Ova priča će vas svakako iznenaditi, jer počinje iz perspektive da se ono iz prethodne desilo na sasvim drugi način od onog nama znanog. Trojica od kojih zavisi carstvo, pokušavaju na sve načine da se domognu saveznika, uz put savlađujući brojne prepreke. Kada ni saveznici nisu što su bili, sledi još jedan obračun sa demonima. Rastanak prijatelja na kraju daje mogućnost autorima za dvostruku avanturu.

Volt Sajmonson crta tokom karijere Tora, Zvezdane ratove, Fantastičnu četvorku i mnogo drugih nama nepoznatih.

Hiborejsko doba – Adaptirani Hauardov esej o onom što beše nekih osam hiljada godina pre Konana, a to beše Kul. Delom istorijska, delom sklopljena od legendi, priča koja nam priča kako nestade Kulov svet i nastade Konanov.

Predskazanje u lobanji – Težak put domu iz kog izgnan beše za Kula kralja. Na putu će sresti i videti brojna čudesa i opasnosti. Veštica i magija Tulsa Duma su samo neke od njih.

Dag Manč scenarista Betmena kao i zaista mnogih drugih manje poznatih heroja.

Soni Trinidad crtač koji je iza sebe ostavio rad na Kuće misterija, Konana, Drakula živi, Planete majmuna i mnogo drugih.

Kada se tigar vrati na Atlantidu – Izgled Kolovog zavičaja se kud i kamo promenio, baš kao i prijatelji stari. No Kul dođe po vojsku, bez koje otići neće. Na putu mu stoje samo zmaj što oganj sipa i lepotica što k’o veštica se zvaše.

Rik Hoberg ilustrator je Zelene strele, Betmena, Zvezdanih ratova i mnogih drugih.

Bil Rej pretežno se bavi slikarstvom i animacijom, autor je hit crtanog filma Ren i Stimpi. No, kao i svaki umetnik, luta u potrazi za inspiracijom, tako je bio crtač Tarzana i Srećnog stripa.

Udar gonga – Smrt je relativna stvar, može se živeti i ne biti živ. Kul će to otkriti u ovoj priči, u kojoj odjek gonga traje i posle životnog ciklusa, čak i po povratku odzvanja.

Majk Plug crtač je Sablasnog jahaća i Frankeštanovog čudovišta.

Ogledala Tuzun Tuna –  Kulu mirovanje i doba mira ne prijaju, te postaje podložan raznim uticajima željnih vlasti. I da ne beše Brula kopljanika, nestade Kula kralja.

Priznajem, hvatam ovaj momentum kada izgleda da je strip opet jako popularan medij, a koristim ga da vam pokažem istoriju, jer istorija su koreni, a koreni su ono što ne smemo zaboraviti zarad bolje budućnosti. S obzirom na to da je Roj Tomas scenarista velikog dela priča u prvom tomu i da se neki od crtača, takođe, preklapaju nisam želeo da se ponavljatm, te stoga nisu autori iznad svake od priča. Jedna stvar bi vas mogla zbuniti, u sinopisu se pominju autori kojih nema u tomu, ali nije došlo do greške, stvar je u tome da su tomovi jedan i dva u Americi u stvari prva knjiga o Kulu i stoga zarad celine prevod sinopisa nije diran. Neku ozbiljnu ocenu crteža i scenarija mi je jako teško da dam, jer to su sve neki od najboljih u svom poslu ili čak neki od meni najdražih, kao Berni Rajtson, i u ovom slučaju se zaista sve svodi na stvar ukusa. U narednom tomu ćemo malo više pričati o Hauardovoj naučno fantastičnoj strani do tada uživajte u činjenici da držite komadić istorije ili ćete tek držati i u činjenici da ste bogatiji za saznanje ko je tvorac podžanra mača i magije, kao i u tome što saznaste da pre Konana, beše Kul Osvajač!

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI