sketch raven bird in flight on a white background

Kraljevstvo slepih – Kira Džejn Bukston

Često pratim i učestvujem u diskusijama po knjiškim grupama. Vrlo rado predlažem knjige vredne pažnje i čitam utiske članova o knjigama koje nisam čitao, a imam ih u planu. Tako me je jedan osvrt naterao da pročitam Piranezija od Suzan Klark i nisam se pokajao. Napisao tekst na sajtu i opravdao zašto je osvojio brojne nagrade. Igrom sudbine sam naišao na osvrt druge knjige od članice koja ju je u početku svrstala u antipreporuku kako bi kasnije tu odluku promenila u apsolutnu preporuku. Nadam se da mi nećete zameriti na ovakvoj reklami.

Knjiga o kojoj je reč je Kraljevstvo slepih (Hollow Kingdom) mlade autorke Kire Džejn Bakston (Kira Jane Buxton) objavljenom 2019. godine. Od dana objavljivanja je privukla pažnju čitalaca pritom ih osvojivši originalnom pristupu već sažvakanoj temi kojoj je kumovao i upečatljivi protagonista. Odlučio sam da se uverim u čemu je stvar sa ovim romanom i nisam žalio „izgubljenog“ vremena.

Ser, protagonista Izgubljenog kraljevstva, živi u mirnom predgrađu Sijetla sa svojim gazdom debelim Džimom i cimerom, psom Denisom. Ono što se treba prvo napomenuti je da je naš junak pripitomljena vrana i da mu je Ser zapravo nadimak skraćen od njegovog pravog imena koje glasi Seronja (da, dobro ste pročitali). Vodi svoj hedonistički život kulirajući, gledajući televiziju, zezajući Denisa i razmenjujući uvrede sa divljim vranama koje smatra šljamom iako i sam pripada ptičjem svetu. Međutim, jednog dana, ljudski svet pogađa nepoznati virus koji ih pretvara u zombije i druga bizarna stvorenja. Kako ne bi završili kao jelo svog pomahnitalog gazde naš dvojac se otiskuje u nepoznato u potrazi za odgovorom šta se dešava i da li mogu da spasu čovečanstvo.

Protagonista me je kupio već prvom rečenicom. Ser je pametna vrana puna ironičnog pogleda na svet, sarkazam mu nije stran i ima smisla za crni humor što se naročito odnosi na podsmevanje pingvinima i nadmudrivanje sa drugim vranama. Ali, kako je priča sve dalje i dalje tekla bio sam više fasciniran njegovom katarzom od prevrtljivog cinika do predvodnika preostalih pripadnika životinjskog carstva, koji nisu pali kao žrtve divljih životinja ili preobraćenih Kretena, kako Ser oslovljava ljude. Oslobodio se ljudskih karakteristika koje je poprimio od svog gazde i postao je ono što jeste, pravi predstavnik svoje vrste.

Savršeno je osmišljena i mitologija sveta Slepog kraljevstva. Ideja da životinje imaju neku vrstu ‘veb mreže’ kojom prenose informacije zaslužuje svaku pohvalu. Jedna od njih je Aura koja služi za prenos informacija među pticama i koju će naš junak koristiti kako bi prikupio korisne informacije. Ovo me je neodoljivo podsetilo na mitologiju zečeva iz Brežuljka Voteršip i ako je autorka odavde našla inspiraciju to je uradila na odličan način, rekonstruišući je i prilagođavajući je do originalnosti.

Što se tiče ljudi, tj. Kretena, oni ovde imaju minornu ulogu. Kao dominantna vrsta, svedeni su do tačke izumiranja sve zahvaljujući misterioznom virusu koji briše njihov identitet i pretvara ih u bezumne životinje. Sam naziv romana ima simboličnu notu koju ne bih skroz otkrivao jer bih time pokvario uživanje. Priznajem da sam nakon pročitane poslednje stranice bio pod utiskom i zamišljen. Videćete zašto.

Jeza je odlično dočarana. Skoro i da nema scena krvoprolića, ali se kroz opise razrušenog grada i tragova krvi naslućuje šta se dogodilo na poprištu. Opisi zombija i mutanta su više nego uverljivi i njihovo ponašanje je ono što dočarava već mračnu atmosferu. Ne možete, a da ne ostanete imuni na opis horde koja tumara pustim ulicama i mumla.

Kira Džejn Bakston je napisala odličan horor prvenac, odnosno pravu basnu za odrasle, koji će nas naterati na razmišljanje o nama samima. Ko smo mi zapravo i kako doprinosimo ovoj planeti? Da li možemo da obezbedimo njen opstanak ili smo samo na pozornici dok ne dođe vreme za promenu uloga?

Kraljevstvo slepih je izdao Vulkan, što je priznajem neobičan potez za njih. Nisam imao zamerke na prevod i bilo mi je zanimljivo da pratim objašnjena u fusnotama. Skoro je izašao i drugi deo i nadam se, da će ga Vulkan uskoro objaviti i preskočiti svoju tradiciju prekidanja već započetih serijala.

Za kraj mi ostaje da vam preporučim ovu knjigu. Uživaćete u Serovim dogodovštinama, strepeti za njega i zapitati se o smislu postojanja naše rase.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *