Legend of Keepers: Career of a Dungeon Manager

Ako ste uživali u Darkest Dungeon-u ili se sa nostalgijom prisećate Dungeon Keeper-a, Legend of Keepers: Career of a Dungeon Manager će vam biti primamljiv naslov. Ova roguelite igra kombinuje izvođenje prve i tematiku druge igre, stavljajući vas u ulogu zlog gospodara tamnice čiji je jedini posao da spreči dosadne avanturiste da otmu vaše (ne)pošteno i krvavo zarađeno blago.

Gameplay je, kao što je već spomenuto, veoma sličan onom iz Darkest Dungeon-a, samo obrnut: umesto da vodite avanturiste koji ubijaju čudovišta i izbegavaju zamke, na vama je da izaberete i postavite iste na najefikasnije položaje da bi sprečili pobedu dosadnih dobrica. Na početku svake misije možete videti statistike heroja i na osnovu njih napraviti odbrambenu kombinaciju. Same borbe su poteznog karaktera i izvode se na dvodimenzionalnoj ravni. Taktika se u suštini svodi na uparivanje moći čudovišta sa otpornošću heroja i obrnuto (vatra, led, vazduh, otrov…), na strategiju zastrašivanja čiji je cilj oboriti moral avanturista i poslati ih u beg glavom bez obzira, ili kombinaciju ova dva, jer delimično zastrašeni heroji zadobijaju teže povrede. Svako čudovište ima tri aktivne ili pasivne moći, a u pojedinim sobama ćete moći da koristite magije ili sposobnosti specifične za svakog od čuvara tamnice: džinovsko čudovište, kompleksnu zamku, sarkofag… Ako avanturisti uspeju da prođu kroz sve prepreke, boriće se protiv čuvara lično, i ako tu borbu izgubite, to je kraj te partije. Čudovišta stradala u borbi dobijate nazad, samo sa oštećenim moralom, koji ako dođe do nule, šalje to čudovište na dugotrajni oporavak, često duži od trajanja cele partije. Smrt čuvara označava poraz i kraj partije, mada i u tom slučaju dobijate iskustvo kojim možete pospešiti osobine čuvara, što vam daje bolje šanse u sledećem pokušaju.

Između borbi, možete kupiti nova čudovišta i zamke ili pak unaprediti stare, a tu su i mnogi nasumični događaji koji vam mogu dati dodatne resurse (krv, suze ili zlato), artefakte, pospešiti moral trupama ili vam pričiniti štetu u slučaju da donesete pogrešnu odluku ili baš nemate sreće.

Sve ovo možda zvuči komplikovano, ali je zapravo sve sem: Legend of Keepers je jako prosta igra koju možete igrati kliktanjem sa pola mozga na nižim nivoima i podešavanjima težine, dok ćete tek u kasnijim stadijumima morati malo da napregnete vijuge. Sreća čini veliki deo igre, tako da u pojedinim partijama ni najbolja strategija ne pomaže, dok u drugim možete sa lakoćom da proletite kroz misiju. Ovaj element nasumičnosti je odlika svih roguelite igara, što se nekom može svideti a nekom ne, ali svakako doprinosi tome da svaka partija bude zanimljiva i uzbudljiva.

Igra sadrži četiri kampanje, a svaka je centrirana oko jednog od čuvara koji imaju svoja unikatna okruženja, čudovišta i taktike: Kentaur-gonič robova se oslanja na balans između sirove sile i zastrašivanja, „Frankenštajnka“ preferira zamke i mašine, Čarobnica elementare i duhove prirode, a Boginja-nilski konj zamke, mumije i ostale elemente sa egipatskom tematikom koje koristi pretežno u cilju plašenja uljeza. Svaka kampanja ima pet misija plus beskonačni mod, a sama igra ima jako aktivnu modersku scenu koja stalno izbacuje nove dodatke, tako da igra pruža sate i sate dobre zabave.

Jedino veća zamerka igri je nedostatak priče ili složenije kampanje. Umesto toga imamo samo, istina, jako duhovite segmente sa kiklop(k)om HR-menadžerkom koja smorenim glasom objašnjava šta se dešava „iza kulisa“, predstavljajući celu avanturu kao dosadnu korporativnu rutinu.

Zvučni efekti u igri su solidni, dok je muzika ambijentalna i neupadljiva. Grafika je u sjajnom piksel-art stilu, sa odličnim dizajnom i animacijom svih elemenata, naročito heroja i čudovišta. Igra je dostupna za Windows, Linux, macOS i Nintendo Switch. Zbog skromnih tehničkih karakteristika, ne traži jak računar, te je može poterati svako, a bilo bi zgodno kada bi izašla i za mobilne platforme, jer je savršena za ispunjavanje vremena u prevozu ili na pauzi, ali za sada postoji samo u alpha demo verziji kojoj fali mnogo sadržaja.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI