Kuke i motike, ali i nove knjige…

Preživesmo nekako one mačiće, za Korone se ne plašimo. I tako nas ne puštaju iz podruma. Ne znam do kad ćemo trpeti taj redakcijski zulum. Znate li da su čak počeli da nam prete i nekim drvenim mačevima? Uh, jednog dana kad se digne kuka i motika (to samo figurativno, i tako ovde nemam ništa oštrije od 9B olovke). U istorijskim knjigama će biti zapisano da je revolucija potlačenih krenula iz jednog izdavačkog podruma. Ali o ovome da ćutite.

Na današnji dan je rođen čuveni pisac za decu Dr. Sus. Kod nas je manje poznat po knjigama, više po crtaćima Horton i Loraks. Takođe, danas rođendan slavi i Piter Straub, pisac horora. Neko slavi rođendan, neko ono drugo. Godišnjica je smrti Filipa K. Dika, velikog majstora pisane reči.

Na današnji dan je 1949. obavljen prvi let oko planete avionom bez zaustavljanja. Nedavno sam pročitao vest da je poginuo neki lik koji je napravio raketu na parni pogon i hteo da dokaže da je Zemlja ravna i da verovanto živimo na Disksvetu.

 

Persi Džekson i bogovi Olimpa IV – Bitka za lavirint – Rik Riordan

Ovo mi je izueztno drag serijal i zadovoljan sm time što je urađena ponovona štampa svih nastavaka.

Persi Džekson nije očekivao da će prvi dan u novoj školi da bude mnogo zabavan. Ali kada su se pojavile tajnovite i opasne empuze u liku navijačica, nimalo zabavan dan se pretvorio u košmar. Bio je to samo znak da se približava konačni sukob Olimpljana i zlog Titana, gospodara Krona. Čak se i nad uvek bezbedan Kamp polutana nadvija senka opasnosti, a napad Kronovih čudovišta samo je pitanje dana.

Zato Persi i drugari ponovo kreću u nove avanture da bi sprečili napad na Kamp. Ovog puta oni odlaze u nepregledni Lavirint, koji je nekada davno izgradio Dedal. Persi traga i za Hadovim odbeglim sinom, koji mu se javlja u snovima, pokušavajući da ga upozori na Kronove namere. Anabet traži Dedalovu legendarnu radionicu, za kojom juri i njihov neprijatelj Luk. Grover je u poslednjoj i konačnoj potrazi za svojim bogom Panom.

Izdavač – Laguna

Persi Džekson i bogovi Olimpa V – Poslednji bog Olimpa – Rik Riordan

Tokom čitave godine polutani se pripremaju za bitku protiv Titana, znajući da će teško izvojevati pobedu. Kronova armija je jača nego ikada ranije, a sa svakim bogom i polutanom kojeg regrutuje, moć Titanovog zla samo raste. Dok se Olimpljani odupiru zastrašujućem čudovištu Tifonu, Kron otpočinje svoj napad na Njujork, tako da je sam Olimp bez odbrane.

Persi Džekson i vojska polubogova moraju da zaustave gospodara vremena. U ovoj grandioznoj, finalnoj knjizi jednog od najuspešnijih fantastičnih serijala, davno izrečeno proročanstvo nadvija se nad Persijem uoči njegovog šesnaestog rođendana. Kako se bitka za zapadnu civilizaciju sve više razvija na ulicama Menhetna, Persi se suočava sa zastrašujućom sumnjom da se bori i protiv sopstvene sudbine.

Ovom knjigom se završava odličan serijal. Ako neko slučajno poseduje Riordanov serijal o egipatskim bogovima i želi da ga se reši, vrlo rado ću uzeti taj poklon.

Izdavač – Laguna

Kaput od mahovine – Stefan Tićmi

Zanosna, omamljujuća priča o Najdanu počinje najpre kao bajka o čoveku kome iz leđa izrasta drvo. Usamljen i odbačen, Najdan sanjari o ljubavi iz mladih dana, sve dok jedan umetnički projekat iz korena svima ne promeni život.

Čini se da je u pitanju lirska knjiga. Mogla bi biti zanimljiva.

Ilustrovao Dobrosav Bob Živković

Izdavač – Laguna

 

Frankenštajn ili Moderni Prometej – Meri Šeli

Neverovatno. Jednu od najpoznatijih priča svih vremena, koja takođe ima ogroman uticaj na savremenu kulturu, napisalo je jedno devojče još davne 1808. godine. Treba li da išta kažem o ovom romanu?

Ovo je priča o Viktoru Frankenštajnu, koji je u ime nauke (i ličnog ega) prešao sve granice zamislive čoveku.

Izdavač – Laguna

 

Vranin krik – Ed Makdonald

Četiri su godine prošle od pokušaja Dalekih kraljeva da sruše Domet. Život u Valengradu još nije isti kao pre Opsade, ali barem vlada mir ili privid mira, jer je to najbolje što može da se očekuje na granici s Jadom. Kapetan Galharou i dalje na čelu Crnog krila zavodi red u gradu, Tnota i dalje pijanči da bi preboleo gubitak ruke, a Nen i dalje neprikosnoveno vitla mačem kad god je potrebno, a ponekad mlati pesnicom i kad nije potrebno. Grad se polako ponovo naseljava i na sve strane se gradi.

Međutim, ljudima se sve češće priviđa Blistava Gospa. Jesu li ta ukazanja predskazanje da će se žena zarobljena u svetlosti vratiti da uspostavi bolji poredak? Ili pak najavljuju dolazak novih pretnji po Domet? Galharou silno želi da veruje da avet iz fozgenske mreže nije samo priviđenje, ali neobične pojave koje se dešavaju širom Valengrada i Jada nagoveštavaju da je posredi nešto zlokobnije. Kapetan Crnog krila otkriće da Blistava Gospa nije jedina avet koje bi trebalo da se čuva, ali čak ni on ne može da zamisli kakva opasnost preti Valengradu.

Izdavač – Laguna

Grimizni pohod – Brajan Meklelan

Tamasova invazija na Kez nije se završila slavno. Neprijateljski kontranapad saterao ga je u ćošak, bez zaliha hrane ili nade za pojačanjem, i primorao ga da povede svoje ratnike u nesmotreni marš kroz severni Kez.

U Adru, inspektor Adamat samo želi da spase svoju ženu. Da bi to uradio, mora da pronađe zagonetnog lorda Vetasa i suoči se sa njim, ali istina koju otkriva daleko je mračnija nego što je mogao i da zamisli.

Bog Kresimir želi glavu Tamasovog sina Tanijela, čoveka koji ga je upucao u oko i zbog kojeg sada trpi strahovite bolove. Budući da su Tamas i barutni magovi otpisani kao mrtvi, samo Tanijel može da vodi borbu protiv osvetoljubivog boga i njegove vojske koja nadire.

Izdavač – Vulkan

Sestre zimske šume – Rena Rosner

Ovu knjigu sam najavio u stranoj Čitaonici u septembru 2018. Sad je stigla do nas. Hm, da li to urednici velikih kuća, čitaju ovu skromnu rubriku i tako traže potencijalno zanimljive knjige? Ako je tako, veliku čast mi čine.

Na granici Moldavije i Ukrajine, u udaljenom i nepristupačnom selu okruženom drevnom šumom, žive sestre Liba i Laja.  Odgajane su uz milozvučni glas svoje majke, sakupljačice meda. Kao i uz  mrmljanje tatinih molitvi. Kada dođe grupa tajanstvenih ljudi, Lajla uprkos majčinim upozorenjima, potpada pod čaroliju pridošlica. A to nije jedina opasnost koja luta šumom. Kad se mračne sile približe selu, Liba i Laja otkrivaju porodičnu tajnu, koja se prenosi sa generacije na generaciju. Suočene sa magijskim nasleđem koga nisu ni bile svesne, sestre shvataju da su stare bajke istinite. I da ih mogu sve spasiti.

Izdavač – Vulkan

 

Kletva Kainova III – Aleksandar Tešić

Završnica popularnog vampirskog serijala. Knjiga izlazi iz štampe oko 10. marta.

Po završetku krvavih događaja u Medveđi, Vukman Goršić kreće u poteru za hodočasnikom koji šalje vojsku pošasti ne bi li probio sanitarni kordon.

Nakon neuspele zasede u Beogradu, suočen sa nemogućnošću da unište đavolju princezu, car Karlo VI pribegava ubistvu njenog muža i uzima joj sina za taoca… Međutim, zaverenici su u zabludi misleći da lepu Eleonoru drže u šaci… U Beč stiže Pali apostol, predvodnik vojske pošasti, i nastaje nezapamćeno krvoproliće. Za cara Karla VI jedini spas je da pošalje Vukmana Goršića da pronađe i uništi hodočasnika.

U međuvremenu, opet izbija rat sa Turcima, Beograd je sramno predat, a malobrojna družina Vukmana Goršića otiskuje se na neizvesno daleko putovanje. Nastaje trka s vremenom i sa smrću…

Izdavač – Strahor

I posle kažu da nema novih knjiga kod nas, Kao što vidite ima ih…  Perite ruke sapunom, pojačajte doze belog luka i rakije (tako ćete odbiti ljude od sebe) i samo BEZ PANIKE.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author