,,Mač i magija” 2017.

Eventovanje u ,,Domu omladine”

Došao nam je maj a sa njim i lepo vreme, pa je građanima u prestonici Srbije (Srbi stariji od ameba lololo Deretić) postalo, makar za trunčicu, lakše da ignorišu egzistencijalne brige i traume iz detinjstva (poljubac za Frojda xD). Minimalna vlažnost vazduha i Sunce na nebu (Senpai noticed us!) je isterala beograđane na ulice, ali su se određeni, sviknuti na mrak i večnu tamu, sklonili u Dom omladine. Ko zna, možda su osetili neku vrstu zova jer se upravo održavao još jedan godišnji Festival fantastike, kodnejm ,,Mač i magija”, u organizaciji Marka Despota Miranovića. AVKF je, kao i svaki put, uzjahao svoje zmajeve (Pern je u koaliciji s Beogradom, samo neće da priznaju) pa je doleteo na lice mesta.

Nakon što smo parkirali, vezali i pomazili zmajeve po glavi (dodali i lizalicu kao dodatan mito xD), prošli smo check-in i spustili se niz stepenice. Ni ove godine nismo bili razočarani jer je bilo po nešto za svakoga – prodaja kartičnih i tabličnih igara (“Katan”, “Magic The Gathering”, “Dungeons And Dragons” itd), sudelovanje u igranju istih (pozdrav za Klubove Conlux i C22), prodajna izložba nakita (,,Kabinet čudesa” ,,Sakura shop” ,,ROD” ,,REX”), igračaka, dodataka (privesci u obliku Zmajevih kugli, Gandalfova lula, metalni vojnici). Ko je želeo da sebe sačuva od kajanja zbog premalog ili nepostojećeg budžeta za trošenje na drangulije, mogao je da učestvuje na tribinama u bioskopskoj sali vezanim za Warcraft (14h, “Horda vs. Alijansa”, vodio je Vladimir Stanković), “Igru Prestola” (16h, “Zavere i spletke pred sezonu 7”, vodili je Marko Miranović i Miloš Đurović), Dž.R.R. Tolkina (17h, “Biografija”, vodili je Marko Miranović i Miloš Đurović), “Silmarilion” (18:30h, tribina o najvećim epskim bitkama, vodič je Marko Vasić) i piscima fantastike u Srbiji (20:30h, posvećena domaćim piscima fantastike, gosti su bili vitezovi Ivan Branković, Dimitrije Stevanović, Nebojša Petković, Zoran Petrović, Mladen Đorđević i gospa Milena Stojanović).

Naravno, ceo događaj ne bi bio ono što jeste da nije bilo i malo kospleja. Da bi lakše stekli utisak, svoje zavidne, grandiozne moći – Saruman (Milan Borivoje Kostić) iz trilogije ,,Gospodar Prstenova” (2001-2003) i ,,Hobit” (2012-2014), Link (Stefan Mitov Radojičić) iz video – igre, “Legend Of Zelda” (1986 – 2017), vojnici iz “Vešca” (2007-2016), čarobnica Lulu (Marija Viola Lolin) iz video-igre “League Of Legends” (2009-) , kraljica vila (samostalan kosplej, Nela Inoue ) i žena u ženskom obliku (samostalan kosplej, Olga Gligorić). Nakon što je stručni žiri doneo proglas, prva tri učesnika su dobila lepe nagrade od od sponzora.

Suma sumarrun, proveli smo se kao bogovi (što i jesmo, bonus za visoko samopoštovanje) – šetali smo se, obilazili tezge i obećali sebi da ćemo nešto sigurno kupiti sledeće godine, naučili nove činjenice koje su nam (opet) otkrili već poznate svetove, pozirali i fotografisali se Lazar Ajdačić. Zapravo, možda smo se čak i predugo zadržali, jer su zmajevi AVKF-a počeli da gledaju prolaznike i razmatraju kakvog bi ukusa bili određeni pojedinci proprženi na tihoj vatri. Sa kečapom, naravno (njam xD).