Marinci na parni pogon

Pre šest godina, sam samcijat, izvesni Gospodin Burns napravio je opako dobru igru Marinci na parni pogon” (Steam Marines). Trenutno se bliži obljavljivanju nastavka, pa će ova igra verovatno biti na nekom popustu, pratite razvoj situacije, a u međuvremnu pročitajte ovaj prikaz, možda vam se igra dopadne.

Igra pruža zanimjiv spoj luckastih elemenata i ozbiljnog nivoa težine. Nema gnjavaže sa pričom, uvodima i koječime. Nekakvi vanzemaljci su zauzeli svemirsku krstaricu, te vaša družina uleće unutra da ih utamani. Osim što su protivnici mnogo opaki, a vi imate samo četvoricu čikica.

Budući da igra nema tutorijal, gaziće vas i ubijati (često na vrlo smehotresne načine) dok ne naučite neke osnovne poteze i kombinacije, a onda ćete da shvatite da ste još na „normal” nivou težine i da ima još dva groznija nivoa koji će vas propisno preznojiti. 

E sad, za razliku od uobičajenih poteznih taktičkih zagonetalica, Marinci se zasnivaju na pametnom postavljanju zaseda. Stara izreka kaže da ako poznajete sebe kao i protivnika, ne možete izgubiti. Tako je i ovde. Naučite li kako rade različita oružja i sposobnosti, koji su im dometi, te proučite predvidiva ponašanja protivnika, biće vam kudikamo lakše da se oduprete poprilično brojnoj hordi sasvim čudnjikavih vanzemaljaca.

Važno je i napraviti dobru kombinaciju. Grenadiri su marinci koji bacaju bombe. Izviđač može da prostreli nekoliko protivnika u nizu. Tu su i Predvodnik koji sačmarom može da pomera protivnike, Inžinjer koji može da prati kretanje protivnika i Pozadinac koji ima slabašan mitraljez, ali bije k’o kopitom.

Ko je ljubitelj Svemirskih marinaca (Space Marines) shvatiće čar ironijskog pristupa ove igre. Za razliku od Svemirskih, Marinci na parni pogon su nezgrapni, parobrodni, pojedinačno nesposobni i vrlo hrskavi, ali zato kao dobro naštimovan tim mogu da nagomilaju sitne prednosti u krunu pobede.

Brod kojim se krećete pun je vanzemunaca koje treba eliminisati da biste se probili do komandnog mosta. Premda je brod podeljen na postorije, protivnici, kao i vaši marinci mogu da ruše zidove, što donosi dodatne taktičke čarolije, kao npr. mogućnost da protivnike izbacite u vrelu hladnoću svemira.

Povremeno, marinci nalaze novac, dodatnu opremu ili oružje, a na kraju svakog nivoa dobroćudni vanzemaljac omogućuje vam da trgujete. Marinci na parni pogon prošli su dug put od početne verzije do upeglanog proizvoda, ali i dalje nisam siguran da mogu da vam svima preporučim. Ako bih je uporedio sa tortom, ova igra nema ni šljokice ni bombonice ni šlag, samo crnu čokoladu i maslac, onako samo za okorele nevaljale sladokusce koji vole da se najedu fila pre nego što ga rerna „pokvari”.