Marsonikon 2019

Prethodnog vikenda, u subotu 8. juna 2019. godine, održan je osmi festival naučne fantastike Marsonikon u Slavonskom Brodu (Hrvatska). Tradicionalno, festival se održava početkom juna na tri lokacije u prostoru Brodske tvrđave, a tema ovogodišnjeg okupljanja bila je Erotika u fantastici.

Festval tematski prati i ’letnje’ izdanje zbirke priča, pa je tako Erotika u fantastici bila tema za radove iz žanra naučne fantastike, ali i horora i fantazija, autora ne samo iz Hrvatske već i regiona (zimsko izdanje Marsonica je slobodna tema).

Kazamat

U Kazamatu, koji se nalazi u produžetku, odmah nakon Muzeja tambure, nekadašnje ambulante i tvrđavskog zatvora, bili su smešteni izlagači: Gradska knjižnica Slavonski Brod, Čudna knjižara iz Beograda, Nova stvarnost i Antikvarijat Goran Šnabl iz Zagreba, fanzin Svemirski brod i izdanja Marsonika. Posetioci su imali priliku da uživaju i sebi nabave neka od retkih izdanja popularne SF literature.

 

Galerija

Osim tematske izložbe koja se u njoj organizuje, galerija predstavlja i centar tribinskog dela događaja, koji su ove godine počeli promocijom fanzina Svemirski brod, udruženja SF Skupina Orion (Krešimir Grčević i Hrvoje Gažo).

 

Leon Maglić, glavni urednik Marsonica predstavio je novo, jubilarno 15. izdanje u kome su objavljene priče 10 autora uključujući i priče autora koji nisu ranije objavljivali.

„Seks budućnosti – transhumanizam, roboti i holofantazije“ bila je tema predavanja Ratka Martinovića, koji nas je u sat vremena proveo kroz istoriju seksualnosti ali i potencijalne pravce u kom će se dalje razvijati.

 

Tribina o Igri prestola (Jurica Ranj, Krešimir Čorak, Ina Ćurković, Leon Maglić, Ivan Lutz i Ratko Martinović) pokušala je da pruži odgovore na neka, još sveža i osetljiva, pitanja koja je serija iznedrila i da poređenje u odnosu na originalna Martinova dela koja su činila njenu postavku.

Sledio je najzabavniji deo – Antikviz na temu Erotika u fantastici, a nakon njega i predstavljanje novih Marsonicovih autora.

Naime, uredništvo zbirke Marsonic, neguje pozitivnu praksu davanja šanse neafirmisanim autorima, ali i predstavljanja autora koji su prvi put ili na početku svoje stvaralačke karijere objavili kod njih. Ovoga puta, Gordan Sundać je razgovarao sa autorom Vedranom Mavrovićem iz Zagreba, o njegovim počecima, motivaciji da piše i planovima.

 

Program je zatvorila dodela novoustanovljenih nagrada za najbolje priče – Pero Marsonica. Predviđeno je da se nagrada dodeljuje za najbolju priču u zbirci a ovogodišnja nagrada – bronzano, srebrno i zlatno pero dodeljena je za sve prethodne brojeve 1-15 (od 2012. do 2019. godine), odnosno biralo se između skoro 200 priča koje su ocenjivane. Prvi laureati su:

 Teo Kos – bronzano pero –  za priču „Rukotvorina“

Jurica Ranj –  srerno pero – za priču „Zemlja je plava“

Mira Satarić – zlatno pero – za priču „Suđenje robu Jukastu“ i celi opus (Marsonici 7-14).

 

Muzička škola

U ovom prostoru se održavaju projekcije filmova. Ove godine, prikazani su: Barbarela (1968), Glad (1983) i Vrsta (1993).

Marsonikon je, kao i obično, protekao u prijatnoj i veseloj atmosferi, uz dobre domaćine i kvalitetan program, a izarana je i tema za sledeći festival: Vojni SF.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author