Izletnik – Fabio Mun, Gabrijel Ba

Nije više tajna da su stripovi prestali da budu namenjeni samo najmlađoj publici. Vremenom su neki počeli da obiluju scenama eksplicitnog nasilja i ozbiljnijim temama što je uvelo revoluciju u devetu umetnost. Strip o kome je reč u ovom tekstu ne obiluje gorepomenutim scenama, ali šta ga onda izdvaja iz mora ostalih i zbog čega je ozbiljno štivo?

Izletnik (Daytripper) nam pripoveda priču o Brasu de Olivi Domingosu, poznatom piscu nekrologa koji mašta da ima spisateljsku karijeru, poput svoga oca. Kroz poglavlja pratimo različite etape iz njegovog života iz svih starosnih dobi, od prvog zaljubljivanja do sticanja porodice. Ono što povezuje ova poglavlja su mudrosti iz života koje nas prate tokom čitavog stripa i jedna nit koju ne bih želeo da otkrijem jer bi ona mogla da pokvari uživanje tokom čitanja.

Kao što sam već napomenuo Izletnik je strip o životu. Kada razmišljamo o istom zapitamo li se kada su se desile prave prekretnice u našim životima i da li smo mogli da ih prepoznamo. Putovanje koje nas vodi kroz Brasov život nam pokazuje primer događaja koji su bitno uticali na živote, kako Brasovog tako i od njegove porodice i prijatelja. Takođe, upoznajemo i kulture pojedinih delova Latinske Amerike i njene običaje.

Autorski dvojac koji je zaslužan što pred sobom imamo ovo remek delo čine braća blizanci Fabio Mun (Fabio Moon) i Gabrijel Ba (Gabriel Ba) čiji je zajednički rad na scenariju i crtežu dao značajne rezultate. Odlična priča i kvalitetan crtež su glavna okosnica i nigde nije bilo slabih delova.

Sa scenariom nisu pogrešili. Namerno ovih deset poglavlja koliko ih sadrži strip nisu poređani po hronološkom redu kako bi se čitaoci skoncentrisali na štivo pred sobom i pratili detalje. Tako naprimer u prvom poglavlju Bras ima tridesetičetiri godine i sprema se za proslavu svog rođendana, u drugom poglavlju ima dvadesetjednu godinu i pratimo njegov put u Salvador koji je bio pomenut u prvoj glavi u društvu svog najboljeg prijatelja, peto poglavlje nam donosi priču kada je imao jedanaest godina…  Svaki detalj je bitan i potreban da se upamti kako bi se razumeli događaji pred nama.

Što se tiče crtačkog umeća oba brata su briljirala. Magijskim realizmom su uspeli da ožive likove pred vama. Stećićete utisak da su živi i da gledate film u slikama.  Duša i uticaj njihove rodne zemlje je prepoznatljiv na svakoj stranici bilo kroz jezik ili neki od običaja kao recimo povezanost u porodici. Ime glavnog junaka je glavna asocijacija na Brazil na engleskom jeziku.

Ovaj strip nam je na domaće tržište doneo Darkwood kome je ovo jedno od najboljih izdanja u prošloj godini. U prilog tome koliko je cenjen u svetu idu i nagrade koje je dobio. Ajznerova nagrada (Eisner Award) za najbolju ograničenu seriju ,  Harvijeva nagrada (Harvey Award) za najbolje poglavlje i Orlova nagrada (Eagle Award) za najbolju grafičku novelu idu u prilog stripu koji je za kratko vreme otkad je izdat osvojio i domaću publiku, a njegove autore lansirao na vrh popularnosti van svoje rodne zemlje.

Nemojte da vas zbuni filozofski aspekt Izletnika. To je strip o životu koji neprestano ide samo se smenjuju glavni akteri. Ako ste kojim slučajem ljubitelj superherojskog štiva ili strip vidite samo kao sredstvo za ubijanje vremena na dosadnom poslu onda razmislite prilikom kupovine Izletnika. Što se mene tiče ko da pare za njega neće se pokajati jer će biti bogatiji za znanje o životnom putovanju koje se jednog dana ipak mora primaći kraju nakon čega će preispitati svoj život i drugačije gledati na neke stvari kako na porodicu i odnose u njoj tako i na događaje koji su isti taj život preoblikovali. Meni ostaje samo da vam poželim srećan put kroz putovanje koje donose ove stranice i da ćete se sa njega vratiti prosvetljeniji da tako kažem.

About Author