Martovska čitaonica 2022

Dobar dan, naši dragi Autostoperi i Autostoperke! Ponovo se vidimo, na istom mestu, ko i prošlog meseca.

Nadam se da je najkraći mesec iza nas prošao u dobrom raspoloženju (uprkos tome što se mrmot vratio u jazbinu) i da ste stigli da čitate nešto od naše, domaće, ili strane fantastike što smo vam preporučili prošlog puta…. pošto stižu nove preporuke.

A sad, vežite se, pa da krenemo na put!

„Skerletna smrt“, Džek London

Izdavačka kuća “Mastilo” objavila je klasični roman ,,Skerletna smrt” Džeka Londona, u prevodu Koste Vasilića.

Radnja ovog romana, napisanog 1912. smeštena je u 2017. godini i opisuje naš svet razoren pandemijom smrtonosnog virusa.

Glavni pripovedač je nekadašnji profesor književnosti, jedini preživeli posle pandemije koja je 2013. godine zahvatila svet i pokazala surovu stranu ljudske prirode.

On pokušava da preživi u svetu koji nikad više neće biti isti, a da li će u tome uspeti saznaćete ako pročitate ovaj klasik.

 

,,Malamander”, Tomas Tejlor

Za nešto mlađe Autostopere beogradska ,,Laguna” je pripremila roman ,,Malamander”.

Glavni junak, Herbert Limun, čiji je posao vraćanje izgubljenih stvari njihovim vlasnicima, dobija težak zadatak da pronađe roditelje devojčice Vajolet Parme.

Oni su misteriozno nestali pre dvanaest godina i Limun kreće u potragu koja će ga odvesti sve do mitske nemani čije ime je Malamander.

Da li će uspeti da Vajolet vrati roditelje, saznajte među stranicama ove knjige.

 

 

 

 

 

,,Mitopedija”

 

 

Za naše mlade saputnike imamo još nešto posebno.

,,Laguna” je pripremila malu enciklopediju mitova iz celog sveta.

Kako je fantastici prethodio mit, ova knjiga će biti dobar uvod za one koji tek kreću u fantastičnu pustolovinu kao i za one starije da prodube svoja znanja iz mitologije različitih kultura širom sveta.

 

,,Fantomski ljubavnik”, Vajolet Pedžet

Zbirka klasičnih priča o duhovima ,,Fantomski ljubavnik” kultne  književnice Vajolet Pedžet (koja je objavljivala pod muškim pseudonimom Vernon Li), naći će se pred domaćim čitaocima kao 25. izdanje Orfelinove edicije „Poetika strave“.

Zbirku čini sedam proznih dela Vernon Li, a izbor je zasnovan na zbirci četiri pripovesti pod nazivom Posednutosti (Hauntings) objavljenoj daven 1890. godine.

Ovim pričama su pridružena još tri pažljivo odabrana dela, pa tako zbirku Fantomski ljubavnik čini sedam priča, koje će u prevodu Strahinje Mlađenovića po prvi put biti predstavljene na srpskom jeziku.

Reč je pričama: „Ouk od Oukhersta“, ili „Fantomski ljubavnik“, „Amour Dure“, „Marsija u Flandriji“, „Dioneja“, „Kraljević Alberik i Zmijska gospa“, „Vintropova pustolovina“ i „Zlobni glas“.

Pretplata za ovo delo je otvorena na sajtu Orfelina a u knjižarama će se ova zbirka pojaviti u narednom periodu.

 

,,Đavolijada”, „Kobna jaja”, „Pseće srce”, Mihail Bulgakov

U izdanju ,,Otvorene knjige“, stižu nam tri novele pisca kultnog romana ,,Majstor i Margarita“, u kojima Bulgakov koristi fantastiku ne bi li se podsmehnuo užasima modernog doba.

Tako „Đavolijada” naizgled prikazuje događaje iz svakodnevnog života malog čoveka, činovnika Korotkova, čiji se susret sa biroktatskim sistemom pretvara u niz paklenih slika i borbu sa silama zla.

U noveli ,,Kobna jaja” posredstvom satire i naučne fantastike donosi priču o statusu naučnika u totalitarnom režimu. Zloupotreba neobičnog otkrića profesora Persikova dovodi do velike prirodne katastrofe, što još jednom pokazuje da naučno delo mora ostati autonomno u odnosu na državni aparat, posebno kada su na istaknutom funkcijama nestručni ljudi.

U ,,Psećem srcu” prikazana je alegorična kritika komunizma u Sovjetskom Savezu i neuspeli pokušaj da se promeni istorija ljudskog roda. Služeći se groteskom, satirom i fantastikom, Bulgakov pripoveda o neobičnom prijateljstvu psa Šarika i profesora Preobraženskog. Humani pokušaj profesora da presadi psu ljudsku hipofizu se završava spoznajom da je čovečija priroda u nekim slučajevima mnogo monstruoznija od životinjske.

Bilo da već volite delo Bulgakova ili ga tek otkrivate kao pisca, ova zbirka je ko poručena za čitanje.

 

,,Zar je to ljubav?” Ivan Srdanović

Ivan Srdanović je publici predstavio svoj novi roman, u žanru humorističke naučne fantastike 

Glavni junaci su naučnik Z. Z. Zarkov i njegova ćerka, Cefeida a radnja romana započinje pokušajima profesora da naučno dokaže postojanje duhovnih sila koje odgovaraju kosmičkim. Profesor kvante psihofizike se nada da bi mogao da otkrije tajnu prvobitnog pozadinskog duhovnog zračenja za koje smatra da je nastalo neposredno posle Velikog praska.

Zarkov je naumio da postane vođa prve naučne ekspedicije u smrt nadajući se da će na onome svetu na miru moći da posmatra privlačno dejstvo jake gravitacione sile lepote koja se stvara oko njegove kćeri. Takođe, on veruje da bi u velikom ljubavnom sudaraču mogla da se izdvoji čestica duha za kojom je tragao i koja bi mogla da bude osnova za stvaranje jednog novog sveta.

Da li će profesor u tome i uspeti, saznajte u ovom jedinstvenom romanu.

 

Naša martovska vožnja se ovim završava.

Uživajte u proleću i knjigama pa se čitamo na istom mestu i u isto vreme u aprilu.

About Author