Marvelova Manga

 ŽANR: epska fantastika/superheroji/japanske bajke

ORIGINALNI NAZIV: Demon Days

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

AUTORKA: Pič Momoko

ZEMLJA: SAD

PREVODILAC: Draško Roganović

GODINA IZDAVANJA: 2022
OCENA:

Duži period je prošao od kako smo poslednji put zavirili u ediciju The Best of Marvel Right Now!, gde Čarobna knjiga objavljuje friška dela jedne od najvećih američkih izdavačkih kuća kad su u pitanju stripovi. Zanimljivo je za posmatranje kako se svet menja i u stripovima, od stavova do stilova. A ovo je perfektna edicija za tako nešto, koga interesuje, nama je to neka vrsta pasije. Razlike su ogromne i nepomirljive, jako su retki klasici u bilo kojoj sferi i žanru koji mogu da ispoštuju senzibilitet, dinamiku i pre svega način razmišljanja mladih čitalaca. No, velika tržišta poput američkog imaju taj luksuz da im je svaka ciljna grupa ogromna i u stanju da troši. Kod nas nije nimalo slična situacija, malo smo tržište, novac poseduje generacija koja ne voli promene i izdavačima nameće politiku objavljivanja dela sa kojim su već dobrano upoznati. Upravo u tome leži vrednost ove i sličnih edicija, daju uvid u to kolike su se tektonske promene desile u svetu i odakle potiče generacijski jaz koji se javlja kod nas i nama sličnim patrijarhalnim i siromašnim zemljama. U suštini stvar je u moći, niko ne želi da je ispusti – makar to bila trivija poput ’ja radim i stariji sam’. Začkoljica leži u tome što je to kopirantski nasleđeni i uvreženi gen što traži samo siguran i bezbedan put bez konfrontacije, ali i iz umetničkog, a bogami i životnog ugla apsolutno bezvredan navod i staza koja ne zaslužuje da se poštuje ni na jednom nivou pošto vodi samo u običnost i neuspeh. Svako to može i nije to nikakvo postignuće, evo i ovaj mlađani strip može sve i što njegovi prethodnici. Mladi samo trebaju šansu za svoj izraz, da to kažu na svoj način čak i kad greše to je pravi put i oni će jednom biti jučerašnjica. Trenutno su budućnost.

U kom trenutku i zašto je manga postala strip današnjice? Ne znamo konkretan momenat, ali možemo pretpostaviti šta je uticalo na to. Japanski strip je brz i sa popriličnim odsustvom inhibicija, ali najvažnije stvari su odrednice uzrasta i jeftinoća tankobona. Uz ekspanziju animea koji dolaze kao direktna posledica mangi. Na sve to možemo nadodati da su mange vrlo dostupne na internetu, pojedini fanovi iz nedelje u nedelju očekuju prevode novih poglavlja, a pojedini serijali imaju više poglavlja i podserijala negoli Santa Barbara epizoda. Dakle, verna i istrajna publika je u pitanju. Očigledno da su do tog zaključka došli i u Marvelu, i da su im novi vetrovi što pušu sa istoka prijemčivi. Pa tako imamo priliku da čitamo nešto novo i prilično izvanredno marvelovu mangu.

Pič Momoko – umetnički je pseudonim, strip-autorke i ilustratorke, koji je smislila tokom studija dizajn video-igara, te odlučila da ne odaje svoje izistinsko ime tokom karijere. Prvi profesionalni rad u svetu stripa bio je za magazin sa tematikom horor parodije Girls and Corpses. Izradila je megalomanski broj naslovnih strana i ilustracija, i važi za jednu od najtalentovanijih Marvelovih mladih nada. Strip koji držimo u rukama smatra početkom samoproklamovanog „momokoverzuma“ na temu prevrednovanja superheroja iz ugla japanskih narodnih bajki.

Priča prikazuje sukob jokaja i onija sa ljudima. Problem je u čovečijim  pretenzijama na teritoriju što pripada onostranim moćnicima. Iako su raskol i neslaganje globalni, središnja pripovest je fokusirana na porodičnu dramu onija. Uspevamo da uočimo i ispratimo još barem tri manje povesti pored glavne. Ono što dolazi do izražaja su izuzetno urađene facijalne ekspresije i reakcije junakinje oko koje se sve vrti. Tom je u principu blagi šonen, ali ga svi mogu čitati i ne požaliti zbog toga.

Izuzetna interpretacija i metodologija spajanja japanskog mita i marvelovog univerzuma. Pa su tako mnogi superheroji prisutni i prepoznatljivi, ali u potpuno novom okruženju i ulogama. Scenaristički dobro uklopljeno, no ne baš ekstremno, ipak je za zapadnu publiku pravljeno i na trenutke se primećuju ograničenja tih normi, što je verovatno dobro i kada je naša publika u pitanju. Crtež odlikuje prelepa akvarelna nežnost, iz edo perioda. Pa tako i prikazi planine podsećaju na prikaze Fudži planine onako kako ju je video Hokusaj ili barem Zelezni u svojoj nagrađenoj priči 24 pogleda na planinu Fudži, Hokusaj. Dodatak na kraju o mitskim bićima će mnogima pomoći i veoma je dobro napisan.

Ukoliko volite mange, superheroje, mitologiju ili epsku fantastiku dileme nema ovo je strip za vas. Ako, ipak, idete u više sfere umetnosti i proučavate klasično japansko slikarstvo ovo je takođe delo u kom ćete uživati, jer je direktno nasleđe, u gotovo vizuelizaciji tog načina rada. Drugim rečima strip koji sladokusci moraju nepobitno posedovati u kolekciji.

A ukoliko volite unikatne ručne radove, posetite naše prijatelje na Epic Fantasy Shop-u.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author