Metafizičko putovanje po univerzumima

ŽANR: naučna fantastika/horor/filozofija

IZDAVAČ ZA REGION: Besna kobila

AUTOR: Saša Jovanović

ZEMLJA: Srbija

GODINA IZDAVANJA: 2019.

OCENA:

Za prvo pisanje o ediciji posvećenoj domaćem stripu izdavača Besne kobile pod nazivom Džambas, izabrali smo po našem mišljenju stripsko izdanje godine, makar kada su domaći autori u pitanju. Prikladno delo je spoj svih žanrova na koje smo usredsređeni kao portal. Prvobitno objavljen u Holandiji, strip je prvi put pred našom publikom zahvaljujući pomalo zalaganju čuvenog stripaša Igora Kordeja, sa prisutnom ambicijom uredničkog tima da se prepozna vrhunska deveta umetnost i željom da je i nama učine dostupnom.

Ovakav poduhvat je hvale vredan čak i u situaciji stripske renesanse kakva poslednjih godina vlada u Srbiji. Idealistički pogled na davanje šanse mladim i neafirmisanim autorima ne može biti udaljeniji od izdavačkog viđenja stvari. Ipak, za one dovoljno hrabre, benefiti ulaganja u slične poduhvate mogu biti nemerljivi kako za izdavača tako i za sveukupnu umetničku scenu. Moram napomenuti, rizici su takođe golemi, publika ne voli nepoznata imena, na neki način se uspeh zasniva na količini indignacije. No kako smo apsorbovali problem – gotovo sigurno smo spremni i na gubitke dok stignemo do manjih ili većih trijumfa. Vreme i rad će ishodovati šansu da se dokaže u praksi činjenica da – na početku i oni autori koji su skrajnuti ili tek počinju – imaju istu nemogućnost za uspeh kao i njihove poznatije kolege. Isključivo je do stvorenog dela, odnosno, kvaliteta izvedbe osmišljenog. Stoga je nemerljiv značaj ovih edicija, ali i svih sličnih angažmana u polju kulture. Jer se upravo tako stvara sutrašnja baština, utabane staze se pojavljuju za neverne, razbijanjem kolena i ustrajnošću u tome da nova dela vrede koliko i stara ili ih čak zasenjuju. Provereno nije bolje, samo je izvesnije i sigurnije. No, daleko od toga da su sva nova ostvarenja za neke pohvalne epitafe. I baš u umešnosti odabira leži odgovornost i slava urednika. Poprilično smo sigurni da je strip u našim rukama već negde na mapi istorije naše devete umetnosti.

Saša Jovanović – autor koji je ovo ostvarenje stvarao dvadeset godina koje mu je ujedno prvo delo. Posle viđenog, sa nestrpljenjem čekamo sledeće.

Radnja je u neku ruku neopisiva. Protkana dešavanjima iz kriminalnog miljea, ali i metafizičkom, filozofskom mišlju. Naučna fantastika kroz budućnost i horor, putevima prošlosti, vozi ovu pripovest magistralom zadivljujućeg događaja. Kroz koji nas provodi zec. Na prvu sasvim nezanimljiva i bezopasna životinja. Osim sada kada o njemu ovise univerzumi i vascelo postojanje. Nije klasičan heroj, nije ni antiheroj, on samo postoji kao figura. Na svim ravnima i u svim dimenzijama. Baš kao i sam univerzum, on je nepobitnost, ostalo su promenjive. Jedino što može doneti spas je belina zeca kao kontrast sveprisutnom mraku, iako prožeta sivilom, ne usuđujte se zaći u ovu pripovest ako niste na to spremni, jer će vas baciti u okove mahnitog bezumlja.

Izrazita neočekivanost na strip sceni. Potpuno nepoznat autor sa delom koje prelazi svaku scenarističku granicu umetničkog doživljaja, na momente čineći priču čak i nejasnom. Uz pomoć vizuelnog spektakla na kraju uspeva iscrtati ne samo priču, radnju, već i doživljaj, emociju, skladnost i celovitost. Remek-delo andergraund stripa za koje se nadamo da može stići do srca šire publike, jer ono to zaslužuje.

Nije baš uskršnji zeko, ali ništa vas ne sprečava da sebe i vama drage osobe obradujete mađioničarski, Zecom iz šešira. Verujte nam na reč da ćete kasniti svuda poput belog zeca iz Alisinih avantura kada jednom zaronite među strane Zeca Besne kobile, dok god ne okrenete poslednju stranu i kompletirate užitak priče.

Srećna vam Nova godina, u sledećoj nas očekuje još više dela iz devete umetnosti i još više tekstova o njima Do tada uživajte uz zečijem paprikašu… rekoh stripu, da stripu. Ušuškani u ćebe sa čajem i kolačima što se podrazumeva.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author