Statistika Portala 2021

S još jednom rotacijom oko Sunca, još jednom ulazimo u novu godinu sa statistikom AVKF portala. Kada govorimo o postignućima udruženja i portala sa svima našim delatnostima, volimo da mislimo da su to i vaši uspesi, jer su svi podjednako pomogli da ostvarimo naše kratkoročne ciljeve. Kažu „Nebo je granica“, a mi pak ciljamo ka zvezdama i uopšte ne sumnjamo da ćemo ih dostići uz vas i vašu podršku.

Za one koju su možda zaboravili, počeli smo da se bavimo fantastikom davne 2015. i do danas smo zabeležili mnogo divnih rezultata. Od osnivanja udruženja, preko daljeg građenja portala, početka objavljivanja romana, kreiranja onlajn prodavnice, širenja dometa i baze fanova na Instagram i YouTube, mi smo proteklih godina porasli u jedan pravi pravcati pokret za domaću fantastiku. Zato je važno da pratimo naše kretanje kroz godine, i zbog toga vam i dajemo uvid u statistiku i korake koje smo povukli u proteklom periodu.

Koliko je 2020. bila nepredvidiva s dešavanjima u svetu, kulturi i fantastici, toliko je i 2021. bila izazov da odgovorimo na svaku prepreku. Pre dve godine smo imali manjih tehničkih problema s portalom, pa je statistika bila objavljena na našoj Facebook stranici. Podsećamo vas da smo 2020 imali 305 objavljenih članaka sa 80 254 pregleda koristeći se JetPack ekstenzijom za statistiku na portalu, zatim smo unapredili to uvođenjem mnogo tačnijeg Google Analytics sistema za praćenje rasta. 2021 je potom bila nešto sporija godina s manje tekstova, 203 da budemo precizni, ali povećanim kvalitetom, jer smo mahom pripremali stručne i akademske tekstove, pa je statistika u ovom slučaju pokazala 63 000+ pregleda. Dakle, s manje tekstova smo održali posećenost, time optimizovali balans između kvantiteta i kvaliteta naših članaka o fantastici. Moramo sa spomenemo da brojevi, iako govore o čitanosti i posećenosti, nose vredne informacije za planiranje daljih akcija, mi smo više posvećeni tome da ljubitelji fantastičnog uvek imaju nešto zanimljivo i dobro da pročitaju na našem portalu.

Svesni smo da pored čitanja, fanovi vole i interaktivan multimedijski sadržaj, tako da nam je sledeći korak bio da se proširimo i na YouTube. A šta smo tamo uspeli da uradimo?

YouTube

Počeli smo da razvijamo kanal s trejlerima za naše romane, isečcima iz „Vodiča kroz zvezde“ podkast o fantastici koji vode Nemanja i Biljana, snimaka sa naših promocija, samo jedan skorašnjeg datuma koji se održao u Nišu i još nekoliko klipova o fantastici. Ovim video materijalom smo u protekloj godini uspeli da napravimo veliki rast s 12 000 impresija, 1 900+ pregleda, 100.7 sati pregleda, i dodamo još 32 pratioca tako da trenutno imamo 59 autostopera na kanalu. Naravno, ovo je samo početak YouTube kanala, i za ovaj segment udruženja imamo velike planove. Bićemo aktivniji oko kanala u narednom periodu, kako bi i tu autostoperi zastali da pogledaju nešto zanimljivo.

Pored klipova, aktivirali smo se i oko slika i naslovnica za naše tekstove, a one najbolje smo rešili da objavljujemo na Instagramu.

Instagram

Naš Instagram profil je u proteklom tromesečju napredovao. Izgradili smo koncept objavljivanja i obrasce, utvrdili koja paleta boja će nam biti primarna i pripremili materijal s kojim ćemo se predstaviti na platformi. Postali smo ažurni s objavama i komunikativni s našim posetiocima. Trenutno imamo 918 pratilaca, 12 000 pregleda u proteklom tromesečju, lepe i pozitivne reakcije na selekciju slika s događaja kojima smo prisustvovali, dizajn naslovnica i promo slike naših pisaca. Napravili smo i specijalan kolaž od devet slika u čast romana i jedne zbirke, koje smo objavili i koje trenutno imamo na stanju. U narednom periodu, nameravamo da povećavamo broj naših aktivnosti sa zanimljivim sadržajem i okupimo još ljubitelja fantastike.

Iako profil na Instagramu raste, naša najveća baza autostopera je pak na drugom mestu.

Facebook

Za stranicu AVKF-a možemo da kažemo da je jedan od prvih profila koje smo napravili, pa ona tu stoji kao s najviše iskustva i interakcija. Za ovih nekoliko godina, tu stranicu je zapratilo 5 948 autostopera, i ona trenutno ima 2 500 interakcija s našim objavama i domet do 25 000 ljudi. Istovremeno, mi smo napravili i AVKF grupu na Facebook-u u kojoj imamo 6000 članova. Stranica i grupa nam služe kao oglašivači, ali i kao platforme na kojima strimujemo podkast „Vodič kroz zvezde“ u kom članovi mogu da se uključe u razgovor o fantastici.

Pored anketa, slika, članaka, video klipova i svega na temu fantastike, celokupni AVKF tim učestvuje u razgovoru i odgovara na sva pitanja koje imate za nas. Vodimo diskusiju s našim članovima grupe u komentarima, i često komuniciramo s mladim piscima iz regiona u našem inboksu.

Drugim rečima, aktivni smo na svim platormama, i postižemo sve što nam je u planu. Naravno, kakva bi to statistika bila, ako ne spomenemo i šta se dešava oko romana i pisanih fantastičnih dela?

Izdavaštvo

Iako smo tehnički i dalje u eri pandemije, mi nećemo da upiremo prstom na „Dronstad: Karantin“ Nenada Jevtića koji je u elektronskom izdanju izašao 2020, a u štampanom izašao 2021 i delom predvideo neka dešavanja u svetu. Mi smo i ovde ostali aktivni, pa smo u 2021 objavili dva dela Mire Satarić „Pukovniče, Stoj!“ i „Gospodar vrana“, ali i mozaik-roman „Smrtovnica mojih majki“ Maje Mitić. Od planiranog, jedino „Fantastični vodič 2: Zov heroja“ nismo uspeli da objavimo na vreme, zato nam ovaj časopis stoji kao prioritet na listi dela u pripremi. Pored tog broja časopisa, raspisali smo konkurs i za treći broj na temu svemirske opere. Blagovremeno ćemo vas obaveštavati o dešavanjima i planovima, tako da možete da očekujete lepe vesti od naših urednika i pisaca tokom godine. Naše izdavaštvo je neprofitno, i čitav rad na izdanjima je volonterski, a zamišljeno je tako da svaka knjiga finansira sledeću, pa su sredstva iz prodaje namenjena jedino i isključivo za troškove štampe i distribucije.

Kada smo vam sve rekli, preostaje samo da kažemo i kako stojimo s ljudstvom i saradnicima? Na tom planu, brojno stanje se stalno menja, ali smo u odeljku na portalu O NAMA proširili listu stalnih pomagača i najaktivnijih saradnika u našem udruženju. Kod nas ima mesta za sve koji žele da učestvuju u našem volonterskom radu i da se angažuju oko ciljeva popularizacije fantastike. Naša vrata su svima otvorena, odnosno, mi vrata i nemamo, pa je ulaz slobodan i svi su dobrodošli.

Za kraj, celokupni kolektiv koji čini AVKF tim iza kulisa Vam želi FANTASTIČNU 2022. GODINU! Do sledeće statistike i novog kruga oko Sunca, ne zaboravite da ponesete peškir.

 

AVKF tim

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI