Monstrumesa 2

ŽANR: horor/epska fantastika

IZDAVAČ ZA REGION: Dibidus

ORIGINALNI NAZIV: Monstress: The Blood

SCENARISTA: Mardžori Lu

CRTAČ: Sana Takeda

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2017.
OCENA: 9

 

Tekst o ovom sjajnom stripu nije ranije napisan samo zbog moje preopterećenosti. Ali sada imam povod da pišem, naime, četvrti tom serijala je nominovan za Huga i Filip K. Dik nagradu. Tako da je red da ispoštujem kako serijal, tako i ljude iz Dibidusa. A ako nas još neka katastrofa ne omete, nadam se i tom novom delu na sajmu knjiga u oktobru. Strip je pun magičnih bića, a ovoga puta ću vam reći malo više o onim sa naslovne strane.

Sirene bića i grčke mitologije (Σειρήν, Seirến) misteriozne su nimfe Najade koje imaju žensku trup, dok im je donji deo tela u peraju. Njihove moći su neodoljiva pesma i lepota kojima privlače moreplovce da se nasuču na sprudove. U ranoj grčkoj umetnosti, prikazivane su kao ptice s velikim glavama, a ponekad i sa lavljom grivom… I uvek sa nekim instrumentom, uglavnom harfom. Kasnije su postale prekrasne žene čija su tela i glas zavodljivi, ali su poluribe, kako ih danas prikazuju u popularnoj kulturi. Recimo detalj iz Odiseje… Posle silaska u Had Odisej se vratio na Kirkino ostrvo, a ona ga je upozorila na sirene koje bi ga mogle odvesti u propast, te mu je savetovala da ili začepe uši ili, ako baš žele čuti njihovu pesmu, budu privezani za jarbol. To ih je i spaslo. Zanimljivo je i da je Jasonu kentaur Hiron rekao da povede Orfeja na argonautsko putovanje. Naime, kad su začuli pesmu sirena, Orfej je uzeo svoju liru i svirao upečatljivije no što su one pevale razbijajući time magiju njihove pesme. Sirene su živele na ostrvu Sirenum scopuli. One su Ahelojeve kćeri s Terpishorom/Melpomenom/Steropom ili Forkisove, prema Vergiliju i Ovidiju. Homer ne spominje njihov broj, ali kasniji pisci spominju dve do pet sirena. Takođe su u Ovidijevim Metamorfozama Persefonine prijateljice koje je Demetra pretvorila u čudovišna stvorenja zato što nisu pomogle kad joj je Had oteo kćer. Jedna putanja mita govori o tome da je Hera nagovorila sirene da se takmiče u pevanju s muzama. Muze su odnele pobedu, a potom očerupale perje sirena i od njega napravile krune. Mislim da je ovo dovoljno, možemo dalje…

Mardžori Lu – autorka nekoliko romana urbane fantastike, nagrađivani strip scenarista koja iza sebe ima rad na Mutantima, Crvenoj Sonji, Zvezdanim ratovima, kao i serijal knjiga o Lovcu poljubaca i mnogim drugim.

Sana Takeda – crtačica koja je slikarka sa izuzetnim radovima u svetu mangi, ali i radom na Mutantima, Mis Marvel i Venomu.

Maiko se vraća kući, i saznajemo da su joj ‘ujaci’ pirati. Dobiće pomoć od njih, da stigne na zloglasno ostrvo sa kog se niko ne vraća. Za to vreme, svi hoće nešto od nje, pa i biće u njoj. Borba sa njim, i za zdrav razum zauzima veći deo priče. Ali, ništa manje interesantne nisu tajne njene majke. Kao ni dešavanja na oba Arkanska dvora, videćemo iznenađujuća lica. Zatim i krešendo na ostrvu. Mislim da ćete uživati.

Moram da kažem je da su nagrade Elsner i Hugo za ovaj tom apsolutno zaslužene. Faktički, strip nema mana, ako izuzmete mnoštvo dešavanja koja je ponekad teško ispratiti ako ste umorni ili dekoncentrisani. Crtež je posebna priča – kako mi je objašnjeno – onaj utisak ‘dubine’ se dobija preklapanjem crteža jednog preko drugog. Taj skoro 3D fazon je fantastičan. Toplo preporučujem ovaj strip, ovaj serijal – hvala Dibidusu što ga objavljuje. Nadam se da će serijal nastaviti u istom pravcu, i da neće posustati. Čuvajte se, budite na odstojanju, a ja vam uskoro opet pišem.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author