Monstrumska Matura

Premda igre još optužuju da kvare omladinu, zapravo, ako gledamo po sadržaju, igre su poprilično konzervativna zabava. Možemo ih, čak, uporediti sa holivudskom mekanom cenzurom. S odobravanjem se gleda na sve ono što može da se nađe u najtipičnijem akcionom filmu, malo nagoveštaja seksa, mnogo akcije i nasilja, onoliko queer koliko je aktuelno u glavnotokovskoj zabavi, ali ona prava provokacija, istinski pomereni sadržaji – skrajnuti su.

Nezavisna scena igara, nažalost, odavno je stopljena sa glavnim tokom. Srećom, uvek se nađe neki biser, neki tim koji uspe da pametno igra na granici. Taman pomereno da bi malo šira igračka publika mogla da prihvati, ali ipak lukavo ograđeno da se sadržaj ne bi skrajnuo u dubine niše.

O čemu pričam? Monstrumska matura (Monster Prom) je igra, simulator zabavljanja (dating sim) koja na veoma lucidan način spaja humor referenci pop-kulture, popularan žanr i poprilično uvrnuti sadržaj. Radnja je smeštena u srednju Sablasnu (Spooky High), školu za monstrume. Igrač bira ime, zamenicu i ulogu. U ponudi su Oz, personifikacija straha, Amira Rašid, vatreni đin, Brajan Ju, zombi i Viki Šmit, ženska verzija Frankenštajnovog čudovišta. Tri nedelje pre maturske večeri, igrač ima zadatak da izabere partnera ili partnerku, te ga/je smuva do početka proslave.

U ponudi kao ‘bolje polovine’ su Skot Haul, vukodlak, Liam de Lajnokur, vampir, Vera Oberlin, gorgona, Damjen LaVej, vatreni demon, Poli Gajst, duh i Miranda Vanderbilt, morska sirena. Igra ima budžet od 1300 scena koje se nasumično biraju pre svake partije kao scenario igre. Time igrač može da otvori jedan od 47 tajnih završetaka. Dakle, ima da se igra i igra, da biste videli ceo sadržaj igre.

Tok igre je takav da su dijaloške deonice istovremeno u službi priče, ali i izazov. Tačan odgovor zavisi od sagovornika i poznavanja njihovih specifičnosti. Miranda je razmažena plemkinja, Vera je prilično brutalni plaćeni ubica, Skot je tašti sportista. No, osim pravog odgovora, često je neophodno imati i odgovarajući skor u jednoj od šest karakteristika: visprenost, odvažnost, kreativnost, šarm, duhovitost i bogatstvo.

Naravno, kao što je tipično za igre ovog žanra, postoje mnoge skrivene scene, slike koje se otključavaju i pakuju u galeriju, kao i prodavnica predmeta koji mogu da se iskoriste kao pokloni ili kao spasonosno rešenje za pojedine situacije.

Pravi dragulj ove igre su reference na sadržaje pop-kulture, politički nekorektan humor ispod koga se krije oštra kritika globalne kulture koja nas sve gura u kalupe i ne trpi ništa drugačije. Nešto kao… moderna verzija humora Porodice Adams (Adams Family).

No, ono gde ova igra potpuno izuva iz cipela je – multiplejer. Naime, od obične, pomalo plitke simulacije, kad se igra u četiri igrača, Monstrumska Matura postaje nova vrsta zabave, od one vrste igara koja izaziva urnebes (party game).

Trenutno je na letnjem popustu i košta svega četiri evra.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI