Morgan Lost, br. 04 Crna ruža


Morgan Lost
je uz Napoleona i Juliju jedan od onih stripova koji su me definitivno vratili svetu crtanih priča i mojoj prvoj ljubavi. Traje ta ljubav od moje pete godine kada sam uz jednu epizodu Zagora naučio samostalno da čitam. To je bio uvod u hiljade koje sam što posedovao što samo čitao. Svi ti Bonelijevi heroji i jesu moj prvi dodir sa fantastikom i svim tim čudesnim stvorenjima i izmaštanim svetovima. Splet životnih okolnosti me je na dosta vremena udaljio od devete umetnosti i okrenuo ka knjigama, a isti taj splet me i vrača u zagrljaj stare ljubavi. Istina je ono što kažu, naime osećaj je kao da nisam nikad ni odlazio. Jednom mesečno se uvek osećam nervozno i uzbuđeno kao pred prvi randevu sa prelepom devojkom, samo ga ja imam sa jednom po jednom strip avanturom i herojem, a ima i tu prelepih cura, jer šta je avantura bez toga. Pa, zavirimo da li je Morgan smuvao neku novu ili ga muče i dalje stare dragane i sećanja na njih.

Valentina ’Val’ Romeo je prvi ženski crtač kog imam čast da vam predstavim i jedan od mojih omiljenih u Boneliju. Nakon sjajnog rada na Natanu Neveru i Dilanu Dogu, Kjaveroti je poziva da rade na upravo današnjem heroju, Morganu Lostu i zvezda je rođena.

Crna ruža, epizoda počinje sa SMRTI, mnogo smrti. Potom smo u stanu Doktorke Štilman, gde ona prima poklon od neželjenog obožavaoca, imali smo priliku se upoznati sa tom pričom kroz prethodne epizode. Vidimo i tu prošlost kroz sećanje Štilmanove dok objašnjava Inge zašto joj stižu paketi te sadržine, ali nešto se promenilo. Pošto Morgan ima poseban odnos sa doktorkom pozvan je hitno, te mu je objašnjeno šta se promenilo. Kako Pandori treba potvrda onog što već zna, idu kod nekog ko im pomaže i ispostavlja se da je istina uvek šokantna, čak i kad je očekuješ. Sva ova dešavanja dovode do toga da Morgan počneda  razmišlja o onom u čemu je najbolji, o lovu na one što se samo nominalno mogu nazvati ljudima.

Istraga ili lov ga vode do šarolikih likova Nju Heliopolisa. A onda gledamo u prošlost onog kog lovi i kako je postao to što jeste. Istovremeno, primetićete da autori daju omaž popularnom serijalu omladinske fantastike, Hariju Poteru, kako crtežom tako i odabranim imenom. Iduće slike nam pokazuju razvoj ličnosti tokom godina, te se vraćamo u sadašnjost gde opsednutost doktorkom raste. Morgan prati tragove koji ga vode po sumnjivim mestima i podzemlju velegrada, Pandora mu nastoji pomoći, a pošto su dve glave pametnije od jedne, dolaze do zaključka koji bi ih mogao odvesti do cilja. No, i tipovi sa kojim je Morgan imao posla imaju svoje namere. Autori na tom mestu daju snažan omaž svim onim glavnim urednicima superherojskih stripova i filmova, koji se dernjaju OTPUŠTEN SI!!!

Dok Morgan saznaje potrebnu informaciju od prijatelja novinara, neki momci su ga preduhitrili. Prati ih i usled nepredviđenih okolnosti dobija šansu da se razračuna sa svojom lovinom. Ravnopravan obračun prekidaju policajci, koji zbog svoje hrabrosti stradaju i u sveopštoj gunguli. Morgan od protivnika dobija smicalicu dok ovaj napušta poprište zbivanja. Nemajući vremena da se objašnjava, Morgan rešava svoju situaciju po kratkom postupku, te juri za odbeglim, ali pošto kasni zove Reginu tražeći pomoć. Na drugom kraju grada se sve brzo odvija i stvari ne izgledaju veselo za dobru doktorku. Kako se u ovom serijalu heroji ne predstavljaju svemoćnim, Morgan i Regina kasne. Srećom nije uvek sve kako izgleda. Ne vidimo uvek pravu sliku. Nešto vidimo drugačije zbog prelamanja svetlosti, nešto zbog supstanci koje konzumiramo ili prosto jer su tuđe namere i misli za nas skrivene. Na kraju krajeva imam osećaj da nam ovo nije zadnji susret sa ovim zlikovcem i čuvajte se do naredne priče, možda i vama dostave crnu ružu.,

Uvek se trudim da dobijete tek kostur priče u opisu, jer neke priče zaslužuju da ih  i sami pročitate i doživite baš kao i ja. Jednu od takvih sam upravo zatvorio, moram da priznam beskrajno sam uživao u ovoj epizodi. Val Romeo briljira svojim crtežom tako sličnim Rotunduovom, samo sa daleko više topline, izuzetan crtač je ova mlada dama. Scenario je takođe vrlo jak, verovatno najbolja epizoda do sada. U kojoj se vidi sav mračni potencijal serijala i heroja. Zato, pođite sa mnom dame i gospodo, vi koji ste se na bilo koji način zasitili sveta koji znamo, jer ovde imamo jedan čudesan i nov svet za otkriti.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author