Morgan Lost, br. 08 Ljubav i smrt

Epizoda broj 8. serijala Morgan Lost.

Svi već znate da malo kada u samom uvodu pišem o samom delu, u ovom slučaju stripu. Pa neću vas razočarati ni ovom prilikom, naime sam naslov epizode mi ne daje šansu ni za najmanju digresiju od tog običaja.

Kladim se da među našim čitaocima nema nikog ko ne zna ko je Den Simons, ali hajde, zarad pisanja, da malo obnovimo gradivo: autor je remek dela SF žanra Hiperion i Endimon, kao i diskutabilne duologije Leto noći i Ukleta zima. Diskutabilne jer je faktički istovetna romanu Stivena Kinga To, razlika bi bila samo fizička materijalizacija zla. No, pošto to ipak nije tema ostavićemo to po strani i reći još samo da Simonsa verovatno niko od nas ne voli zbog njegovih političkih stavova i pogleda na svet, ali to je u neku ruku za poštovanje u ovom današnjem korektnom svetu držati se svog stava bez obzira na to ko ćete čitati ili neće. Tu stižemo i do cilja sve ove priče: Simons na našem jeziku poseduje dve zbirke priča, jedna od njih ima naziv Ljubav i smrt baš kao i ova epizoda. Rekao bih vam da pojurite da kupite, ali to praktično neće biti moguće još koji mesec. Naime, knjiga je pravi raritet i poseduju je samo retki srećnici, ali ono šta će vas obradovati, a unesrećiti sve trgovce knjigama je to da će Laguna uskoro da izbaci reprint sa osveženim prevodom Gorana Skrobonje. Naravno, kao i u svakoj zbirci, priče variraju i žanrom i kvalitetom, ali ova ima zaista nekoliko bisera žanra kao što su Ležaj entropije u ponoć i U zagrljaju zubatih žena,  ne želite opet da dozvolite sebi da ih ne posedujete, da baš su toliko dobre.

Vinčenco Bufi  autor je animirane serije Džeronimo Stilton, kao i par epizoda Dilan Doga.

Ljubav i smrt – Počinje Morganovim izlivom besa na jednog reportera. Skoro dve godine ranije… Ubica hara gradom izazivajući čak i takve reakcije koje ga proglašavaju političkim disidentom. Pandora ludi od kvazi stručnjaka i pravi sa Morganom profil ubice, što im daje trag. Prateći taj trag naš heroj sprečava zločin i u spektakularnoj jurnjavi hvata zločinca. Ubica je osuđen na smrtnu kaznu, ali zločini opet počinju u njegovo ime. Morganu je samo to u glavi. Počinje da utiče ma njegov privatni život. A onda ubica šalje pismo, u kom zahteva nešto od našeg lovca. Morgan shvata ko stoji iza toga. A mi shvatamo da i čisto nepatvoreno nasilje može da rodi ljubav ito takvu da bude veća od života.

Ovu epizodu odmah možemo proglasiti najlošijom u dosadašnjem delu serijala, jer da nije omaža na filmski klasik Crveni zmaj, drugi po redu iz serijala o Hanibalu Lektoru, što većina neće ni primetiti, scenario bi bio jako plitak i sa puno rupa. Crtež me je tek razočarao, odnosno odsustvo istog, jer autor dosta često koristi belinu i prazan prostor, što mi se apsolutno nije svidelo.

Ne garantujem da će i na vas ostaviti isti utisak, pročitajte je i sami donesite sud, a mi ćemo nastaviti pratiti avanture lovca na ubice sa nadom da je već sledeća epizoda ono na šta smo navikli do sada od serijala Morgan Lost.


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa