Lukas, br. 01 Deathropolis

Serđo Boneli Editore je verovatno najvoljeniji izdavač na ovim prostorima, razlog je jasan, ne postoji niko ko nije čitao stripove makar kao dete, a ’Italijani’ su bili najprisutniji samim tim i najpopularniji. No kako je vreme odmicalo, većina starih heroja nije više privlačila novu publiku i morali su da se menjaju, što je opet izazvalo revolt kod starih čitaoca. Rešenje se samo nametnulo, plejada novih heroja za novu eru u kojoj dominiraju mračne i psihodelične priče sa istim takvim herojima, a neki od njih su Morgan Lost, Julija, Napoleon i Lukas, da ne nabrajam sve. Potpuno drugačiji heroji od onih ’crno-belih’, sa ovima nisi uvek načisto ni da li su heroji, dakle sivilo i međuprostor, uklopljen u hororne i naučno fantastične svetove vraća strip gde mu je i mesto, na našim kioscima i policama.

Reč zombi potiče sa zapadne strane ostrva Hispanola odnosno sa Haitija i označava omađijanog čoveka od strane Vudu vrača, koji više ne poseduje ni trunku svoje volje, već se njime upravlja pomoću Vudu lutaka. Ovu činjenicu su u mnogome izmenili film i televizija. Pre svega dva filmska klasika horor žanra Noć živih mrtvaca i Zora živih mrtvaca, kao i filmski serijal Pritajeno zlo. I pretvorili ih u bezumne ljušture gladne ljudskog mesa i mozgova, većinom zaražene nepoznatim virusom. No ništa toliko nije doprinelo popularizaciji zombi žanra kao stripovsko-književno-serijska franšiza Okružen mrtvima. Zapravo čini ga mega popularnim i profitabilnim. A sa obzirom na to da sam naveo samo birane naslove, možete ih i odgledati. Nama sada ostaje da vidimo kako se ovaj žanr manifestuje u našem novom serijalu o Lukasu.

Mikele Meda tvorac Natana Nevera kao i heroine proizašle iz navedenog serijala Legz Viver, takođe je i autor pojedinih epizoda Teksa, Dilana Doga i Nika Rajdera.

Mikele Benevento autor je nekih epizoda Komandanta Marka, Teksa te Dampira, kao i još nekolicine strip albuma.

Deathropolis – Znate, buđenja su i inače puna magnovenja i amnezije. E sad, zamislite kako je našem heroju koji se probudio iz onog iz čeg se ne budi. Dok tako šeta gradom dešava mu se nezgoda iz koje neobjašnjivo izlazi neozleđen, što izaziva sumnjičavost  kod jednog prolaznika. Istovremeno u jednoj reklamnoj agenciji radi se punom parom i neki su prisiljeni da se jave kući i najave kašnjenje, neki pak da obezbede dodatni izvor energije i budnosti. Naš heroj se besciljno vozi busom po gradu, izlazi u isto tako besciljnu noćnu šetnju parkom i nailazi na ekipu koja ’objašnjava’ neke stvari liku koji mu je ranije pomogao. Ne može, naravno, on tek tako to gledati, što ekipa gleda podsmešljivo, ali smeh će im se zalediti na usnama, jer će videti nešto što i krv ledi u žilama, ali neće svi pričati o tome sutradan.

Čovek kome je pomogao ga vodi na pivo u znak zahvalnosti i čini se da u Janku dobijamo brbljivog prijatelja glavnog heroja, ali to nije sve, heroj sebi bira ime Lukas. Naš heroj će prihvatiti još zahvalnosti od Janka, a na drugom kraju grada lepa plavuša se mrtva umorna vraća u okrilje haosa doma svoga, dok Lukasu izmiču sećanja. Dok je plavuša zabavljena iznenadnim telefonskim pozivom, u jednoj usamljenoj vili se po razgovoru može zaključiti da znaju ko je i šta je Lukas te da ga traže. Tu vidimo čudovišnu scenu. A zatim je jutro, radni dan u kom se stvari ne odvijaju kako bi trebalo, Lukas se upetljava u sumnjiv poslić, a Janko postaje žrtva zataškavanja velike korporacije i toga da ih nije briga za ’male ljude’ sve dok imaju svoju dobit. Lukas će uništiti monstruozne zločince i njihov gnusni posao, dok se nama čini da smo možda pogrešili sa Jankovom ulogom u serijalu.

Lukas stiže kući i javlja se na telefon, poziv je od naše plavuše, koja zove zbog flajera koji je Janko delio ne bi li pokrenuo sopstveni biznis. Pošto je završio razgovor, njegovo čulo mu govori da je u susednom stanu ’smrt’ i odista jeste. Promenjeni Janko obeduje, Lukas kratko priča sa čovekom koji mu je mogao biti prijatelj i odlučuje zarad toga i zarad drugih da mu podari mir. Plavuša izlazi na dejt sa nama veoma interesantnim likom. A Lukas šeta gradom koji je obasjan noćnim svetlima i mnoštvom senki.

Mogli smo videti baš ono što sam i napominjao, to jest da su nam stripovi sa italijanske scene vrlo bliski, jer lik Janka Nikolića iako kratkog veka sigurno će kupiti određene simpatije serijalu. Što se scenarija tiče upravo je ono šta sam očekivao, ovde nećete moći da računate na dobar-zao lik, jer svi su u stanju biti zli i samo uz trud ostaju delomično dobri. Crtež  je jako mračan i ono što doprinosi tome su crni oblačići sa belim slovima u trenucima kada naš heroj razmišlja, što se nekako savršeno uklopilo u Beneventov crtež, koji mi je jako dopadljiv.  Njegov crtež mi je bio dopadljiv i ranije, jer je upravo on crtao neke epizode/junake koje sam rado čitao. Nadam se da vas je ovo zainteresovalo koliko i mene, jer nakon dugo vremena na kraju epizode sam pročitao „Nastaviće se…“