Morgan Lost, br. 11 Senka šakala

Epizoda broj 11. serijala Morgan Lost.

Da znam bili smo odsutni neko vreme tj. nismo se družili sa Morganom, ali ne zato što nismo imali materijala, već je autor ovih tekstova imao nenadano mnogo stvari da uradi da vam druženje i sa nama i sa Morganom bude zanimljivije i lepše. Jedna od tih stvari bilo je i pisanje predgovora za ovu epizodu, kao i dve naredne. Sad kada je autor zadovoljio ego ovim nepotrebnim hvaljenjem, može da pokuša da učini da se ovaj uvod koliko-toliko razlikuje od predgovora unutar stripa

Pošto se u ovom broju pojavljuje veštica red je da nešto malo kažem o njima, i iako nešto i jesam već u predgovoru, ovo je malo drugačiji pogled na tu temu. Svakako da su najpoznatije veštice one iz Salema. Gradić u američkoj državi Masačusets za koji verovatno ne biste ni znali da nije tog slučaja sa kraja 17. veka tačnije od 1692. do 1700. godine. Tada se u Salemu odigrao najpoznatiji lov tj. suđenje vešticama iako prilično zanemarljiv broj od pedeset stradalih u odnosu na evropskih osamdeset hiljada žrtava, odakle su i doneli običaj da, prema potrebi, optuže nekog za veštičarenje. U starom svetu su prednjačile Nemačka i Španija (vidi se to po uništenom genetskom materijalu, jer zamislite đavolje li rabote izgubiti glavu za lepom ženom, na lomaču sa njom!). Kad smo kod lomače to je samo filmska izmišljotina (baš kao što je film zaslužan za poznavanje ove kapi u moru zvane Salem) veštice su vešane ili podvrgavane gorim mučenjima, a dobar primer je ’Španska čizma’ jedna od najužasnijih sprava za mučenje. Danas, Salem koristi svoju krvavu istoriju sa vešticama (hebrejski: one koje šapuću magiju) kao turističku atrakciju slaveći Noć veštica čitavih mesec dana. Naravno, tu su i druge zanimljivosti grada, kao ta da je jedna od najvažnijih luka u Americi i da, ima priče o gusarima, ali o tome neki drugi put, jer vreme je da pređemo na radnju stripa.

Maksimiliano Bertolini je autor pre svega poznat po fantastičnim ilustracijama za Hevi metal magazin, pa tek onda kao crtač brojnih epizoda Natana Nevera.

Senka Šakala – Prošlo vreme: interesantan par vodi ljubav samo mesečinom obasjan. Buduće vreme: panorama grada i predstavljanje naučnog dostignuća čudnovatog naučnika. Sadašnje vreme: naš i Morganov dom. Gde mu noćna vožnja dostojna svakog noar klasika ne pomaže da ublaži nesanicu i glavobolju, i gde u takvom stanju jedva izbegava sudar sa rasejanom damom koja deluje prestravljeno i govori nebuloze.

Prošlo vreme: ribarsko naselje koje deluje mirno, ali onda vidimo divljački zločin. Sadašnje vreme: Morgan traži objašnjenje za nebuloze. Buduće vreme: nešto je pošlo užasno krivo u naučnom projektu. Sadašnje vreme: Morgan sluša priču i iako devojka deluje ludo ostaje uslužan.

Buduće vreme: opet divljački zločin koji posmatramo i zaključujemo iz rečenog šta nas to povezuje sa prošlim. Sadašnje vreme: Morgan naslućuje da ga je devojka slagala i ne može se otresti misli o njoj. Prošlo vreme: sumorna scena sahrane koja može doneti rat. Sadašnje vreme: devojka na piću sa prijateljem, dolazi do manjeg sukoba. Morgan sa ekipom lovaca pije i čini se da njega i Igren more iste brige ili proganjaju slični duhovi. Događa se ubistvo, što i nije iznenađenje u gradu ubica, ali naš junak će to povezati sa devojkom koju je slušao kako bulazni o sličnom ubici. Priča mu strašnu priču i naš lovac zaključuje da je taj šok devojci uzeo mir.

Prošlo vreme: vigvam u kom belac preti ratom. Sadašnje vreme: Morgan sa svoje dve prijateljice dolazi do nekih otkrića i zaključaka te se polako priprema rasplet. Počinju da se mešaju vremena sve brže i brže, kulminacija uz zvučni krešendo je sve bliže. Sadašnjost, prošlost i budućnost su jedno, samo stvari treba da se poslože tako da se jedna duša nalazi u tri tela ili samo možete verovati u legendu da sve veštice znaju šta će im biti sa potomcima kroz vekove i vreme. Vama ću kraj epizode ostaviti skrivenim, s napomenom da imate dva načina da ga otkrijete: pročitajte strip ili nađite sebi vešticu.

Pošto sam napravio mali vremenski otklon, da mi se slegnu stvari, a i dalje mislim da je ovo najbolja epizoda u serijalu zasada, mora da to stvarno i jeste. Scenario je sjajan čak i po mojim zahtevnim merilima, Kjaveroti nas vodi kroz tri priče istovremeno i ne gubi na napetosti i zanimljivosti. Oh, da tu je i omaž Bernardu Hermanu, tako da ni sada nije zaboravio svoju veliku ljubav film. Sve to uz Bertolinija koji je ispratio sjajan scenario još boljim crtežom i učinio ovu epizodu najboljom i za oko. No, da ne biste mene optuživali za fanovske prikaze pročitajte sami i uverite se da nisam pristrastan.


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa