Ugledao sam ovu igru na jednom od štandova tokom Spiel festivala u Esenu, u Nemačkoj. Ne znajući ništa o samoj igri, uzeo sam kutiju samo zbog toga što je igra izgledala besprekorno. Jednostavna tabla sa par ilustracija, par špilova karata, gomila kockica – neprijatelja i pet figurica patuljaka koji brane svoja kraljevstva činili su toliko skladnu celinu da sam kutiju strpao u džak sa ostalim pazarom bez mnogo razmišljanja. Rizik se isplatio.

Ubrzo sam saznao da sam kupio društvenu igru zasnovanu na istoimenom serijalu nemačkog autora fantastike Markusa Haica („Die Zwerge“, Markus Heitz). Pomalo sam se razočarao kada sam shvatio da knjige nisu prevedene na srpski, ali sam svoju pažnju preusmerio na ono što se nalazilo na stolu predamnom. Ne znam u kojoj meri atmosfera kojom igra odiše odgovara svetu koji se nalazi u knjigama, niti koliko mehanike igre odgovaraju akcijama junaka iz serijala. Komentarisaću igru samu za sebe.

Patuljci su kooperativna igra za jednog do pet igrača u kojoj pokušavate da odbranite patuljačka kraljevstva od najezde tradicionalnih neprijatelja patuljačkog roda – trolova, orkova i vilenjaka. Prosečna partija traje oko dva sata i predstavlja pravi taktički izazov.

 

Svaki od igrača će dobiti jednog patuljka ili patuljčicu čijim će se veštinama i osobinama služiti tokom partije. Svaki od pet likova s kojim možete da igrate predstavlja lika iz serijala. Pretpostavljam da su atributi likova (borbenost, veština i brzina) prikladno dodeljeni tako da podražavaju veštine svojih uzora u knjigama. Tako će jedan patuljak biti bolji za čišćenje neprijatelja sa table, drugi za ubeđivanje patuljačkog saveta, treći za jurnjavu po tabli u nadi da će obići sva mesta koja treba da obiđe, i tako dalje.  Takođe, svaki od likova ima svoju osobenost koju može da koristi tokom partije kako bi se lakše iskobeljao iz problema koji se nalaze pred igračima.

Da bi igrači pobedili igru potrebno je da reše niz zadataka u ograničenom broju poteza. Budući da je broj poteza uvek isti težina igre će biti određena količinom zadataka koje igrači treba da reše. Tokom jedne, relativno opuštene partije društvo za stolom će pokušati da reši šest zadataka. Ukoliko zaista želite da vidite kakvog kvaliteta su vam brade, živci i taktičko rasuđivanje igraćete partiju u kojoj rešavate deset zadataka. U najtežoj postavci igra ne prašta i ostavlja jako malo prostora za greške. Srećom, igračima je ostavljeno da sami određuju težinu kojom žele da se izazovu. Zadaci su podeljeni u tri ture. Prva tura zadataka je najbrojnija i najraznovrsnija. Igrači će morati da jure po tabli, sprečavaju neprijatelje da se dokopaju određenog mesta na tabli i paze jedni na druge. Druga i treća tura se sastoje od po jednog zadatka. U drugoj turi igrači će uvek sastavljati sekiru za koju ne sumnjam da ima ogroman značaj u serijalu. U trećoj turi igrači će rešavati onaj zadatak čije uslove za rešavanje ispunjavaju. To znači da će se pobeda juriti na različite načine u svakoj partiji.

 

Igrači će pratiti koliko im je vremena – poteza ostalo uz pomoć dva markera. Kada se ta dva markera sretnu igra je završena. Ukoliko igrači reše sve zadatke pre nego što se to desi, pobeda je njihova. U suprotnom, patuljačka kraljevstva su pregažena i društvo za stolom je pretrpelo poraz. Takođe, ukoliko neki od igrača pogine u borbi protiv neprijatelja patuljačkih kraljevstva svi za stolom trpe poraz.

Iako isprva deluje kao da igrači imaju dovoljno vremena, mehanike igre će ih brzo ubediti u suprotno.  Naime, pre početka poteza svakog igrača igra će uz pomoć gore pomenutih markera odrediti kakav izazov će se dodati rešavanju zadataka. Pre nego što bilo šta uradite na svom potezu može da se desi nekoliko gadnih stvari po vas i vaše saigrače: u kraljevstvima će se pojaviti novi neprijatelji, neprijatelji koje niste porazili nastaviće da napreduju kroz patuljačke zemlje, opašće vam podrška u patuljačkom savetu ili će vam se uvećati šanse da vučete karte koje predstavljaju zlu kob. Loše stvari po igrače će se dešavati neprekidno i igrači će biti primorani da svoje dragocene poteze žrtvuju kako bi održali red u patuljačkim kraljevstvima.

Na svom potezu svakom igraču stoji na raspolaganju dve akcije. One se mogu potrošiti na niz različitih stvari – od pravljenja opreme i kretanja po tabli, do borbe sa neprijateljima i rešavanja zadataka. Koliko uspešno izvršavate svoje akcije odrediće kockice. Koliko kockica bacate za određenu akciju zavisiće od osobina lika kojim igrate i od opreme koju koristite. Većinu svojih akcija igrači će potrošiti na kretanje i borbu. Tabla je podeljena na pozamašan broj šestougaonih polja. Po njima će se kretati i igrači i neprijatelji. Igrači imaju, doduše, blagu prednost u odnosu na svoje neprijatelje na tabli – mogu da se služe tunelima koji povezuju udaljene delove table. Ukoliko se previše neprijatelja nađe na jednom polju, to polje postaje opustošena zemlja. Preko nje patuljci ne mogu da se kreću a da ne trpe štetu. Pored toga, onog trenutka kada se polje opustoši neprijatelji će napredovati preko table i širiti se na susedna polja. To se postiže preko pločica koje igrači izvlače i uz čiju pomoć određuju kako neprijatelj dalje napreduje.  Ovo je verovatno moja omiljena stvar u vezi sa ovom igrom. Neprijatelji će kuljati sa svih strana i širiti se kao šumski požar po tabli ako igrači ne paze. Ukoliko se neprijatelj dokopa jednog određenog mesta na tabli, smanjiće se broj poteza koji igračima stoji na raspolaganju, a samim tim će se  povećati težina igre. Najlakše je izboriti se s orcima, a trolovi predstavljaju malo veći izazov. Na kraju, tu su vilenjaci s kojima je jako teško izaći na kraj.  Ono što mi je malo čudno je što vilenjaci napreduju zajedno sa orcima i trolovima kroz patuljačke zemlje, ali pretpostavljam da ima smisla ukoliko ste pročitali knjige. Pored borbe i kretanja po tabli, igrači mogu da pokušaju da ubede patuljački savet u svoju korist. Koliko je savet naklonjen patuljcima na terenu određeno je, takođe, markerom.  U zavisnosti od toga gde se marker nalazi, igračima će na raspolaganju stajati više nego korisni bonusi za kockice, posebne akcije i još po koja pogodnost koja će igru učiniti lakšom. S druge strane, ukoliko igrači ne posvete dovoljno pažnje savetu, trpeće negativne posledice koje mogu da budu jezive po ishod partije.

Povrh svega ovoga, igračima na raspolaganju stoji i mogućnost da rešavaju dodatne, pomoćne zadatke. Rešavanjem ovih sporednih poduhvata igrači će ostvariti kratkoročne pogodnosti ili dobijati opremu.  Među ovim zadacima, kriju se i karte koje predstavljaju smetnje, zlu kob. Ukoliko igrači izvuku ovakvu kartu, obično će biti primorani da se iskobeljaju sa izazovom koji takva karta zadaje. Ukoliko to ne učine pre nego što reše neki od glavnih zadataka, trpeće negativne posledice. Dodatni zadaci su odličan izazov za timski rad i taktičnost ekipe za stolom. Iako obezbeđuju dobre nagrade ili prete gadnim sankcijama, igrači će imati jako malo vremena da ih rešavaju zbog svega što se dešava na tabli. Biće svesni da nemaju vremena da ih reše, ali će svejedno želeti dodatnu opremu. Ponekada će se ovaj gambit isplatiti, ponekada neće. Na igračima će biti da li žele da rizikuju ili ne.

Ovo je jedna sasvim dobra igra. Prvi adut igre je, svakako, njen izgled. Figurice koje predstavljaju igrače su detaljne, kvalitetne i živopisne. Tabla je pregledna i prelepa. Sve je jasno naznačeno i obeleženo simbolima uz pomoć kojih mogu da se snalaze oni koji nisu upoznati sa svetom iz knjiga. Karte su solidnog kvaliteta. Ukrašene su prelepim ilustracijama i na sebi imaju uglavnom jasne tekstove. Treba naglasiti da u nekim, retkim slučajevima neiskusnijim igračima neće do kraja biti jasno šta se od njih očekuje. Ipak, posle jedne odigrane partije, nedoumice će nestati. Pravila su jasno napisana i pregledna.

Mehanike na kojima se igra zasniva su jednostavne i lako razumljive. Nećete imati problema pri objašnjavanju pravila, a novi igrači će posle svega par poteza shvatiti kako igra funkcioniše. Meni su se neki elementi igre zaista mnogo dopali, a pre svega način na koji neprijatelji napreduju po tabli. Sa svakim novim talasom napadača tabla će biti sve gušće popunjena neprijateljima koji će pustošiti kraljevstva koja zajedno sa saigračima pokušavate da odbranite. Igračima na raspolaganju stoji puno mogućnosti i ostavljeno je dosta mesta za taktiziranje. Ipak, ukoliko želite potpuni strateški izazov ostaćete razočarani. Većinu ishoda u igri određuju kockice koje mogu da budu poprilično surove. Ne treba ovo uzimati kao manu igre, kao i većina kooperativnih igara i ova se uzda u nasumičnost karata i kockica da bi bila izazovna. Sve u svemu, mehanika je uravnotežena (koliko to može da bude s kockicama) i predstavlja odličan izvor za dogovaranje i zabavu.

Najveća mana koju mogu da izdvojim u vezi sa ovom igrom je premala raznovrsnost zadataka koji stoji igračima na raspolaganju. Ukoliko učestalo budete igrali Patuljke, možete doći u situaciju da zadatke naučite napamet.

Ovo je igra koja mi je brzo prirasla za srce i koju volim da odigram kada god ugrabim priliku. Zabavna i izazovna, a opet dovoljno jednostavna da privuče nove igrače za sto. Planiraćete svoje poteze do najsitnijih detalja i staviti ih na probu, sve pod pritiskom vremena i kockica. Najtoplije preporučujem da odigrate partiju ukoliko vam se pruži prilika.