Morgan Lost br. 19 – Sećanja video-kamere

ŽANR: fantazija/triler/horor
ORIGINALNI NAZIV: Memorie di una telecamera
SCENARISTA: Klaudio Kjaveroti
CRTAČ: Kristiano Spadavekia
ZEMLJA: Italija
GODINA IZDAVANJA: 2018.
OCENA: 8

 

 

 

 

 

Napolju je ovo grozno sivilo, sneg, odnosno zima koja nam je donela atmosferu mnogo sličniju Novom Heliopolisu nego Beogradu  – ili u kom god ste gradu brdovitog Balkana. Mnogi od nas po ovom vremenu imaju i mračne porive, kao u slešer filmovima. Samo nas okvir normalnosti drži čvrsto prilepljenim za ovo zrno ljudskosti. Neki i posrnu, ali za one koji ne prelaze tu liniju, jedini uvid u to kako to izgleda je Morgan Lost. I to nakon duže pauze, pa će vas obradovati i više nego obično.

Često pominjem slešer filmove, pa da pojasnim malo: naziv je izveden od engleske slasher (koljač). To je podžanr horora u kom se potencira krvoproliće, teško nasilje i brutalne scene mučenja. Uglavnom, radnja ovih filmova ima serijskog ubicu ili više njih i proganja grupu (uglavnom) tinejdžera (prvi uvek stradaju seksi plavuša i crnac). Iz celog krvavog haosa, izađe jedan preživeli, većinom devojka, često štreberka, naravno zgodna do besvesti kad skine naočare (sindrom ružnog pačeta). Ovi filmovi su niskobudžetni pravljeni da brzo zarade, a oni najuspešniji i najpoznatiji imaju brdo nastavaka i svi ih znate. Petak 13. (12 delova), Noć veštica (10 delova), Strava u Ulici brestova (9 delova), Teksaški masakr motornom testerom (8 delova) Pogrešno skretanje (6 delova), Poslednja ekskurzija (ima 4 dela), Vrisak (3 dela), dakle, štancanje unedogled i dokle god se isplati. Tematika Morgana Losta često nas vodi na takva mesta gde je samo slešer pogodan izraz za opisati viđeno.

Klaudio Kjaveroti – autor je Brendona, te nekih kultnih epizoda Dilana Doga. Ovaj serijal je vrhunac njegove karijere.

Kristiano Spadavekia – crtač koji se proslavio radom na serijalima Brendon i Magični Vetar, sa kojim sam imao intervju u broju 15 – Pesma mrtvih.

Priča počinje sa ubicom koji snima svoje zločine. No, gubi greškom snimak, koji dolazi do policije, a potom i do Morgana, koji zahvaljujući svom hobiju lako ulazi u trag počiniocu. Hvata ga na delu i obračunava se sa njim pred onom istom kamerom, tako da, umesto da bude režiser, počinilac postaje glavni glumac u svom filmu. To sve se dešava na prvih dvadesetak stranica i priča se čini završenom, ali… Znate kako kažu, sve pre ali možete mačku o rep okačiti i upravo je tako u ovoj priči.  Naime, počinju da se dešavaju čudne i lude stvari svim učesnicima priče. Toliko stvarne, a nemoguće, ali sami ćete morati videti da li su samo posledica traume ili ima mnogo više u ovim kadrovima priče.

Ova priča spada među one solidnije, u kojoj je i naš junak pokazuje da je samo čovek. Toliko je potresen i uznemiren da se mora izviniti devojci jer… To je veoma važno za serijal, deo je te stalne unutrašnje borbe da se ne pređe linija dok lovi. I upravo tu Kjaveroti impresionira sa scenariom ove epizode, jer nije samo Morgan u moralnoj dilemi ovaj put, tako je lako preći liniju, zlo je zavodljivo lako mu se prepustiti, a teško odoleti. Spadavekijin crtež je standardan, usredsređen na lica i emocije, dok okolina trpi. Ništa što ne očekuje neko ko prati serijal i crtače koji defiluju njime.

Sve u svemu jedna dobra priča, iako to možda ne biste rekli posle prvih trideset strana. Pozdravljam vas i ako ne izazovem neki slešer, vidimo se uskoro na ovom istom mestu sa nekim novim stripom, možda upravo Morganom Lostom 20 – Tuđi snovi.

About Author