Strip revija „Bosona“, peti broj

Mirnes o petom broju strip revije „Bosona“

Malo kasnimo s prikazom petog broja strip revije „Bosona“ i preuzimam taj teret na svoju dušu u potpunosti. Praznici, putovanja, prehlada. Uobičajene stvari koje čovjeka drže podalje od tastature u ovo doba godine. Da ne dužim previše, zaronimo u peti broj „Bosone“ na kojem ćete, kao i obično, odmah primijetiti sjajnu naslovnicu koja savršeno ide uz naslov „Grička vještica ponovo u modi“ i evocira na misteriju.
Ovaj broj ima sjajan intervju s Mladenom Bjažićem, ali je nažalost tu i in memoriam za njega jer je umro u toku spremanja časopisa za štampu. Većina nas nije ni čula za g. Bjažića, a riječ je o čovjeku koji je bio urednik više strip revija i listova za mlade te tvorca kultnog „Plavog vjesnika“, ujedno i njegov prvi urednik od 1954. do 1959. što će reći da je on čovjek koji je mnogo zadužio strip industriju regije. Ne znam kako vi, ali ja naprosto obožavam čitati intervjue s ovakvim ličnostima u kojima možete saznati stvari poput kako su nastajala određena djela te sitnice o autorima i saradnicima. Može se reći da osjetite dio atmosfere koja je vladala u to vrijeme, kao i saznati zašto kolekcionari „Plavog vjesnika“ lude zbog nejednakih dimenzija pojedinih brojeva.
Alija Balta kao predgovor novom dijelu „Gričke vještice“ donosi kratki tekst o istoimenom djelu u modernom dobu i njegovu najavu u raznim medijima, dok Zoran Đukanović donosi jedan opsežan i poučan tekst o „Gričkoj vještici“, koji je kao i sve tekstove „Bosone“ milina čitati. Kako je Zagorka radila na „Vještici“, šta je to značilo u to vrijeme kao i o samom stripu Maurovića i Neugebauera i mnogo više, možete saznati na nekoliko stranica.
Sergej Karov piše predgovor za Fernandezovog „Draculu“, kao i dirljivu posvetu svom ocu na kraju revije čime se završava tekstualni dio iste i može se reći da budi određenu sjetu dok je čitate, baš zbog tih momenata.
Sada ćemo da pređemo na stripovski dio koji se uglavnom sastoji od nastavaka stripova koji su započeti u ranijim brojevima. Tako imamo već pomenutu „Gričku vješticu“, zatim nešto svjetliji dio inače mračnog Breccianog „Perramusa“. Tu je i nastavak fenomenalnog „Dracule“ kao i treći nastavak, ujedno i kraj FILMstripa „Kleopatra“.
Iztok Sitar nam predstavlja svoj novi strip pod nazivom „Parada“, o homofobiji i posljedicama iste, što se da naslutiti iz naslova. Potresna, ali izuzetno realna priča kako nas je Sitar i navikao. Za kraj nam ostaje kratki „Billy the Pljuc“.
Mada se na prvu čini da je ovaj broj sirot što se stripa tiče, nije. „Grička vještica“, „Kleopatra“ i „Dracula“ su pozamašni komadi i oduzimaju prilično stranica pa ćete imati u čemu uživati.
Sve u svemu, još jedno kvalitetno izdanje „Bosone“. Do sljedećeg čitanja, budite mi pozdravljeni.