Morgan Lost br. 20 – Tuđi snovi

ŽANR: fantazija/triler/horor
ORIGINALNI NAZIV: Sogni di qualcun altro
SCENARISTA: Klaudio Kjaveroti
CRTAČ: Đovani Talami
ZEMLJA: Italija
GODINA IZDAVANJA: 2018.
OCENA: 10

 

 

Znate bar pet puta u toku svog pisanja o ovom serijalu se desilo da stignem sa pisanjem tempo izdavanja. I taj osećaj osujećenosti kad znaš da nema više vam je sigurno poznat,… e pa ovo je jedan od takvih momenata.  No, ipak ne mogu da se žalim – živim svoj san, čitam i pišem o stripovima i knjigama, dok mnogi sanjaju tuđe snove, što je izgleda slučaj i u ovoj epizodi Morgana.

San je moždana aktivnost (nevoljna i iracionalna) dok smo u nesvesnom stanju u periodu spavanja. Nekih se ne sećamo, neke sanjamo na javi, ali nikad ne prestajemo da sanjamo. Mnogi su tumačili snove i pokušavali skinuti veo sa misterije zašto sanjamo. Egipćani su verovali da duša u snu biva oslobođena telesnih okova i uranja u nebeski praokean da bi, nakon buđenja izronila podmlađena. U Grčkoj nisu svi snovi bili dostojni tumačenja, već samo oni koji su poslati od bogova. Kuran kaže da se snovi u kojima spavač nešto čuje u islamskoj tradiciji nazivaju istinonosnim snovima i od boga su došli. No, pretpostavljam da se Morganova lovina najviše pronalazi u tumačenju čika Frojda da se analizom sna dobija pristup podsvesnom, odnosno da je shvatanje suštine snova „carski put u nesvesno”. Snovi mogu biti proročki, ali najveće znanje bi bilo da možemo videti kako je to zaviriti u Tuđi san.

Klaudio Kjaveroti – autor je Brendona, te nekih kultnih epizoda Dilana Doga. Ovaj serijal je vrhunac njegove karijere.

Đovani Talami je poznat je po radu na Niku Rajderu i Magičnom vetru koji je nešto manje poznat kod nas.

Uprave i birokratija su krvotok svakog grada i kada se to poremeti dolazi do haosa u ionako prividnom redu. Tačno to preti da se dogodi Novom Heliopolisu kada službenici uprave počnu da sanjaju brutalne i divljačke scene nasilja. Da se još više mašinerija izbaci iz ležišta, pobrinuće se ubica sa maskom pacova koji ubija tri službenika. Što povlači za sobom nagradu na njegovu glavu, a prilična svota je Morganu kao ajkuli krv. Kreće u poteru za pacovom, čak u tu svrhu kontaktira staru simpatiju od koje saznaje i o snovima. U kojima on vidi više od drugih – čini se da službenici sanjaju javu monstruma. Sa druge strane, služba je posesivna prema svojim radnicima i učiniće sve da ostanu posvećeni radu i isključivo radu, dok naš heroj pokušava ući u trag belom pacovu tako što poseti Pandoru da mu pomogne sa profilom ubice i uvek gunđajuću Inge (već ih dugo nismo videli). Nije mu baš pomogla, ali sam nalazi trag. Ubica nastoji da počisti za sobom. Stvari postaju brze i Lorna, cura koju Morgan simpatiše, se nalazi u velikoj opasnosti. Hoće li heroj stići da spase devojku? Da li će saznati razlog istinitih snova? Sve to saznajte čitanjem ove epizode.

Jedna od najboljih epizoda u serijalu, samo naizgled je sve prosto i jednostavno. Međutim u Kjaverotijev scenario je duboko ukorenjeno kafkijansko ugnjetavačko, košmarno, komplikovano, bizarno i nelogično ponašanje birokratije (mada taj kafkijanski izraz apsurda i ironije niko ne može dočarati sem samog Kafke, koji to čini kroz zadnji vapaj bezdušne mašinerije umirućeg carstva). A kroz gotovo kultnu rečenicu „Sviraj to ponovo, Seme“, Kjaveroti daje omaž Kazablanki, ali i filmu Vudija Alena koji nosi naslov po toj rečenici. Iako ona zapravo nikada nije ni izgovorena u legendarnom filmu. Naime, Ilza kaže Semu „Sviraj jednom, Sem, za stara vremena“, Rik zaista govori Semu da svira, ali ne baš onim rečima toliko puta citiranim, već You played it for her, you can play it for me (Svirao si to za nju, možeš svirati i za mene). Talamijev crtež je bez greške i sada je jasno da je jedan od najboljih crtača u serijalu. Zaključak: ovu priču možete čitati površno i da vam bude zabavna, ali možete i zagrebati ispod površine kao ja, pa da vam bude sjajna. Možda Morgan Lost 21. Zemlja Oz neće skoro, ali ne brinite biće drugih recenzija stripova iz mog pera, pozdrav, čitamo se uskoro.

About Author