Mortal Kombat

U momentima kada ga drma nostalgija ’90-ih, pisac ovog teksta uvek na YouTube-u upali neku od mnogih veoma
lepo koreografisanih borbi kojima igrani film „Mortal Kombat“ obiluje. Nema mnogo ljudi koji nisu upoznati sa ovim fenomenom i multimedijalnom franšizom proisteklom iz serije nasilnih borilačkih video igara koja još uvek traje.
Ovaj film baziran je ponajviše na prvoj i drugoj igri iz serijala.

Priča i likovi su, naravno, preuzeti iz igre i obrađeni za potrebe širokog auditorijuma kako bi film postao blokbaster,
što je značilo smanjenje opšteg nivoa nasilja u odnosu na video igru. U osnovi, u pitanju je još jedna holivudska priča o borbi dobra i zla, koja pretpostavlja da postoje različiti svetovi, tj. dimenzije koje spaja borilački turnir po imenu Mortal Kombat.

Turnir je mesto gde se odlučuje o sudbini Zemljine dimenzije, u borbi sa tkzv. Spoljnim svetom koje predvodi agresivni tiranin i vojskovođa Šao Kan, lik koji se prvi put pojavljuje kao najavljivač u video igri Mortal Kombat II. Tri borca iz Zemljine oblasti izabrani su da, bez svog znanja, učestvuju na turniru, a jedan od njih će odlučiti o ishodu turnira. U osnovi, imamo arhetip heroja, tzv. izabranog, koji se nalazi u kolektivnom nesvesnom čovečanstva, i provlači kroz mnoge priče fantasy žanra. Ono što mene i dalje privlači ovom filmu, osim nostalgije je, to što je u pitanju kombinacija martial arts i fantasy žanra, pošto sam veliki ljubitelj i jednog i drugog. Glavni uzor ovom filmu, od koga praktično preuzima svoj kostur je najpoznatiji borilački film Brusa Lija „Enter the Dragon“ iz 1972. U oba slučaja imamo turnir i 3 borca koji se pronalaze na njemu i ulaze u sukob sa glavnim negativcem, svako iz svojih pobuda. Samo u miks dodajte fantasy elemente iz video igre poput boga struje i groma, nindži sa različitim magijskim sposobnostima, shapeshifting čarobnjaka, koji su tehnički besmrtni, osim ako ih ne ubijete u turniru. Inspiraciju za ove likove kreatori video igre su dobili iz kultnog filma Džona Karpentera „Gužva u kineskoj četvrti“, koji je po žanru akciona fantasy komedija. Cela franšiza je nastala iz dobrog zezanja grupice programera, ali se snimanju filma pristupilo ozbiljno, mada je rezultat cheesy zabava.

Atmosfera je prilično onostrana, u skladu sa tematikom postojanja drugih dimenzija i Spoljnog sveta iz koga dolaze negativci.
Scenografija, kostimi, i praktični vizuelni efekti zaslužuju sve pohvale timovima koji su ih kreirali. Film nije imao preveliki budžet za tipičan holivudski blokbaster 90-ih godina, i on je iznosio 20 miliona dolara. Pogledavši pojedine detalje filma, vidi se da su se kreatori fokusirali više na kvalitet nego na kvantitet, ograničivši broj likova iz video igre, i u pogledu kostima i u pogledu karakterizacije likova.

Sama karakterizacija likova nije nešto o čemu bi se mogle pevati pesme, s obzirom da je u pitanju zabavan film rađen po video igri.
Ali je film, sve u svemu, dobar primer toga, kako nekom projektu prići i uraditi ga sa strašću. Rezultat je film sa odličnom borbenom koreografijom, koji svojom akcijom dosta liči na video igru svakom ko ju je ikad igrao, uglavnom sa izuzetkom fatality poteza.

U pitanju je prvi komercijalno, mada ne i kritički uspešan film rađen po video igri. Po pitanju kompjuterskih specijalnih efekata koje takođe treba spomenuti film nije dobro ostario, čak se kompjuterski efekti nisu mogli držati ni 1995. godine kada je film izašao.Film prati fenomenalan soundtrack koji se sastoji od svih žanrova koji idu dobro uz ovakvu vrstu filma, tehno i metal dominiraju.
Ono što je, međutim, glavni adut ovog filma, je to što je veoma zabavan. Sjajan za pubertetlije i mlade ljude, kao i one sada malo starije nostalgične.
Zapravo, mislim da bi ga i pojedine bake i deke koje vole borbu mogle gledati i uživati. Jedan od onih filmova koji gledate sa vašim prijateljima uveče uz pivo i kokice, ili šta već preferirate. Biće zabavno kao i kad pozovete drugare na partiju Mortal Kombata(igru).

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author