Mračan i depresivan užitak

 ŽANR: drama
ORIGINALNI NAZIV: おやすみプンプン
IZDAVAČ ZA REGION: Laguna
MANGAKA: Inio Asano
ZEMLJA: Japan
PREVODITELJKA: Adrijana Miladinovć
GODINA IZDAVANJA: 2007-2013.
OCENA:

Kada je pre oko godinu dana Laguna objavila vest da kreće sa izdavanjem mangi, bilo je to na opšte iznenađenje svih, jer se delimično nije  uklapalo u njihov izdavački program. Nakon sedam tankobona serijala Laku noć, Punpune možemo reči da su stvari malo shvatljivije i jasnije. Ovo je vrhunska manga, neizvikana od strane nekritičke publike, samim tim i mnogo skupa. Pod tim mislimo na prava, koja verovatno dosežu cifru što je ozbiljna i za velika zapadna tržišta. Za ljude u ovim vodama to nije novina, ali to povlači za sobom činjenicu da se u koštac, sa u najavi neisplativim izdanjem (iako objektivno kvalitetnim), mogu nositi isključivo najbolje strateški pozicionirani i najveći izdavači.

Možemo da pretpostavimo da ćete prvo da pomislite: pa tržište je prepuno mangi, kako su sad neisplative? Odista, niste u krivu, mange vladaju scenom, ali… Sve su to dela koja možemo podvesti pod andergraund i šonen kojim se publika raspametila zbog gledanja istoimenih animea ili oni opsesivniji čitajući poglavlja na engleskom putem verziranih sajtova. Teškoća je čitav niz, ali ćemo izdvojiti najvažnije, te mange su jeftinije jer su zapravo ili neafirmisane ili više usmerene ka zapadnjačkom mentalitetu. Dok su ostvarenja koja su popularna i koja se vrednuju u zemlji izlazećeg sunca na ceni i uopšte ne žele da pregovaraju, u slučajevima kada izdavač ima sreću da dođe do ponude samo mu se saopšti iznos za prava, jednostavno su sebi samodovoljni. I nije to samo tako sa mangama, vrlo slična situacija je i sa književnošću.

Inio Asano – proslavio se delom Kikuči. Poznat je po serijalima Čudesni svet i Solanin. Za Dem dem demonsko un un un un uništenje dobio je nagradu Šogakukan manga.

U ova dva tankobona radnja se pomera i glavni junak kreće u srednju školu. Tu ga očekuju nepremostive tinejdžerske nedaće. Događa mu se i porodična tragedija, pa se osamostaljuje, počinje da radi i pronalazi stan. Sve vreme ga muči otuđenost i letargija umotana u beznađe, sve vreme ga proganjaju seksualne frustracije dok konstantno svet i sebe analizira sa naglašenim nepripadanjem, pa čak i svom telu. Kulminacija je odluka koju donosi gotovo nonšalantno i usputno, a ključna je za dalji razvoj i protagoniste i priče.

Kvalitet ovog mračnog i depresivnog užitka ne opada ni za promil. Što je prava retkost u bilo kojoj sferi umetnosti. Ali je promenjen pristup u ove dve sveske autor koristi mnogo manje crtež, a više tekst da vam nešto saopšti, pa tako neretko imamo crne strane na kojima junak samonariče i filozofira o svetu koji ga okružuje dižući anksioznost na najviši nivo. Može biti poprilično opasno dati ovaj strip nekom ko je sklon apatiji, vrlo brzo će skliznuti u mračne misli i utučenost, zato pripazite i kome preporučujete serijal. Kod crteža i dalje impresioniraju prikazi grada gde Asanu u radu na njima pomaže čitav tim.

Ukoliko ste počeli sa čitanjem tankobona svih duginih boja, sigurni smo da nećete stati na pola serijala, zapravo, sa ova dva toma smo prevalili polovinu staze i sada čekamo nastavak. A nastavak što se upravo pojavio je pravo letnje izdanje – svilenkaste  bledoroze odore – za koje se nadamo da će nam što je ranije moguće biti u rukama i pod okom.

A ukoliko volite unikatne ručne radove, posetite naše prijatelje na Epic Fantasy Shop-u.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author