Najpravedniji Oskari u poslednjih 10 godina?

Poslednjih godina najprestižnija filmska nagrada počela je polako da gubi na značaju. Ranije su filmovi koji su osvajali nagrade ubrzo postajali klasici, filmovi koji se ne daju lako zaboraviti, filmovi koji utiču na dalji razvoj sedme umetnosti.

No, proteklih godina politika postaje značajnija od samih filmova, umetnost se stavlja na drugo mesto, a zadovoljavanje pojedinih grupacija postaje primat – otud je i skovana kovanica „Oscar bait“ (film koji je pravljen sa namerom da se dopadne Akademiji i pokupi nagradu). Ipak, ove godine stvari su sasvim drugačije, a dodela Oskara 2020. godine će ostati zapamćena u istoriji kao jedna od pravednijih, dajući primat kvalitetu filma u odnosu na politiku.

Protekle godine smo bili počašćeni velikim brojem odličnih filmova koji se bave raznovrsnim tematikama; od satira (koje su retko uopšte prepoznate od strane Akademije), gangsterskih i ratnih filmova, pa sve do klasičnih biografskih filmova koji veoma često upravo predstavljaju pomenuti „Oscar bait“, lepeza filmova nominovana za najbolji film (Best Picture) je šarolika. Neki filmovi su i nepravedno zapostavljeni od strane Akademije (kao npr. Uncut Gems, The Lighthouse, The Farewell, Us i sl.), ali to nije tema ovog teksta – niti svi filmovi koje smatramo dobrim mogu ostvariti nominacije. Elem, razlog zbog kojeg ovako pompezno najavljujem dodelu Oskara 2020. je što prvi put u istorij dodele Oskara, nagradu za najbolji film osvaja film sa stranog govornog područja! Da, južnokorejski Parazit je pobedio i kladioničarskog favorita 1917, i Tarantinovu bajku o zlatnom dobu Holivuda, i Skorsezeov troipočasovni gangsterski ep.

Bong Joon-ho je napravio remek delo, satiru koja govori o odnosu socijalnih klasa i socijalnoj mobilnosti, ljudskoj prirodi, punoj metafora i simbola, snimljenu na besprekoran način. Kombinujući elemente Hičkokijanskog trilera sa crnim humorom, uz pridavanje dubine likovima i koristeći socijalne klase kao okosnicu svoje priče, Bong Joon-ho je napravio film koji će postati klasik i koji se neće lako zaboraviti. Sem što je osvojio nagradu za najbolji film, osvojio je i nagradu za najbolji strani film (International Feature Film), što je bilo i očekivano.

Kada je u pitanju gluma, tu nije bilo većih iznenađenja: Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu odneo je fenomenalni Hoakin Finiks za svoje tumačenje Džokera u istoimenom filmu. Pobednički govor je bio veoma emotivan i uznemirujuć, a tu je i pomenuo svog brata, preminulog Rivera, najpoznatijeg po ulozi u filmu Stand by Me. Govor možete pogledati ispod:

Inače, ovo je drugi Oskar kog „dobija Džoker“ (prvog je dobio Hit Ledžer, posthumno, za svoju interpretaciju istog lika).
Najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Rene Zelveger za veran prikaz pevačice i glumice Džudi Garland u filmu Judy, dok je Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu kući odnela Laura Dern za film Marriage Story. To je ujedno i jedina nagrada koju je dobio neki film iz Netfliksove produkcije ove godine – a Netfliksova produkcija je ove godine zasijala: Skorsezeov Irac je i pored 10 nominacija ostao bez i jedne jedine nagrade, The Two Popes je osigurao tri nominacije, a Marriage Story je osvojio pomenutog Oskara, uz još 5 nominacija u raznim kategorijama.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu je osigurao Bred Pit za prikaz kaskadera u filmu Bilo jednom u… Holivudu, dok su u istoj kategoriji zapostavljeni ostali Džo Peši i Al Paćino. Inače, ovo je drugi Oskar kog je dobio Bred Pit, ali prvi za glumu (prošlu nagradu je osvojio kao producent filma 12 godina ropstva).

Za najbolju režiju ove godine su nominovane velike „face“ u Holivudu: Kventin Tarantino, Martin Skorseze, Sem Mendez… a Oskara je osvojio opet Bong Joon-ho za film Parazit, što je donekle bilo iznenađenje. Naime, očekivana je bila pobeda Sema Mendeza, budući da je njegov film 1917 ceo snimljen tako da izgleda da je u pitanju „one-take“ (dobro, praktično „two-take“), sa kamerom koja prati likove i događaje u rovovskom ratu bez sečenja kadrova. Ipak, Parazit je i ovde osigurao pobedu, tako osiguravši sebi 3 najbitnija Oskara.

Četvrti u nizu Oskar za Parazita dolazi u još jednoj od ključnih kategorija – originalni scenario. U toj kategoriji Parazit se suočio sa Tarantinom, koji je pored njega i bio favorit za nagradu. Pored toga, iznenađenje je i dobitnik nagrade za najbolji adaptirani scenario, a koju je osvojio Taika Vaititi za film JoJo Rabbit, opet izguravši Irca. Scenario za film JoJo Rabbit je rađen po knjizi „Caging Skies“. Tako su nagrade za najbolji originalni i najbolji adaptirani scenario obe otišle dvema satirama, što je opet istorijski momenat.

Ipak, 1917 nije ostao zapostavljen. Mendezova ratna drama je pokupila 3 Oskara i to za uglavnom tehničke stvari: najbolju kinematografiju, vizuelne efekte i ton. Ostale „tehničke Oskare“ je osvojio film Ford v Ferrari, dok su nagradu za najbolje kostime osvojile Male žene, a nagrada za najbolju šminku dopala je filmu Bombshell. Prilično neočekivano, budući da je glavni favorit u toj kategoriji bio Džoker. Najbolju muziku osvojio je Džoker, dok je Oskara za najbolju originalnu pesmu osvojio Elton Džon za pesmu „I’m Gonna Love Me Again“ iz filma Rocketman. Tarantino ipak kući nije otišao praznih ruku, te je pokupio nagradu za najbolju produkciju. Za sam kraj, Oskara za najbolji dugometražni animirani film osvojio je treći nastavak Priče o igračkama (Toy Story 4).

Još je vredno pomena osvrnuti se na to da je, nakon 17 godina od kad je dobio Oskara za najbolju pesmu za film 8 Milja, Eminem konačno odlučio da nas počasti svojim izvođenjem ove numere. Da se podsetimo, pre 17 godina on nije ni prisustvovao dodeli nagrada, jer je smatrao da ga “Akademija ne razume”. Lep utisak na sve je ostavila i Bili Ajliš svojim prikladnim izvođenjem pesme Yesterday od Bitlsa, dok su se iznad nje smenjivali svi velikani iz sveta filma koji su nas napustili prošle godine. Ipak, izostanak Luka Perija i nekoliko producenata je ostao primećen i oštro kritikovan.

Sve u svemu, dodela Oskara 2020. godine je bio pravi užitak za gledanje: konačno je umetnost predvladala politiku i svetski priznat južnokorejski film Parazit je dominirao dodelom nagrada, a sve su nas obradovale vesti o pretvaranju pomenutog filma u seriju. Reklo bi se da su najviše zapostavljeni bili Martin Skorseze i Kventin Tarantino, ali nije kao da je njima i potrebna dodatna podrška i pohvala Akademije. Ova dodela će otići u istoriju kao prva u kojoj je nagradu za najbolji film osvojio film sa neameričkog govornog područja, a vi ako niste gledali Parazita ne znam šta čekate.