Napoleon Br. 08 Gospodar senki

Kristijan o 8. epizodi „Napoleona“

Svi već znate koliko volim Ambrozinija i njegovog entomologa i bivšeg detektiva Napoleona. Postoji više razloga za to, ali jedan od glavnih je taj što je u ovom serijalu do savršenstva dovedena dualna radnja, odnosno da se deo priče odvija u našem svetu, a deo u jednom sasvim imaginarnom, koji ima svoja pravila i zakone. No, kako serijal odmiče, linije su sve nejasnije i priča poprima tok koji je i dalje dvostruk, ali ga vi sve manje takvim vidite, baš kao i sam heroj. Stvarni deo priče je prilično ozbiljan i bavi se egzistencijalnim temama, te imaginarni likovi (ponekad izmišljeni, ponekad stvarne ličnosti umetnute u taj svet) služe autoru da razbije ravan ton nekom prepirkom ili šalom. Pa su se tako u ovoj epizodi pojavila dva legendarna izmišljena lika, koja ćemo vam ukratko i predstaviti ako ste ipak među onima koji ih ne znate.

Holivud je u dvadesetim i tridesetim proživeo svoje zlatne godine i stvorio mnoge zvezde, između ostalih i Olivera Hardija i Stena Lorela koje je među zvezde lansiralo igranje dvojice šeprtlji u više od sto pedeset filmova, kako nemih tako i zvučnih, a naravno tu su i pozorišne predstave. Sada već znate da se radi o Stanliju i Oliju – njihovi  gegovi su legendarni, Lorel je čak skidao potpetice da bi smešnije bauljao. U neku ruku, ovo je i najčuveniji tandem glumaca svih vremena, njihovi imaginarni likovi nas i danas zasmejavaju, pa se tako jedna od njihovih najpoznatijih fora našla i u ovom broju Napoleona.

Gospodar smrti – Počinje mračno i tragično. Alegra je šokirana kada otkrije šta se desilo njenoj drugarici. Na drugoj strani Ženeve, Napoleon se bori sa svojim traumama iz prvog broja, njegovi imaginarni prijatelji mu uzalud govore da se okane toga. U tome ga prekida Dimin poziv u kojem mu objašnjava situaciju. Naš heroj odmah odlazi na mesto dešavanja i odvodi smušenu i istraumiranu devojčicu kući. Ona u takvom stanju ima neke ekstremne misli. Dok se Napoleon hrve sa mislima kako da pomogne devojčici u Cirihu, detektivi imaju vrlo neprijatne scene sa starateljem nastradale cure. Istovremeno, u imaginarnom svetu, Lukrecija nastoji pomoći Robespijeru da izvuče Alegru iz stanja u kom želi samo osvetu. Dok čekaju prijem kod imaginarca koji bi im mogao pomoći, u prilici smo da vidimo vrlo raskošnu plejadu zamišljenih likova, između ostalog Stanlija i Olija sa jednom od njihovih najčuvenijih fora. Pošto su primljeni, slušaju priču o tome kako na početku beše i kako se desilo da tama bude puštena u svet, uz vrlo bitnu napomenu da ipak svi imamo izbor hoćemo li dozvoliti da uđe i u naš život.  Alegru, nažalost, osećaji vuku u tamu i pošto se na prevaru dokopala oruđa koje je može zauvek odvući sa svetla, odlazi za Cirih. Napoleon, sav unezveren kreće da je traži ne bi li je sprečio da se prepusti tami. Alegra u putu sreće personu za koju u prvi mah možete pomisliti da je njen novi imaginarni prijatelj, ali on je nešto daleko gore. Devojčica obuzeta svojom žudnjom postaje glina u rukama zla lično odevenog u ruho čoveka. Napoleon i Bul su na mukama u praznoj jurnjavi, bez tragova. Zlotvor u pokretu čini masakr istovremeno uljuljkujući dete u to da joj pomaže. Naš dvojac kasni, ali saznaju ono šta ih interesuje, Bul biva sprečen, pa naš heroj nastavlja sam ka cilju. Sledi mahniti krešendo priče koji ćete ipak morati da otkrijete čitanjem ove epizode.

Izuzetno važan broj za tok ovog serijala u budućnosti. Desile su se dve stvari koje mogu promeniti dalji tok i motive koji su do sada obitavali na ovim stranicama. Odnosno, na moju veliku radost, opet se pojavljuje Alegra i daje drugu dimenziju kako priči, tako i samom našem heroju. Druga stvar koja se desila može uzdrmati same temelje serijala, jer je Ambrozini odlučio da iz priče ukloni ultimativnog neprijatelja našem heroju na pomalo bizarno prost način, tako da ne mogu da pretpostavim kuda će priča krenuti u narednom broju. No Kardinal se već jednom vratio iz mrtvih, pa ne vidim razlog zašto ne bi mogao opet, svakako ovo se desilo u vrlo ranoj fazi serijala i valja očekivati još iznenađenja uskoro. Što se tiče crteža, izvinićete me na trenutak, da fanovski kažem kako je sjajan, a potom da se vratim u kritičarsku stolicu i kažem da mu je mana ta hladnoća i u fragmentima koji bi trebalo da su topli.

Pošto je to sve što imam reći o ovom broju, samo mi preostaje da vam u svoje ime i ime čitave redakcije poželim srećnu novu 2018. i da u njoj imate mnogo stripova, knjiga, filmova i svih imaginarnih svetova fantastike u kojima se možete izgubiti barem na neko vreme da se odmorite od jednoličnosti ovog našeg. Srećno!