Napoleon Br. 09 Gušter i zmija

Kristijan o 9. epizodi „Napoleona“

Prošla epizoda je bila veoma posebna i jako značajna za dalji razvoj serijala, jer smo možda ostali bez ultimativnog neprijatelja našeg heroja. Kažem možda jer znate već da takvi neprijatelji imaju običaj da se vraćaju i vraćaju. Dok se to ne desi u ovoj vremenskoj ravni, mi ćemo u prvoj ovogodišnjoj epizodi otputovati u prošlost da bacimo pogled kako su zapravo on i naš junak ukrstili puteve. No, pre toga…

Znam da želite da saznate više o entomologiji jer je i naš heroj entomolog. Uglavnom to je nauka koja izučava insekte i usko je povezana sa biologijom, ali i mnogim drugim naukama kao što su genetika, fiziologija, robotika itd. Entomologija je, zapravo, prilično važna grana u nauci, jer postoji oko 1,5 miliona vrsta insekata na Zemlji, što je, procentualno gledano, oko dve trećine sveg života na planeti. I to je dovoljno da se uvidi značaj ove nauke i da ubuduće našeg heroja posmatrate kao manjeg čudaka.

Paolo Bačilijeri ovom epizodom debituje u SBE-u i Napoleonu u kom će ostaviti dubok trag i veliki svoj pečat. Poznata je njegova grafička novela Na izgubljenoj planeti (izdavač Čarobna knjiga) uz rad na Janu Diksu (izdavač Dagda), Dilanu Dogu i Orfaniju, gde uspeva da pomiri avangardni način s mejnstrim stripom.

Gušter i zmija – Na početku, negde u Etiopiji, Napoleon i njegov prijatelj spašavaju dečaka od rituala koji ne bi preživeo, ali on im nije zahvalan. Tu se priča prekida i seli u Ženevu gde naš heroj sprečava zločin. To ga podseća na prošlost i muče ga teške misli. Zato zabrinuti Miroslav i Vatroslav posećuju imaginarca iz Napoleonove bivše domovine, ali on im ne pomaže. Potom se dešavaju dve vrlo interesantne stvari, vidimo Kardinala kako obavlja posao i dok se mi pitamo da li je moguće… U Diminoj kancelariji, saznajemo malo više o prošlosti našeg junaka i šta ga proganja, tu takođe saznajemo vezu sa sprečenim zločinom. Istraga koju vodi Bule nam pokazuje koliko je Napoleonu stalo da se sve dobro završi za dečaka kog traže, jer more ga sećanja na jednog drugog dečaka iz jednog drugog vremena… Sećanje na dan kad je napustio Etiopiju zauvek uz domunđavanje Lukrecije i Vatroslava daje ideju Napoleonu gde da pronađe dečaka. Kada ga pronađe, sledi trud i ubeđivanje da mu želi pomoći. Za kraj, kao i obično, obračun i razrešenje priče u kom naš heroj shvata da se neke stvari ne daju promeniti ni kada imate novu šansu. Zato što su neki ljudi sa zmijom u sebi i džaba je sav trud, uvek će doživeti krvav kraj.

Ambrozini nam daje jednu od najujednačenijih priča u Boneli paleti heroja, ne samo da kvalitet ne pada, već se stiče utisak da ovaj serijal piše za sebe, ne za publiku. Stoga možda moja tolika oduševljenost Napoleonom, jer tako bi trebalo da se radi, samo zbog sebe. Ali zato je potrebno biti Karlo Ambrozini. U neku ruku, i izbor crtača ove epizode potkrepljuje moju tvrdnju dajući joj čvrst osnov, jer Paolo Bačilijeri je sve sem standardnog i prosto imamo sreću da se jedan takav uopšte našao u bilo kom od redovnih serijala, jer njegov crtež je na nivou koje god grafičke novele. Što se tiče same priče, ona se bavi predodređenošću i prošlošću našeg junaka, bez nekih mana, možda i najbolja epizoda do sada. I malo da likujem – šta sam vam rekao Kardinal se vratio, naravno da nijedan heroj ne može bez toga da postoji neko ko je dijametralno oprečna ličnost i koju vidimo kao samu suštinu zla, jer to je ta nepogrešiva forma koja nas i tera na čitanje i čitanje te što bi smo je menjali. Nadam se da će skora deseta epizoda kao i sve one što slede biti upola ovako dobre i, naravno, pišemo vam i o njima.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI