Naša želja, Diznijeva zapovest – Film „Aladin“ u bioskopima 22. maja

Jovana o novom Aladinu i njena zapažanja

Kakva “Pepeljuga”, kakva “Lepotica i zver” i ostali bakrači. Dizni je ovog puta nadmašio sebe, i pomislite slobodno da sam veoma pristrasna, jer ću vam odmah reći – jesam.

Vile Smite, i tebi moram javno da se izvinim. Iskreno, mislila sam, možda dominiraš “Ljudima u Crnom”, ali bila sam skeptična kako ćeš izvesti čoveka u plavom.

Kad bum – tvoja uloga Duha ravna je ulogama Robija Vilijamsa, koji je 1992. godine briljantno interpretirao veseljaka iz lampe.

(Da bi režiseri crtanog filma iz ‘91., ubedili Vilijamsa da učestvuje, napravili su imitaciju nekoliko njegovih komičnih nastupa sa Duhom u glavnoj ulozi. Kažu da su uspeli da ga osvoje kada su Duhu nacrtali još dve glave, dok je on interpretirao Robija u napadu šizofrenije.)

Akcija, efekti, muzika, glumačka postava, dijalozi, scenografija – nadmašili su sva moja očekivanja. I iako ovaj tekst zapravo zvuči kao veliki hvalospev Dizniju, moram unapred da se izvinim. Ali ukrali su mi srce. Ponovo. Toliko da sam poželela zaštitničkog tigra i jednog od Jasmiminih najboljih prijatelja, Radžu za rođendan, toliko da sam se opet malo (malo više!) zaljubila u Agrebu, toliko da bih volela da se maker jednom u životu bacim sa balkona i da me dočeka leteći ćilim.

(Nisam luda da to zaista i želim, samo puste želje!)

I toliko da bih definitivno na svaku žurku vodila sa sobom Duha, jer ima neke opasne pokrete. A Džafar, pa da nije toliko zao, zaista bi mi bio simpatičan. On je jedan od onih tužnih zlikovaca, koji su jednostavno zli i jednostavno im se plan uvek izjalovi iz ruke.

A hemija Aladina i Jasmin (Mena Masud i Naomi Skot) je evidentna. Ona je jaka ličnost, spremna da se bori za sopstvene ideale i svoj narod, kome želi sve najbolje. Ima potpunu veru u ljude, ali i u sebe, što se jasno vidi kada je Džafar postao sultan, a ona, uprkos magiji i uprkos vojnicima koji je drže, shvati da i dalje ima sa čim da se bori i odoleva neprijatelju.

Aladin, kao kompleksna ličnost sa teškom prošlošću, suočava se sa istinom, kao i sa najboljim prijateljem i sa najgorim neprijateljem. I iako je teško balansirati između želje da si neko drugi, bolji… Sa realnošću koja nije tako sjajna, luksuzna i egzotična, on ipak bira da nijedna od te dve fasade ne odlučuje ko je, niti koliko vredi.

Film je jednaka replika crtanom filmu, gde se Aladin svojski trudi da osvoji Jasmin, koju ne impresionira ni blago, ni luksuz. Zaljubljuje se u Aladina, a ne u princa Alija. Njegovo udvaranje je smotano i blesavo, sa sve Duhom, koji iza njega crveni, u neverici koliko je zapravo budalast i zbunjen. Ipak, do kraja filma uspešno počinje da se snalazi sa dvorom i pravilima tog sveta.

“Aladin” je takođe ‘92., bio prekretnica u Diznijevim filmovima. Ne samo što je u glavnoj ulozi princeze devojka koja nije belkinja, te će posle nje uslediti Mulan, Pokahontas i Tiana. Nego je ovo i jedan od crtanih u kojima pratimo kako se princeza zaljubljuje, a ne obrnuto.

Režiser filma je Gaj Riči, poznat i po “Šerloku Holmsu”, “Rokenroli” i “Čovek iz U.N.C.L.E.”, odnosno po akcionim filmovima. Upravo to su komentarisali u emisiji Džimi Kimel, sa Naomi Skot, koja je posle toga dodala kako ima jako dobar odnos i sa Gaj Ričijem i sa Vilom Smitom, i da su obojica izuzetno dobri u svom poslu.

Film traje 2 sata i 8 minuta, a prepun je boja, muzike i vesele atmosfere. Naomi je to u već pomenutom intervjuu pripisala Vilu Smitu, koji je bio dežurni zabavljač i na filmu, ali i kad se kamere ugase.

Mnogi od nas su odrasli sa ovim crtanim, tako da straha od spolera nema, jer nam je svima poznata priča. Ipak, kada bih se potrudila da vam dočaram svaki detalj filma, ovaj tekst bi bio znatno duži.

Zato ću vam reći – idite u bioskop i uživajte u filmu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *