Nejtan Never, Generacije – Antonio Sera i grupa autora

ŽANR: naučna fantastika/akcija

ORIGINALNI NAZIV: Nathan Never Generazioni

TVORAC: Antonio Sera

SCENARISTI: Adrijano Barone i Đovani Eker,

CRTAČI: Masimo dal’Dijo, Alesandro Ruso, Silvija Korbeta, Marijano de Bjasi, Andrea Bormida, Serđo Đardo i Rozario Rao

ZEMLJA: Italija

GODINA IZDAVANJA: 2019
OCENA: 8

 

 

         Već neko vreme nisam pisao o Bonelijevim herojima. Odmori, more, kokteli; bio sam sprečen. No, eto, Čarobna knjiga mi omogućava da se vratim na šine sa nečim savršenim za takvu priliku –  dvotomnim mini-serijalom Generacije, koji stiže iz pravog naučnofantastičnog sveta Nejtana Nevera.

          Za one koji ne znaju, ranih devedesetih SBE je bilo potrebno nešto novo; stari junaci nisu nailazili na dobar prijem kod mladih. Tako je zadatak da smisle nešto za nove generacije poveren Sardinijskoj bandi (Sera, Meda i Vinja). Uveli su nas u naučnofantastični svet, daleko u budućnosti. Radnja počinje 2024. godine, nakon nuklearne katastrofe koja je izazvana eksperimentima u Zemljinom jezgru, zbog čega je došlo promene izgleda planete. Pustolovine našeg heroja smeštene su oko 150 godina nakon toga. Osim ljudske populacije, u serijalu se sreću i ostale vrste i rase.

          Nejtan Never je bivši policajac kog proganjaju duhovi prošlosti, uzrokovani ličnom tragedijom. Njegovu ženu Loru ubio je zločinac Ned Mejs (polučovek, polurobot), pred očima njihove kćeri En, koju zatim otima. (Nejtan tada nije bio kod kuće; bio je sa ljubavnicom, i kada je otkrio mrtvo telo supruge, kosa mu je posedela.) Nejtan uspeva pronaći kćerku, no njen se um, da bi se zaštitio, obavio velom neprobojnog autizma. Nejtan odlučuje napustiti policiju i postati agent privatne telohraniteljske-istražiteljske agencije Alfa. Sam lik našeg junaka je prikaz ljudskog bića sa svim manama, bez natprirodnih moći (koristi samo blasterski pištolj). Vrlo često ima krosovere sa drugim junacima, a ni to da serijal dobije sporednu priču nije novina, jer su serijale dobili Legs Viver i Agencija Alfa, tako da ni ovaj mini-serijal nije toliko iznenađenje.

 

GENERACIJE 0

Antonio Sera – jedan od tvoraca lika, takođe angažovan na radu serijala o Grejstormu i Gregoriju Hanteru.

Adrijano Barone –  poznat kao pisac horor priča i scenarista filmova. Strip scenarija su mu zanimacija novijeg datuma, ali ima već jednu grafičku novelu iza sebe (neprevedenu kod nas).

Masimo dal’Dijo – Crtač poznat po radovima na Džonatanu Stilu, Džonu Dou i Siročićima.

          U nultoj epizodi, koja je kraća i ima ulogu uvoda, naš heroj sreće starog znanca –  ovog puta u dosta drugačijoj ulozi. Kako Nejtan dobija objašnjenje, tako ga dobijamo i mi: postoji bezbroj univerzuma, i u svakom nas čeka različita priča…

BLUZ PAKLENOG GRADA

Đovani Eker – scenarista poznat po radu na Dilanu Dogu, Martiju Misteriji, Dampiru, Dragoneru, Zagoru i Jednom dobu jednoj priči.

Alesandro Ruso – crtač koji je većinom poznat po Diznijevim juncima, ali i po Zagoru, Niku RajderuMartiju Misteriji.

         Nejtan Never teško krpi kraj sa krajem otkad je otpušten iz policije, pogotovo jer su lekari, potrebni njegovoj kćerki, skupi. To je razlog zbog kog trpi lošeg gazdu u privatnoj detektivskoj agenciji Alfa. Stvari se komplikuju kad ih Aristotel Skotos unajmi da pronađu odbeglog inženjera koji je ukrao neki prototip. No, čovek koji ih je unajmio nije dobrica i ima prošlost sa Nejtanovom ženom. Jurnjava, detektivski posao, opasni zlikovci i sahrana na kraju su, čini se, tek početak. Jer, ovo jeste povratak na početak, drugačije i u maniru Grada greha, ali ipak sa svim bitnim delovima starog, što ovu priču čini odličnom.

RATNIK PRAŠINE

Silvija Kortbeta – još jedna dama među Bonelijevim crtačima. Zasada iza sebe ima rad na Brendonu i Agenciji Alfa.

Marijano de Bjasi –  takođe crtač koji radi na serijalu Agencija Alfa i još nekoliko manje poznatih kod nas.

          Iz te urbane sredine se selimo u svet Pobesnelog Maksa. Svet je otišao do đavola i njime upravlja moto banda –  kojom upravlja Skotos, a telohranitelj mu je Mejs. Naravno, gde su oni ni, Nejtan nije daleko. On putuje sa En, tražeći osvetu, i kada dobije šansu za to oberučke će je prihvatiti. Ali, planovi lako krenu nizbrdo, pa će se tako obresti u areni nalik na onu iz Spartakusa ili Krvavog sporta. No, junaci ne bi bili junaci da lako odustaju, pa će uz malu pomoć prijatelja sve ispasti koliko-toliko dobro.

GOSPODARI SVEMIRA

Andrea Bormida – poznat po crtanju serijala Legs Viver i Agencija Alfa.

          Sa razrušene Zemlje skačemo u svemirsku operu – mešavinu Hi-Mena i Fleša Gordona, u kojoj grupica lopova pokušava obaviti posao veka, ali se nađu usred objave rata, što utiče na to da budu zarobljeni i postanu oruđe i zadnja nada vaseljene. No, sve šta može krenuti naopako, krenuće –  bez brige. Ali Nejtan i ekipa su veliki heroji, ljudi za velika dela, u šta će se uveriti i ovaj tiranin.

MESEČEVA BAZA ALFA

Serđo Đardo – autor kojeg znamo po radu na Martiju Misteriji, Legs Viver i Zoni Iks.

          Ostajemo u svemiru, jer Zemlji preti kraj. Nejtan i njegova posada su zadnja nada da se to promeni. No, kao i u tolikim sličnim filmovima naučne fantastike kojim je epizoda omaž, počinju sabotaže i sumnje, a kad se neprijatelj otkrije, skoro je prekasno. Epizodi dodatno daje na zanimljivosti to što je u tomu poprečno okrenuta.

DOBA HIMERA

Rozario Rao – crtač koji nije toliko poznat, radio na nekim epizodama Martija Misterije i Agencije Alfa.

          Priča se nastavlja, ali sad smo na Zemlji –  drugačijoj od one koju mi znamo. Naziv Parni grad dovoljno govori kom je podžanru posvećena ova epizoda. No, ako vam to nije dovoljan magnet za čitanje, imena Moro, Džekil i Frankeštajn će sigurno biti. Naime, naši heroji imaju probleme sa čudovištima, ili novom vrstom. A njima upravlja Lo… Omega. Neka saznanja mogu da unište i odvoje te od voljenih. Može li se Nejtan nositi sa ti? Hoće li izgubiti En? Pročitaćete sami; rekao sam i previše.

ALFE I OMEGE

          Pre nego počnem, oba autora sam već predstavio i zato ih nema; a sad, na epizodu… Ovde smo dobili snažan omaž Zvezdanim ratovima, Žodorovskom i mangama. Rat je doveo naše junake u stanje iscrpljenosti, do toga da više ne vide zašto je počeo, a cilj se jedva i nazire –  jer rat je, kao takav, dobio sopstveni život, pa se donose drastične odluke, koje će nas odvesti do porodičnog okupljanja –  poslednji put. Kraj je epski i nije se mogla očekivati drugačija zadnja scena od ove u kojoj devojke figurativno odjašu u susret Suncu.

          Morao sam pustiti da mi se slegnu utisci da bih napisao ovaj zaključak; ipak je u pitanju omaž svemu onom što svi volimo, a to može pomutiti rasuđivanje i kritičko pisanje. Scenaristi su nam kroz različite omaže dali nekoliko verzija početka glavnog serijala, jer ima bezbroj univerzuma, i priča je svuda ista –  a različita. Drugi tom donosi srednji i krajnji deo priče. Možda bi bilo efektnije da smo videli više verzija kraja, ali i ovako je dojam dobar. Crtaći su se pokazali možda i više od kolega scenarista: neki su se uspeli neverovatno odmaći od svog stila da bi upotpunili omaž i verno preneli duh uzora. Eh, taj otklon… Treba da zvučim manje fanovski, zar ne? Šta da kažem? Naučna fantastika i ja –  kombinacija koja nije dobra za kritički osvrt… Naravno da se šalim; organizovaću sahranu svemu što ne valja, sa sve paljbom, pa stoga nije na odmet i malo fanfara kad je nešto dobro.

          Na kraju mogu samo da toplo preporučim čitaocima ovaj mini-serijal i da se nadam da Čarobna knjiga neće ostati samo na njemu. Nejtan Never, kao jedan od najdužih i najrazgranatijih Bonelijevih serijala, zaslužuje da se izdaje u Srbiji. U nekom drugom univerzumu ovaj tekst zvuči manje fanovski, obećavam, i pozdravljam vas do novog fantastičnog dela devete umetnosti kog ću se domoći. Na kraju? Ništa ne završava; ništa se nikad završava. Tek sam počeo.