Nema Sajma, ali ima stranih knjiga, oktobar 2020.

Hey you guys, što bi rekao Slot u jednom od najboljih dečijih filmova svih vremena. Ne znate film? Stvarno? Gunisi, pali li vam to lampice? Genijalan film, gledao sam ga sigurno dvadesetak puta…

Jeste li možda nakupovali knjige na ovom „Korona sajmu knjiga”, koji se održava po knjižarama i sajtovima izdavača? Nije baš da je isto kao kad idete po onom Sajmu, pipkate knjige, gurate se sa ljudima, sa svima pričate samo o knjigama, budu vam tu svi izdavači na jednom mestu, napunite kofere knjigama, pojedete pljesku…  Opet, sa druge strane i ta sumanuta gužva mi je često najviše smetala. Dobro, ne znam kako je bilo na Sajmu poseldnjih godina, pošto sam zatvoren u ovom podrumu. Pričaju mi šmekeri, da ima manje pljeksavica, a više selfija… Tja…

Inače, na današnji dan pre 79 godina je izolovan streptomcin. To je bila velika stvar za čovečanstvo… Da nam živi nauka i pronalazaštvo. Videćmo kako će se struka izboriti sa ovim, i budućim,  koronama…

No, da počnem sa nekim najavama inozemnih izdanja….

 

 

 

Carski vukovi – Mišel Sagara (The Emperor’s Wolves – Michelle Sagara)

Kažu da pre nego što pročitate ovu knjigu, treba da se prihvatite hronika Elantre, jer će vam sve biti mnogo jasnije.

Elantra je svet ispunjen brojnim različitim rasama, raznovrsnih karakteristika.

Carski vukovi su pre svega udarna carska ruka. Možda bi bilo bolje da ih nazovemo jednostavno – ubicama. Svaki vuk mora da prođe brojne testove. Jedni od najnezgodnijih Tha’alani, koji mogu da čitaju misli. Većini kandidata su čitači misli nepremostiva prepreka.

Severn Handres je odlučio da prođe sva iskušenja, iako mora pronaći način da sakrije svoje mračne i duboko sakrivene tajne.

 

 

Crno sunce – Rebeka Roanhors (Black Sun – Rebecca Roanhorse)

Nismo dugo čitali priče o starosedeocima Amerike, onima koji su naseljavali ta prostranstva pre dolaska Španaca i drugih Evropljana.

U svetom gradu Tovi, zimski solisticij je obično vreme za proslave. Međutim, ove godine, redak nebeski događaj je poremetio rutinu. Na Sunčevim sveštenicima je da svet ponovo dovedu u ravnotežu.

U međuvremenu, ka Tovi se zaputio brod kojim upravlja Ksijala. Njena pesma može da zaledi vodu, ali i da obavije ljudski um. Ksijala vodi jednog putnika, koji je predstavljen kao bezopasan. Serapio, slepi i uplašeni mladić, ne može nikako da predstavlja opasnost. Zar ne? Ali svi znamo da oni, koji su opisani kao bezopasni, najčešće se pretvore u teške psihopate.

 

 

 

 

Senke kratkih dana – Aleksander dan Vijalmson (Shadows of the Short Days – Alexander dan Vilhjálmsson)

Čudo je da nemamo više knjiga sa Islanda, jer kažu da je tamo skoro svaki stanovnik napisao svoju knjigu (mada ni mi ne zaostajemo mnogo)…

Revolucionari i pobunjenici nestaju u Devetci, tajnom zatvoru. Oni koje tamo odvuku, više se ne vraćaju. Maskirana policija obilazi ulice, mračna magija se krije u senkama, a nezamenljiva leteća tvrđava sve nadgleda sa visina.

Semundur, zavisnik i čarobnjak, izbačen je sa univerziteta. Takođe mu je zabranjeno da proučava magiju. Garun, otpadnički umetnik, očajnički želi društvo i učinio bi sve da ga stekne.

Obojica traže revoluciju na svoj način. Obojica žele moć. A zajedno, oni mogu zauvek da promene Rejkjavik.

Bolje oni nego Bjork…

 

 

Jedinstveni feniks – Yun Ha Li (Phoenix Extravagant by Yoon Ha Lee)

Gjen Vebi nisu ratnici. Oni samo žele da slikaju. Jednog dana su besposleni i očajni, a drugog su regrutovani od strane Ministarstva oklopa, da naslikaju mistične simbole na vojnim oklopima. Međutim, kada Vebi otkriju kriminalne razmere raznejske vlade, kao i užasavajuće poreklo magičnih pigmenata koje koriste za oslikavanje, shvataju da više ne mogu da ostanu izvan politike.

Jedino što mogu da urade je ukradu Arazija, moćnog zmaja ministarstva, i da pronađu najbolji način za borbu…

 

 

 

Za kraj, evo srećne/tužne vesti za sve. Vrlo je izvesno da je ovo moj poslednji tekst iz memljivog redakcijskog pordruma. Tri godine sam vam sa više ili manje uspeha predstavljao književne fantastičarske novitete. Eto, ili idem na bolje mesto ili ću nestati negde u mračnim i vlažnim redakcijskim lagumima. Ostajte mi zdravo…