Pakleni dečko i 300 čuda spašavaju svet

 

 

ŽANR: superheroji/naučna fantastika
ORIGINALNI NAZIV: Hellboy omnibus volume 1: Seed of Destruction
IZDAVAČ ZA REGION: 300 čuda
AUTOR: Majk Minjola
SCENARISTA: Džon Bern
CRTAČI: Dejv Stjuart i Mark Čiarelo
KOLORISTA: Džejms Sinkler
ZEMLJA: SAD
GODINA IZDAVANJA: 2018
OCENA:

 

Strip u Srbiji postaje mejnstrim, ili se barem tako čini. Sa obzirom na broj izdavača koji se pojavljuje, čini mi se kao zaključak koji se sam nameće. Poslednja u nizu izdavačkih kuća koje su se pojavile na sceni je 300 čuda. Za naš portal veoma interesantan izdavač, jer se okrenuo fantastici. Počeli su sa edicijom H. Dž. Vels u kojoj su već objavili četiri stripovana romana ovog velikana žanra: Rat Svetova, Nevidljivi čovek, Vremeplov i Ostrvo doktora Moroa. Druga edicija je Hellboy: u kojoj ćemo moći videti sve o paklenom dečku na jednom mestu. Treća edicija je Domaći strip: u kojoj je izišlo ostvarenje Mali moreplovac scenariste Branka Vidića i crtača Nikole Navojeva. U njoj ćemo čitati dela Zlatnog doba srpskog stripa i udruženja Beogradski krug, koje je 30-ih godina prošlog veka okupljalo stripadžije, koji su potom postali legende domaćeg stripa, kao što su Lobačev, Navojev i mnogi drugi.

Dark Horse je treći po redu po veličini američki izdavač stripova, odmah posle Marvela i DC-ja. Kod nas poprilično zapostavljen, sem Helboja, imao sam priliku da pišem još o njihovom hit stripu Grad greha. Kao i o Konanu, ali tu se niz završava. Što znači da naša publika nije prijemčiva za mračne, cinične priče bez srećnog kraja, realistične iako prožete fantastikom, sve dok ne budu filmovane. Ima nade za još tri ili četiri serijala koji su proslavljeni na velikom i malom platnu. Ali generalno ništa previše andergraund ne prolazi, a to je prava šteta, jer su u DH legiji još: The Mask, Usagi Yojimbo, Star Wars, Avatar: The Last Airbender, Buffy the Vampire Slayer, Aliens, Predator, Mass Effect, Dragon Age, Madman, The Goon, i Hard Boiled.
Majk Minjola – tvorac Helboja kao i srodnog serijala B.P.R.D. Van njih još je radio na desecima drugih, ovom prilikom izdvajam Betmena, Ksenu princezu ratnicu, Mutante, Dilan Doga i Solomona Kejna. Na filmu i televiziji najpoznatiji po radu na Kopolinom Drakuli i Blejdu. Za ovaj strip koji čitam nagrađen Ajzner nagradom.

Džon Bern – scenarista najpoznatiji po radu na Supermenu, Fantastičnoj četvorci, Mutantima te Kapetan Amerika.

Dejv Stjuart – crtač sa respektabilnom karijerom u koju može da ubroji rad na Konanu, Zvezdanim ratovima, Supermenu, Dardevilu i Šaolin kaubojima.

Priča počinje pred sam kraj drugog svetskog rata, kada se Helboj prvi put pojavljuje ili bolje rečeno biva prizvan, neznano otkud. Biro za paranormalne pojave i odbranu ga uzima pod svoje i vremenom postaje njihov nezamenjivi agent. No, prizvan od strane mračnog volšebnika u naš svet, ni sam nije siguran da njegova svrha neće pobediti njegovu borbu za dobro. Kroz sve priče srećemo razna čudovišta, ipak nijedno nije groznije od ljudi.

U ovom četvorotomnom omnibusu nema superheroja, iako se vodi kao takav. Naslovni junak je toliko puta na ivici da izgubi i sebe i svet. To je čak i izraženo, ta slabost. Potpuno različit doživljaj od gledanja istoimenih filmova. Ovo je ipak za zreliju publiku. Dvojnost gotovo svakog lika nas vodi u sivilo i to je upravo ono šta oduševljava, to nepostojanje apsoluta dobra i zla. Slabe strane ovog stripa su što se gotovo ceo oslanja na svetsku mitologiju od slovenske do hrišćanske. I, naravno, činjenica da se autor nije potrudio da istraži Balkanska imena, ono za šta tvrdi da je Balkan je pre sever Francuske, ali dobro ko mari, sem nas.

Jako dobar strip, i savetujem da ga pročitate. A ja vam spremam još tekstova, nje brinite. Tu sam kao jedna retka konstanta vašeg virtuelnog stripskog života.

About Author