Peta dimenzija – Tomislav Beronić

U današnje vreme, kada je naizgled lako objaviti, čini se da autori ipak moraju da se dovijaju kako bi došli do što šireg kruga čitalaca. I dok jedni na sve moguće načine jure papirnu formu, drugi svoja dela prvo nude u elektronskom obliku.

Ispostavlja se da kod nas, a slična je situacija i u regionu, i dalje svi nekako kupuju papir umesto elektronskog izdanja, a sudeći po statistikama i to rade nerado. Za elektronska izdanja, malo njih će se rešiti da odreši kesu. S druge strane, imamo anomaliju koja govori o tome kako su besplatna elektronska izdanja daleko čitanija od svojih papirnih srodnika. Dakle, stvar je jednostavna – prosto smo stipse.

Kada uzmemo u obzir troškove izdavanja knjige, samo po sebi se nameće pitanje zašto bi neko uopšte išao na to da sam sebi puca u nogu i postuje besplatnu verziju svog rada.

Odgovor je, takođe, prost i nameće se sam po sebi – čitanost. U svetu u kom je autor svestan toga da se od pisanja ne živi, čitanost predstavlja osnovni interes. Jer ako neko pročita vašu knjigu i ona mu se dopadne, svakako će poželeti da je ima i u svojoj biblioteci.

Tomislavu Beroniću je takav čin postavljanja knjige javno dostupne za besplatno čitanje doneo još nešto – Artefakt nagradu publike za roman godine.

“Peta dimenzija” je roman koji je objavljen i i dalje dostupan (na našu sreću i van granica čime je još jedan problem prevaziđen) Wattpad platformi.

U pitanju je SF triler čija radnja prati mladu naučnicu koja istražujući Tesline kalemove otkriva prolaz u Petu dimenziju, svojevrsnu duhovnu dimenziju gde su neizmenljivo zapisani svi događaji istorije čovečanstva. Ipak, otkrića dr Teodore Eden, naučnice čije ime će značajno dobiti na simbolici tokom romana, nisu bezopasna. Susreti sa velikanima nauke i vere, tzv. tektonima, sa sobom povlače i dejstvo Dinamise, razorne svemirske sile koja dovodi u opasnost sve u doktorkinom okruženju.

Roman se u velikoj meri oslanja na stvarne istorijske činjenice i osobe, priprema je veoma dobro odrađena, pa razgovori i uloga svake od ličnosti deluje prirodno i doprinosi toku priče. Autor na jedan zanimljiv i neposredan način, a opet ne agresivan niti mudrujuć, preispituje odnose vere i nauke, uz to uspešno gradeći napetost avanturističkog trilera. Celim tokom romana, provlači se ideja da postoji naučna, matematička nit koja povezuje civilizacije kroz istoriju, da svi velikani nauke u stvari razmišljaju slično, ograničeni samo trenutno dostupnim alatima da te svoje misli pretoče u delo. Svima njima je zajedničko jedno – želja da se postojeće znanje prenese dalje, i među njima ne postoje mali i beznačajni ljudi, postoje samo oni koje istorija nije zapamtila. Svi ovi velikani imenovani su u romanu kao tektoni. Reč tekton je grčkog porekla i u svom izvornom značenju označavala je graditelje raznim vrstama materijala. Ovde je sinonim za naučnika, onoga koji može i zna i gradi svojim znanjem. Kada dođete do poslednjeg od sedam tektona koliko ih dr Eden sreće, biće vam jasno i zašto je baš ovo ime upotrebljeno.

Beronić adekvatno koristi svoja znanja iz struke kao podlogu za tehnički deo, i dobro sprovedeno istraživanje za istorijski aspekt. Što se tiče pripovedačkih tehnika i alata, autor se opredelio za pripovedanje iz prvog lica, i to uglavnom uspešno. Glavni lik doktorke je dobro postavljen, usput se provlače sitni detalji, poput onog s kafom koji daju životnost likovima, i nema ‘iskakanja iz karaktera’. Ipak, malo mi je zasmetao prezent kao dominantno vreme u kome se pripoveda, iako je sam izbor vremena imao za cilj da doda dinamiku, imajući u vidu žanr. Sa druge strane, na kratke rečenice koje su odlike mnogih savremenih autora, ne mogu mnogo da se žalim, budući da sam čitala onlajn verziju, podeljenu po poglavljima, pa nije delovalo zamorno. Ostao mi je žal za tim da je poslednje poglavlje moglo biti nijansu duže, razrađenije.

Sve u svemu, Peta dimenzija je jedan savremen, lepo zaokružen SF triler, koji oslikava autorovo znanje, maštu i posvećenost istraživanju. Koje lepo spaja nauku i veru i koje pokreće pitanja i nenametljivo diskutuje o njima, bez nekih pretenzija da nameće stavove.

Nadam se da ćemo biti u prilici da uskoro čitamo i neki sledeći roman ovog autora u istom žanru.

About Author