Počivaj u miru, Sten Li!

Ovih dana fantastičari i ljubitelji stripa širom sveta su u velikoj žalosti. Sten Li, okosnica Marvela, preminuo je u 95-oj godini života.

Veliki umetnik koji je bio svetlost i zvezda vodilja Marvelovog univerzuma, sjaj bez kog druge zvezdice i superheroji možda nikada ne bi ni postojali. Njegov moto se može pronaći u svakoj od njegovih priča. Heroji se ne rađaju, heroji se stvaraju. Posvetio je skoro ceo svoj život stvaranju i kreiranju heroja, koji su postali voljeni ne zbog svojih moći, već pre svega, ljudskih slabosti i mana.

Sten Li je uneo nešto novo u žanr stripova i superheroja, stvarajući vanvremenske likove koji se mogu odupreti zaboravu u svakom trenutku i koji opstaju i dan danas. Razvoj televizije i filma doprineo je tome da su njegovi junaci uspeli da iskoče iz svojih papirnih okvira i uđu u svakodnevne živote cele svetske populacije, postajući deo kulture.

Njegova herojska priča je sledeća.

Rodio se 28. decembra 1922. godine kao Stenli Martin Liber i već kao tinejdžer je pokazivao sklonost ka maštanju i stripskoj umetnosti koju je obožavao. Još kao dete je voleo da čita i da gleda filmove, naročito one avanturističke. Vremena su se menjala, „Velika depresija” je kucala na vrata, a njegova porodica je bila siromašna, tako da je bio primoran da obavlja razne poslove, pa se posle izvesnog vremena zaposlio u „Tajmli komiksu”, koji će kasnije postati niko drugi do – „Marvel”.

Isprva je obavljao kurirske i najprostije poslove – dopunjavao je mastilo crtačima, donosio im kafu i sendviče, zapravo – bio potrčko.

Svoj prvi proboj imao je 1941. godine, kada je za treću epizodu „Kapetana Amerike” uradio tekstualne filere pod pseudonimom Sten Li. Uz neverovatnu ambiciju i harizmu koja ga je pratila, ubrzo je napredovao i stvorio svog prvog superheroja, Uništitelja (Destroyer), za kojim su usledila i ostala njegova stripska čeda, koja je stvorio sam ili u saradnji sa sjajnim crtačima iz zlatnog i srebrnog doba američkog stripa, među njima se nalaze Spajdermen, Hulk, Doktor Strejndž, Fantastična četvorka, Ajron Men, Derdevil, Tor i mnogi drugi. S nepunih devetnaest godina postao je pomoćnik urednika, a kasnije je radio i kao producent i izdavač. Mladić koji je veoma brzo ostvario većinu svojih ambicija. Sten Li kao stvaralac i umetnik rastao je zajedno sa samom kompanijom u kojoj je radio.

Par zanimljivosti iz njegovog života koji su možda bile nepoznate većini ljubitelja njegovog rada:

– U žaru svoje umetničke karijere, prijavio se kao dobrovoljac u Drugom svetskom ratu, nekoliko nedelja nakon napada na Perl Harbor.

– Njegova žena ne samo što je bila njegov lični frizer, već je bila i njegov berberin (svaka čast na hrabrosti).

– Hulk kakvog danas znamo ne bi bio zelen, da je štampač radio pravilno. Naime, prvobitni plan bio je da Hulk bude sive boje, ali štampači koje su imali došli su do kraja svog veka trajanja, i bez ikakvog plana – Hulk je postao zelen na papiru. Ostalo je istorija.

– Njegovi najveći uzori u književnosti su: Mark Tven, H.G. Vels, Artur Konan Dojl, Vilijem Šekspir i Stiven King.

– U svom ugovoru sa filmskom industrijom, stoji da se u svakom filmu koji je rađen na osnovu likova koje je on osmislio, mora pojaviti na kratko. Pored toga što su ti momenti u Marvelovim filmovima sjajni, on je i plaćen za to.

– Tokom 2012. godine, stvorio je kao koautor nagrađivani strip “Romeo i Julija – Rat”. Ljubavna priča prati dve porodice koji su supervojnici, i koji nakon što pobede svoje neprijatelje, uspevaju da se okrenu jedni protiv drugih. Preporuka je da potražite ovaj strip.

– Omiljeni zlikovac mu je Dr.Doom. Naročito njegova ljudska strana.

– Kada je stvarao Ajron Mena, cilj je bio da ga publika odbije, čak i zamrzi. Njemu na žalost, nama na radost, njegov eksperiment je propao.

Tvrdio je da tih davnih pedesetih i šezdesetih, u jeku svojih kreativnih čari, nije smatrao da radi nešto značajno i vredno. Zapravo, radio je baš suprotno. U moru ozbiljnosti i krutih standarda kojima nas današnje društvo vezuje za sebe, neophodno je imati i prostora za zabavu. Te trenutke ne treba olako odbacivati, jer onda nećemo još dugo moći da zadržimo to dete u sebi. Dete zbog kojih smo danas ljudi kakvi jesmo.

Hvala na svemu Sten! A nama ostaje da te poslednji put gledamo u nekom od Marvelovih filmova u nastavku “Osvetnika”.

About Author