Cineplexx MX4D počinje u Beogradu (Delta City) i Novom Sadu (Promenada)

Ovog četvrtka (15.11), vreme je za dugoočekivano otvaranje tržnog centra „Promenada” u Novom Sadu. Obećavaju nam svakakve nove brendove kojih u Novom Sadu do sada nije bilo, ali ono što je zaista bitno jeste – bioskop! Više nema potucanja do industrijske zone, sada je u Novi Sad stigao i Cineplexx, i to odmah na otvaranju, u svoj svojoj lepoti. Iliti, MX4D-u.

Ali otvaranje 15.11. nije samo bitno za novi bioskop u Promenadi, nego će tada i Beograđani prvi put imati prilike da uživaju u 4D tehnologiji u Cineplexxu u TC Delta City. Za 4D tehnologiju ste verovatno već čuli, ali šta to, u stvari, sve znači?

„4D film” je marketinštki naziv za tehnologiju koja kombinuje 3D film sa fizičkim efektima koji se sa njime sinhronizuju. Prva komercijalna upotreba tehnologije, u modernom smislu, počela je sa južnokorejskom kompanijom „CJ 4DPLEX” koja je prikazala „Putovanje u središte Zemlje” 2009. godine, kao 4D film, sa brendiranim nazivom 4XD. U Srbiji, postoji drugi lanac biokopa koji prikazuje filmove tehnologijom ovog proizvođača, ali mi smo imali priliku da pogledamo „Venoma” pod brendom MX4D, u Cineplexxu 4D Delta City.

MX4D je brend američke kompanije MediaMation, koji nam donosi „budućnost bioskopa”, po njihovim rečima. U vremenu gde vladaju stiming i instant kupovina filmova u Blurej formatu za desetak dolara, odlazak u bioskop se smatra luksuzom, a nekada i gubljenjem vremena, jer je sopstveni kauč naudobniji. Ipak, 4D obećava da će te uvući u film, te promotivni trejler za MX4D to i kaže – „ovo ne mogu doživeti kod kuće”. Po rečima autora koji je lično prisutvovao demonstraciji, šta je to šta sve MX4D i Cineplexx mogu da vam pruže?

Projekcija je počela sa snegom. Zvuči čudno, ali je bilo izuzetno praktično, jer u „Venomu” nema snega niti mehurića, pa su nam to demonstrirali na početku. Čuvajte kokice, sneg je pravi. Pretpostavljam da je pravilnije reći da se ne razlikuje od onog prirodnog, kao ni kiša koja se izlila iz vedrog… plafona. Nekoliko trenutaka kasnije, ni to više nije bio slučaj, pošto nas je okružila magla.

Zaduvao je i vetar, i to sve sa pomeranjem sedišta. Može i da dune u lice, dok te farovi zaslepljuju. Oluja u malom, da saosećaš sa žrtvama, ovoga puta, u svojoj glavi zamišljenog, uragana. Kada lik na platnu tresne na zadnjicu, sedište vas tera da saosećate (blago, naravno). Naslon isto čini kada mu i leđa pate, a kada ga sapletu, to ne možete da ne primetite (ne toliko blago). Horor scene su pravi dragulj, jer ti odjednom zaduva za vrat. Još kada ti na početku kažu da zamisliš da gledaš „Opaticu” u ovakvoj sali, shvatiš da ograničenje za decu (102 cm visine) nije jedino, već da važi i za one slabog srca i tankih živaca.

„Venom” je, s jedne strane, dobar film za pokazivanje šta MX4D može, ali s druge strane, ne pruža potpuno iskustvo. Možda je najveća prednost što sam već znala šta će se desiti u filmu, pa je fokus bio prvenstveno da efektima, i koliko se dobro uklapaju sa onim što je prikazano na ekranu. Prvih sat vremena se ne dešava ništa zanimljivo u filmu, što sam mu navela kao greh i u recenziji, pa se povremeno oseti vibracija ili pomeranje sedišta, tek da se ne uspavam. Osećaj je još gori, jer sam samo iščekivala akcione scene za koje sam znala da dolaze, tako da je to nestrpljenje glavni razlog što sam u prvom trenutku pomislila da „Venom” možda i nije najbolja pokazna vežba za prvi utisak nove Cineplexxove atrakcije. Ipak, kada jurnjave kolima i Venomovo obezglavljivanje statista počne, doživljaj je potpun.

Pre projekcije sam se pitala da li će svi ti efekti uticati na razumevanje filma i toga šta se u žestokim akcionim scenama u stvari dešava. Kako se sedište drma i pomera, te farovi blješte iz pravca platna, a i osetiš blago bockanje za svaki pad lika, opravdano je pitati se da li će sve to preovladati i uzeti primat nad prikazanom scenom. Ipak, sumnja je bila u popunosti neopravdana. Efekti u stvari pomažu razumevanje, jer se gledalac više ne oslanja samo na oči, već celo telo. Vidi se pad, ali se i oseti. Jurnjava kolima se posmatra, ali je izrazito naglašena duvanjem vazduha u lice, te se momentalno da primetiti kada se prevozno sredstvo (ovoga puta, motor) zaustavi. Ako je scena snimljena jasno, da ju je moguće pratiti, 4D nikakvu konfuziju uneti neće. Ako se kamera drma i gubi fokus da bi se sakrio nedostat budžeta za akciju, 4D može samo da pomogne.

Naše iskustvo sa MX4D-om u Cineplexxu Delta City je bilo izuzetno pozitivno, i svakako ga preporučujemo. S obzirom da nas je medijski tim Cineplexxa jako lepo ugostio, ostavljamo mogućnost da nismo toliko objektivni, tako da je red da ih i vi posetite 15. novembra i prenesete nam utiske.

Budućnost bioskopa je tu (neka nam isti večito žive). Srbiji četitamo na drugom lancu koji prati najnovije trendove u visokobudžetnoj filmografiji, a Novom Sadu čak treći komercijalni bioskop. Srećan nam 15. novembar!

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author