„Poslednji ratnik“, ruski Gospodar prstenova

 

„Poslednji ratnik“, ruski film napravljen u saradnji sa američkim produkcijskim kućama, pripada fantastici i zasniva se na mitovima iz ruskih bajki. Film je izašao 2017. godine u oktobru. Naime, ovo novo filmsko ostvarenje nastalo je zahvaljujući saradnji „Walt Disney Company“ i „Village Roadshow Picturesa“ sa ruskim produkcijskim kućama „Kinoslovo“ i „Yellow, Black and White“.

Priča se odnosi na mladog prevaranta iz Rusije, koji je kao dete iz doma pronašao svoj način kako da se istakne u svetu. Koristeći se lažima, pretvarao se da je Beli mag Svetozar koji poseduje magiju i koji može da pobošlja živote ljudima. U skladu sa tim, upadao je i u nevolje koje je sa sobom donosio ovakav posao. I jednom prilikom, nakon što je muž jedne od njegovih mušterija saznao za njegove spletke kojima joj je izvlačio novac, našao se u situaciji da je morao da beži kroz čitav tržni centar kako bi izbegao batine.

Konačno, taman kada je pomislio da će pobeći od opasnosti, prolazi kroz portal i završava u čarobnoj zemlji Belogoniji. Nije imao ni trenutak predaha i tu je već u prvih nekoliko minuta boravka u drugoj zemlji, za koju je prvobitno mislio da je samo njegova halucinacija, odveden u tamnicu.

Prilikom te posete Belogoniji, imamo priliku da upoznamo likove iz ruskih bajki, poput babe Jage i Košeja. Tokom razvoja događaja u filmu, otkrićemo da i ti zlikovci, kako su predstavljeni na samom početku, zapravo i nisu toliko zli, koliko su predstavljeni kao takvi. Film je prepun zanimljivih referenci. Jedan od delova gde možemo videti i njihovu ljudsku, nešto bezbrižniju i otvoreniju stranu, jeste kada je Ivan ( ili Beli mag Svetozar) počeo da fotografiše i tada po prvi put vidimo da i zlikovci umeju da prave selfije.

Zlu vešticu, koja je zapravo pravi negativac, glumi Ekaterina Vilkova, glumica koja je srpskoj publici poznata iz serije „Hotel Eleon“. Naizgled je dobra kraljica, a zapravo se zahvaljujući crnoj magiji ustremila na istrebljenje svih viteza iz kraljevstva kojim vlada zajedno sa svojim mužem.

Inače, i glavni glumac Viktor Korinjak, takođe igra u već pomenutoj seriji, zajedno sa Ekaterinom, a pre toga je već emitovana još jedna serija u kojoj je imao jednu od glavnih uloga na televiziji „Prva“, serija „Kuhnja“.

Ipak, nije samo poznatost glumaca uticala na oduševljenje ovim filmom, što se može videti i na recenzijama na IMDB sajtu. Gledajući ovaj film, delovao mi je kao da se radnja odvija nešto sporije. Da li to može biti zato što smo naviknuti na brzi prelazak na konkretnu radnju zbog američke filmske industrije ili je to jednostavno bio moj lični utisak. Sve u svemu, veliki naglasak je bio na bojama i film je zapravo izuzetno prijatan za oči. I pored manjka dinamizma, ovo ostvarenje ima jako dobru podlogu, odnosno priču, koja je prožeta mnogim detaljima. Na samom kraju, definitivno ćete biti iznenađeni, jer je dosta rađeno na scenariju, pa zato i pored obraćanja pažnje na sve sitnice, može da se desi da propustite najveći obrt od svih.

Naravno, sve će vam biti jasno na samom kraju filma. Slagala bih kada bih rekla da nijednom nisam zaplakala. Prepun je emocija i da, zaljubiće te se u likove. Mnoge devojke su nakon gledanja ovog filma zaključile da im je ruski glumac Viktor novi favorit. Moram da priznam da sam i ja odnedavno među njima, iako ga već neko vreme pratim.

Efekti koji su korišćeni su zaista izuzetnog kvaliteta i definitivno su doprineli pozitivnoj oceni. Film traje skoro dva sata, odnosno 114 minuta. I da, definitivno bih preporučila ovaj film svim ljubiteljima fantastike, zato što su zaista ponudili nešto inovativno, a opet prožeto klasičnim elementima bajke.