Povratak korenima

 

ŽANR: naučna fantastika/svemirska opera

ORIGINALNI NAZIV: Hunters of Dune

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

AUTORI: Brajan Herbert i Kevin Dž. Anderson

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2006.
OCENA:

 

Poslednjih godina Čarobna knjiga se okrenula stripovima, ali očigledno nisu zaboravili kako su počeli i gde su koreni. Naime, ove godine su intenzivirali objavljivanje knjiga, posebno knjiga naučne fantastike. I sasvim je prigodno što se među njima našao najprodavaniji serijal naučne fantastike svih vremena – „Dina“. Kada čujete taj naslov vratite se na početak i shvatite zašto volite fantastiku. Sigurno da je bilo boljih pisaca i knjiga u fantastici, ali „Dina“ stvara zavisnost, slično melanžu u samoj priči. Valjda su sve svemirske opere predodređene da menjaju lice fantastike.

U neku ruku je i za mene čitanje ove knjige bio portal kroz vreme. Povratak na početak, u trenutak u kom sam zavoleo fantastiku. Takvo putovanje mi je bilo neophodno, u smislu sagledavanja činjenice zašto sam na mestu na kojem se nalazim, i odakle sam krenuo. Sazreo sam i promenio se, ali razlog zbog kog ovo pišem je i dalje isti – volim fantastiku, knjige i stripove. Dišem i živim na taj poseban način. To se ne može glumiti, fantastika je način života. A ova knjiga me je podsetila upravo na to. Razvejala mi je sve sumnje u to da nisam na pravom mestu. Verovatno nisam Kvizac Haderah, ali ću za žanr učiniti koliko god je u mojoj moći. Zabavila me je i činjenica da je naše udruženje raspisalo konkurs za treći broj Fantastičnog vodiča sa žanrovskom, odrednicom svemirska opera. Ispada da je sve neprekinuti krug, i dok ne dođete do mesta odakle ste krenuli nesvesni ste važnosti korena. No, kada jednom postanete svesni toga, otvaraju vam se mogućnosti novih krugova. Peščana planeta je tek jedan od svetova koje ćemo posetiti sa transsvemirskim brodovima, zavalite se polećemo!

Brajan Herbert i Kevin Dž. Anderson – samostalno su napisali dosta knjiga, uglavnom naučne fantastike, pre nego što su počeli da rade na razvijanju serijala „Dina“. Prva trilogija, Prelude to Dune, odvija se neposredno pre početka glavnog serijala i bavi se glavnim akterima romana Dina: porodicama Atreid, Harkonen i Korino. Usledili su serijali Legends of Dune, Heroes of Dune, Great Schools of Dune i Dune 7. Za ovu godinu najavljena je trilogija o Kaladanu – čija se radnja odvija godinu dana pre selidbe porodice Atreid na Arakis. A mi nestrpljivo čekamo na našem jeziku i osmi deo Dine: „Peščani crvi Dine“.

Uglavnom bih džaba pokušao da objasnim radnju i povezanost likova onima koji nisu čitali celu sagu. U pitanju je vrlo kompleksna mreža niti kroz hiljade godina istorije jedne planete. Za one koji su čitali – središte ove knjige zauzima pokušaj stvaranja Novog sestrinstva, pomirenje benegeseritkinja i uvaženih matera, u cilju da se dočeka krajnji neprijatelj. Ni neprijatelj ne sedi skrštenih ruku, upire se da mu upali barem jedan od planova u planovima. U svem tom zametenjaštvu, vraćaju se legendarni likovi u život. Osma knjiga nakon ove ne može biti ništa drugo do epska eksplozija užitka. Kao i kraj ove vanvremenske priče.

Ovaj deo Dine je prvi put na srpskom jeziku, pa sam zaista imao u čemu da uživam. Do sada ste sigurno zaključili koliko volim ovaj serijal. Zbog toga sam i imao strah od promene autora, na sreću uspeli su da isprate tvorca i stilski i narativno. Doduše, možda im i nije bilo teško raditi po otkrivenim beleškama. No, ovaj dvojac ne treba potceniti, od njih ćemo tek videti najbolja dela. A ova knjiga je poput Velsovog Vremeplova, mislim vraća kroz godine, obnavlja, podseća na radost prvog susreta sa fantastikom. Nostalgija je moćno oružje. Nismo matori, nego je retro kul.

Ovo je idealan početak za nove fantastičare, jer je svaka knjiga u serijalu razumljiva i bez prethodnih. Ali stoji i kao podsetnik šta je dobra fantastika. Zašto volimo žanr. Do narednog pisanja, prošetajte Arakisom, skupite malo začina i upadnite u zanos kao ja.

About Author