R2-D2 kolumna: Banana

Danas neće biti mog uobičajenog džangrizanja, ali će ono ipak biti prisutno.  Smatrao sam da je neophodno predstaviti vam jednu tragikomičnu i satiričnu SF seriju koja redovno parodira samu sebe.  Serija se zove Banana i veoma je interesantna.  Banana je SF-ična poput recimo 1984. Džordža Orvela, to je jedna serija gde je moguće da se izjavi „nema više nikoga za zaposliti“, a stepen nezaposlenosti je nikada veći.  Toliko velik zapravo, da je statistika morala da se izmeni kako bi sve to izgledalo lepše.

Produkcija

Produkcijske poslove, kao i svu logistiku za Bananu drži jedna kompanija, „Banana AD“.  „Banana AD“ je akcionarsko društvo sa oko 7 500 000 (sedam miliona i pet stotina hiljada) akcionara od kojih svaki drži po jednu akciju.  Dakle svi su ravnopravni.  Usled određenih logičkih i formalno-pravnih pitanja, ne mogu svi akcionari učestvovati u procesu odlučivanja, te se taj broj onda svodi na nekih 6 000 000.  I svaki od njih pojedinačno je jednako važan za proces odlučivanja.  Zato što i tih 1 500 000 koji ne mogu da glasaju, trpeće posledica odluka ovih 6 000 000.

Banana ima i svoje glavne sponzore.  Tako možemo razlikovati periode u postojanju Banane, kada je Banana bila sovjetska, pa samostalna, sa ničija, pa onda evropska.  Trenutno je arapska i čini se da arapski sponzor ne daje toliko sredstava Banani koliko se koristi njome.  Ne valja to za dalji uspeh serije.

Razlog za pisanje ovog teksta

Došlo je vreme da se izabere novo ime koje će biti u „also starring“ delu špice za Bananu.  Ovo mesto je do skora u Banani popunjavao Branislav Kinolić, znan i kao Brana Pogrebnik.  Brana uistinu i nije nikada bio neki glumac.  Da bi dizao sebi rejting, štrajkovao je glađu, podržavao da sporedni glumci jedni druge gađaju cipelama na snimanju i slično.  A onda je počeo da izmišlja sopstveni i jako loš tekst kada je bio „also starring“.  Uvredio je neke druge glumce iz još jedne serije „Užasno jeftina radna snaga“.  Verovatno nije bio svestan toga.

Izabrati dobrog glumca da popuni ovo meto je od vitalne važnosti za opstanak serije, jer sa trenutnom postavom, nema mnogo izgleda da Banana opstane duže od još nekoliko sezona.

U svakom slučaju, deluje kao da posle Brane ne može mnogo gore da bude, zar ne?  Pa sada, da vidimo ko su novi takmaci za to mesto „also starring“.

Mogući novi „also starring“

Prvi među njima je Aleks Paščić.  Paščić je iz iste glumačke trupe kao i gorepomenuti Brana.  Oni sebe zovu „Bananskom napornom klikom“.  Napornjaci su dali i najveći broj aktera u trenutnoj postavi Banane.  Ovo se zapravo loše odrazilo na produkcijsku kuću kao takvu, jer su uspeli da unize kvalitet serije svojim međusobnim neslaganjem, opštom nesposobnošću i očiglednim nepoštovanjem prema svima koji nisu iz iste glumačke klike.  Zapravo užasavajuće.

Sledi za njim Stanislav Šešić zvani Đeneral.  On je ujedno i vođa druge glumačke klike znane pod imenom Bananska oklizna klika.  Ime su dobili kada se jedan kritičar koji je kritikovao rad Đenerala okliznuo na nepostojeću „kovu od banane“ (Ovo je bilo nenamerno) i pao nosom pravo na stegnutu pesnicu Đeneralovog telohranitelja.  Okliznjaci su zapravo kasnije iznedrili Napornjake, do te mere da Paščić govori da je uvek u Šešiću nalazio svoju početnu inspiraciju da se bavi glumom.

Zatim je tu klika pod imenom „Ovako više ne može“.  Njihov pretendent na mesto „also starring“ je Sale Radulić.  Sale je uistinu jedan glumački fenomen kakav se ne viđa.  Ranije je blisko sarađivao sa Napornjacima, čak i učestvovao u glavnoj postavi Banane sa njima.  Odjednom se kasnije setio da ipak neće sa njima i sada vodi ovu samostalnu skeč trupu (Izvode kratke muzičke numere u pauzama nastupa).  Možda i najveći problem koji je Radulić napravio jeste u tome što je odlučio da se inati sa svima i sam sebe predloži za novog glumca.

Nova glumačka klika koja se pojavila se zove „Gore biti ne može“.  Njihov kandidat je Vukoslav Jerić.  Ovde se nema mnogo šta reći.  Jerić je bio zamenik predsednika najveće svetske udruge glumaca.  Ovo je pokazalo da je uistinu talentovan za velike scene, ali možda neće se najbolje snaći na malenoj sceni Banane.  Ipak, ovo ga ne diskvalifikuje, već samo čini da se prema njemu nema neki poseban stav.

Jedan stari-novi pretendent, koji se nekako uvek pojavljuje iz uglova kada je u pitanju ovo nameštenje jeste Predrag Čunak.  Gospodin Čunak je nekako uspeo biti u večitom sukobu sa svima i kritikovati sve i svačiji rad.  Njegova klika Savez zbirnih dupeglavaca Bobice* je odavno koketirala sa različitim drugim klikama, ponajviše sa Dupeglavačkom klikom koja podržava našeg sledećeg kandidata.

Dakle, već rečeno, Dupeglavačka klika podržava Saleta (još jedan, ova lista je malo repetitivna, znam) Jovanovića.  Sale je interesantan lik koji u glumačkoj postavi Banane ima različite uloge poslednjih nekoliko decenija.  Najpoznatiji je bio po ulozi Zaštitnika Akcionara Banane, gde jeste prilično kvalitetno obavljao svoj posao.  Poslednjih godina, ta, kao i mnoge druge uloge u seriji su obesmišljene delanjem Srpske naporne klike.  Ovo je dovelo do toga, da se njegova, jako važna uloga ismeva i proglašava nepotrebnom.  Ovo je bilo u isto vreme kada su diljem Banane nasilno i protivugovorno promenili scenografiju.

Da nastavimo u sličnom maniru, imamo još jedne dupeglavce.  Ovi sebe zovu Dupeglavačka klika Banane.  Nakon što je osnivač ove klike odlučio da se povuče iz sveta glume usledila je dramska propast čitave klike koja se delila na frakcije i potfrakcije i trenutno je samo senka onoga što je nekada predstavljala.  Ideja vodilja ove klike jeste da Banana i njena postava ne treba da se objavljuju ni na kakvim velikim mrežama, već da moraju ostati vazda neutralni i samo kod kablovskih operatera.  Njihov kandidat je Aleks Pavlović.

Još jedna veća klika koju imamo ovog puta na ponudi se zovu Kapija.  Kapija se zalaže za bliže odnose sa drugom serijom koja se zove Plantaža.  Ono što je zanimljivo kod Plantaže jeste da je do skora bila američka Velika Banana.  Pre nekog vremena se osamostalila i postala Plantaža.  Njihovog kandidata, Duška Obrenovića kritikuju da je ljubitelj lika i dela nekog ozloglašenog četnika iz II svetskog rata.

Grupa akcionara je predložila da se na mesto „also starring“ postavi Mladen Statović koji je do sada bio vodeći glumac u franšizinoj emisiji „Kafetina“.  Čini se da je svoju ulogu tamo brižljivo i kvalitetno odrađivao.  Najveći nedostatak koji ovaj glumac ima jeste njegova relativna nepoznatost na široj glumačkoj sceni.

Klika koja sebe zove “Četvrta Banana“ kandidovala je glumca Mirka Pavlovića.  Gospodin Pavlović se u odnosu na prethodne glumce izdvaja po svojoj mladosti.  Osim sledećega na ovoj listi mlađi je od svih drugih kandidata.  „Četvrta Banana“ u svojim uverenjima nalikuje na ona koja promoviše Dupeglavska klika Banane.  Neverovatno je da će postići neki zapaženiji uspeh u ovom procesu jer deluje kao da nemaju ličnost.

Poslednji koga ćemo prikazati u ovom kratkom rezimeu trenutnih dešavanja u Banani jeste Slaviša Obletačević Žuti.  Slaviša je umetnički pseudonim Lava Maškovića.  I ovaj glumac je zaista jedan odličan komičar.  Ovo ga može učiniti odličnim za ulogu koja će mu možda dopasti šaka.  (Setimo se na primer, Robina Vilijamsa koji je bio vrhunski komičar, ali je recimo glumio i u dobrim drama, poput Desetogodišnjaka.)  Komičari su uvek odlični glumci, ali su skloni depresiji, te je verovatno da Mašković i njegov pseudonim nisu najbolji izbor.  Grupa akcionara koja je njega predložila sebe zove „Samo si predjelo ždrao“.

Uticaj ovog izbora na buduća dešavanja u Banani

Banana će ukoliko određeni glumci dobiju položaj „Also staring“ moći samo da se otpiše kao iole valjana serija i pretvoriće se u nepatvoreni terorizam pojedinaca nad većinom (trenutno se još uvek trude da naprave iluziju da nije tako).  Plate statista, kaskadera i pomoćnog osoblja će biti smanjivane u trivijalnim pokušajima štednje, da bi se glavni glumci bogatili masnim isplatama.

Ono što jeste velika opasnost danas jeste što veliki broj akcionara koji treba da se pojave na skupštini 2. aprila to neće uraditi jer smatraju da njihovo učestvovanje nema poentu.  Neučestvovanjem u ovom procesu odlučivanja, svi akcionari gube.  Najvećim delom jer onda samo oko polovine onih koji imaju pravo glasa to čine.  Vreme je da se sazna šta zapravo svi akcionari misle.

Ono što bi bilo dobro da svi akcionari ne zaborave jeste to da je izbor koji naprave ono što će uticati i na živote onih 1 500 000 koji ne mogu glasati u skupštini akcionara jer su mladi.  (Zakon poznaje da možete da vozite sa 16 godina, ali ne i da glasate.  Veoma konfuzno…)

Zaključak

U zavisnosti od toga šta radi na vas bolje, dobro obratite pažnju na jednu od sledeće dve rečenice:

„Ne budi govedo.  Izađi na glasanje!“

„Budi govedo.  Izađi na glasanje!“

Nikada ne smemo dozvoliti da neko drugi određuje našu sudbinu.

*Banane su zapravo bobičasto voće, pošto je ovaj geografski region ipak deo Banane, smatrao sam da je ovo prigodna metafora.  Nije mi namera da bilo kog stanovnika ove oblasti uvredim.

P.S.

Kao autor želim da se izvinim bilo kojoj osobi čije sam ime nenamerno iskoristio u ovom tekstu.  Dogodilo se sa svim spontano i nema veze sa nosiocem imena, svaka sličnost u tom pogledu je sasvim slučajna.  Svaka sličnost sa današnjim političarima u Republici Srbiji u opisima koje sam prikazao jeste sasvim namerna.

P.P.S.

U jednoj sličnoj situaciji, vrhunski umetnik iz Kraljevine Jutututu, po imenu 3. maj, napisao je sledeće:

U kraljevstvu Jutututu

kralj trinaesti Balakaha

obećao svom narodu

da će dati juhahaha (ustav).

Samo neka budu verni,

nek vojuju o svom kruhu,

neka ćute i nek žmure,

nek plaćaju juhuhuhu (porez).

Poslušni su Jututunci,

plaćali su juhuhuhu,

ćutali su, žmurili su,

vojevali o svom kruhu.

A prolećem svakog goda

popne s’ na breg Balakaha,

pa poviče gromoglasno:

Dobićete juhahaha!

U kralja su jake prsi,

grlat li je Balakaha,

Kad poviče, brda s’ ore –

Juhahaha, haha, haha!

Svi se gro’tom smejat’ stanu,

sve se trese brat do brata,

a od smeha, teška smeha,

za trbuh se i kralj hvata.

A šta im je tako smešno?

Il’ je smešan Balakaha?

Il’ su smešni Jututunci?

Il’ je smešno „juhahaha“?

Sve troje je dosta smešno,

ponajviše Balakaha,

kad ozbiljno, milostivo

progovori: Juhahaha!

Srećni su ti Jututunci,

srećan li je Balakaha,

kad ih tako razveseli

prazna rečca: Juhahaha!

 

 

2 thoughts on “R2-D2 kolumna: Banana

  1. Meni Banana više dođe kao horor nego SF. I to ne onaj koji je baziran na SF-u, suviše je to logično. Ovde nikakvog smisla nema.

  2. U realnom vremenu : Upravo su mi oduzeli pravo na kasting pošto sam odbio UV detektor laži . mada je Juhaha Sud presudio da to nije ponižavajuće . Zato sam odgledao performans klake Vitez kornjača , Buričko i Bubka bez Crikvenice i Eliota . U prvom redu je bio naturščik Sale s bradom , najslabija karika . PS Čitljivo i razumljivo , bravo !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *